Les Films de Cannes à Slobozia aduce filmele premiate la Cannes 2019 și invitați speciali
https://www.ziarulmetropolis.ro/les-films-de-cannes-a-slobozia-aduce-filmele-premiate-la-cannes-2019-si-invitati-speciali/

Les Films de Cannes à Slobozia va avea loc între 5 şi 8 noiembrie 2019, la Casa de Cultură a Municipiului Slobozia, cu proiecţii speciale de filme româneşti şi filme premiate din Competiţia Oficială la Festivalul de Film de la Cannes – Premiul pentru regie, Premiul pentru scenariu, Premiul pentru interpretare feminină.

Un articol de Liliana Matei|4 noiembrie 2019

Festivalul debutează cu filmul care a luat Premiul pentru regie la Cannes, 2019 – Le Jeune Ahmed (foto sus), regizat de Luc și Jean-Pierre Dardenne: o poveste despre un tânăr tulburat care este prins între tentațiile vârstei și idealurile religioase de puritate. Cu un palmares demn de invidiat, frații Dardenne sunt considerați maeștrii cinema-ului umanist, iar ultima realizare le reconfirmă acest status. Cei doi realizează „un portret percutant, impregnat de o mare umanitate” (Télérama), oferind o abordare liniștită și empatică în gestionarea unui personaj destul de controversat.

Programul include de asemenea filmul care a primit Premiul pentru cel mai bun scenariu la Cannes anul acesta, Portrait de la jeune fille en feu, în regia lui Céline Sciamma. La sfârșitul secolului al XVIII-lea, Marianne primește sarcina de a realiza portretul unei tinere. Pictura urmează a fi folosită potrivit uzanței vremii, pentru a stabili proiecte matrimoniale. Știind că Héloïse, a refuzat anterior să pozeze, întrucât nu dorește să se căsătorească, Marianne este nevoită să apeleze la anumite subterfugii pentru a realiza portretul în secret. Primul film de epocă al regizoarei Céline Sciamma este „atât de bun încât îți vei dori să-l revezi cu încetinitorul pentru a înțelege exact cum e realizat”, spune Hollywood Reporter.

Miercuri, 6 noiembrie va putea fi vizionat Little Joe, un film remarcabil despre o plantă modificată genetic, cu proprietăți surprinzătoare: îngrijită corespunzător, aceasta își face fericit proprietarul. Jessica Hausner, un nume deja consacrat al cinema-ului austriac, a participat în competiția oficială a festivalului iar lungmetrajul i-a adus actriței Emily Beecham Premiul pentru interpretare feminină și a avut parte de o primire pozitivă din partea criticilor și a publicului, Variety considerându-l „un film artistic deconcertant și hipnotic despre o plantă foarte sinistră”.

Xavier Dolan, copilul teribil al cinema-ului, a revenit pe Croazetă cu o dramă intensă și delicată despre prietenie, iubire și identitate personală, Matthias et Maxime, selectat în Competiția oficială la Cannes. Este o poveste despre doi prieteni din copilărie care se sărută pentru filmările unui scurtmetraj de amatori, dar acest sărut aparent inofensiv îi afectează profund și generează un mix de confuzie și emoție pentru cei doi.

Prezentat în Competiție la Cannes 2019, Il Traditore, de Marco Bellocchio va putea fi văzut la Slobozia în cea de-a 3-a zi a festivalului. La începutul anilor 80, războiul dintre șefii mafiilor siciliene e în toi. Tommaso Buscetta, membru al clanului Cosa Nostra, fuge din țară și se ascunde în Brazilia. Între timp, în Italia, reglările de conturi se țin lanț, iar apropiații lui Buscetta sunt asasinați unul câte unul. Arestat de poliția braziliană, apoi extrădat, Buscetta ia o decizie care va schimba istoria Mafiei: aceea de a-l întâlni pe judecătorul Giovanni Falcone și de a-și trăda jurământul de credință făcut clanului Cosa Nostra.

Jurnalul familiei –escu, de Șerban Georgescu, prezentat la Les Films de Cannes à Bucarest în secțiunea Avanpremierele Toamnei, va fi proiectat la Slobozia, pe 7 noiembrie. Documentarul spune povestea milioanelor de români care au ajuns să locuiască între aceste graniţe şi să fie nevoiţi să se suporte unii pe alţii: aşa cum stau lucrurile și într-o mare familie. O călătorie în spaţiu şi timp, în care familia devine puntea de legătură între toate momentele care ne-au ţinut uniţi, dar și cele care ne-au dezbinat.

Les Films de Cannes à Slobozia se încheie duminică cu proiecția filmului Maria, Regina României. Realizat de regizorul Alexis Sweet Cahill, filmul redă eforturile pe care regina le-a făcut la Conferința de Pace de la Paris, din 1919, pentru ca unirea României să fie recunoscută. O poveste bazată pe fapte reale ce are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria, pelicula oferă publicului șansa de a vedea o dramatizare a evenimentelor care aveau să modeleze destinul României. După proiecție, publicul este invitat să participe la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu doamna Maria-Denis Theodoru, co-scenarista filmului, jurnalistă cu peste 30 de ani de activitate la Radio România, dar și o bogată experiență literară, coordonând câteva proiecte editoriale despre Casa Regală a României.

Portrait de la jeune fille en feu

Programul integral al evenimentului este disponibil aici.

07
/10
/20

TVR 1 a început luna octombrie în forţă, cu Angelina Jolie şi Antonio Banderas în Păcat originar, şi promite să aducă la fiecare început de săptămână, în fiecare luni de la ora 22.10, filme tari cu distribuţii pe măsură: Secretul de la Cold Creek Manor, cu Sharon Stone şi Christopher Plummer, Revolver, cu Jason Statham şi Ray Liotta, Un oraş violent, cu Charles Bronson, Telly Savalas şi Jill Ireland, G.I.Jane, cu Demi Moore, Viggo Mortensen şi Anne Bancroft, Calea Misterelor, cu Nick Nolte şi Melanie Griffith şi multe alte filme de acelaşi calibru.

06
/10
/20

Unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, „Malmkrog”, producția de epocă premiată la Berlinală a regizorului român Cristi Puiu va avea marea premieră în cinematografele din țară pe 6 noiembrie. Evenimentul este precedat de o serie de proiecții speciale în avanpremieră, prima din această serie fiind cea din cadrul maratonului cinematografic „Les Films de Cannes à Bucarest” (23 octombrie – 1 noiembrie).

05
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Devenit cunoscut ca afacerist care a construit, simbolic, un metru de autostradă pentru a declanșa o campanie prin care să atragă atenția asupra lipsei de infrastructură rutieră modernă în Moldova, Ștefan Mandachi se lansează și în cinema, cu documentarul independent „30 de ani și 15 minute”. Un film manifest, însă autogratulant și senzaționalist.

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

02
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Este suficient un protagonist atipic, un profesor de matematică ușor extravagant, pentru a duce în spate un întreg documentar? Este miza pe care o propune „Profu`” (2019), filmul de debut al regizorului Alex Brendea, acum în cinematografe.

29
/09
/20

Aflate în fiecare an în topul preferințelor orădenilor, filmele românești vor cuceri marele ecran și la cea de-a treia ediție TIFF Oradea. În perioada 2-4 octombrie, cele mai așteptate titluri ale anului vor fi prezentate cinefililor chiar de creatorii lor, care vor oferi publicului detalii din culisele producțiilor autohtone apreciate de juriile marilor festivaluri din întreaga lume. Seară de seară vor rula filme în aer liber în Piața Unirii și în Amfiteatrul Cetate.

25
/09
/20

A XII-a ediție KINOdiseea – Festivalul de Film pentru Publicul Tânăr are loc în București, în perioada 17 septembrie – 11 octombrie 2020, și aduce pe marile ecrane din aer liber cele mai noi filme pentru copii.

25
/09
/20

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de peste 20 de ani filme independente de referință, anunță datele de lansare pentru titlurile din portofoliu care vor intra în circuitul cinematografic până la finalul anului 2020.