„Les lettres roumaines”, la Salon du livre de la Paris
https://www.ziarulmetropolis.ro/les-lettres-roumaines-la-salon-du-livre-de-la-paris/

„Les lettres roumaines” este genericul sub care site-ul celei de-a 33-a ediţii a Salonului de Carte (Salon du livre) de la Paris omagiază prezenţa României în calitate de invitat de onoare al prestigioasei manifestări a oamenilor de carte din întreaga lume.   Organizatorii amintesc „frumoasa colecţie” a celor 27 de autori români „descoperiţi” de editorii […]

Un articol de Andrada Văsii|6 februarie 2013

„Les lettres roumaines” este genericul sub care site-ul celei de-a 33-a ediţii a Salonului de Carte (Salon du livre) de la Paris omagiază prezenţa României în calitate de invitat de onoare al prestigioasei manifestări a oamenilor de carte din întreaga lume.

 

Organizatorii amintesc „frumoasa colecţie” a celor 27 de autori români „descoperiţi” de editorii francezi.

„Pentru ediţia a 33-a, Târgul de Carte prezintă literele româneşti. În 2013, vizitatorii Târgului vor putea descoperi o selecţie frumoasă de 27 de autori români, inclusiv o duzină de scriitori descoperiţi în 2012 de către editorii francezi: eseişti de anvergură europeană, autori de romane grafice (n.r bandă desenată), dramaturgi cu un ton puternic şi revigorant, poeţi şi romancieri cu un ochi ascuţit aspra societăţii româneşti”.

Printre autorii menţionaţi se numără Gabriela Adameşteanu; Radu Aldulescu; Mircea Cărtărescu; Florina Ilis; Norman Manea; Dumitru Ţepeneag; Eugen Uricaru; Varujan Vosganian; Ana Blandiana; Matei Vişniec; Lucian Boia; Gabriel Liiceanu; Andrei Oişteanu, Andrei Pleşu ş.a.

Sunt amintite şi multiplele evenimente organizate de Centrul Naţional al Cărţii, Institutul Cultural Român (ICR) şi Institutul Francez, în cadrul pavilionului românesc de 400 metri pătraţi. Acesta va găzdui o librărie unde vor putea fi descoperite numeroase opere ale autorilor români în limbile română şi franceză şi un spaţiu de dezbatere, pe scena căruia scriitorii români vor putea realiza un schimb de idei cu confraţii lor francezi sau cu publicul asupra literaturii române clasice şi contemporane sau pur şi simplu asupra actualităţii.

În acelaşi cadru, publicul francez va putea viziona scurtmetraje care prezintă viaţa unor personalităţi marcante ale literaturii române, dar şi numeroase manifestări conexe – expoziţii, performance-uri, concerte, prezentări de modă.

Nu în ultimul rând, site-ul Salon du livre de la Paris menţionează întâlnirile profesionale dintre reprezentanţi ai distribuţiei cărţii din România, editorii români şi cei francezi pe care ICR le va organiza în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti, ca şi cele cu scriitori români încă necunoscuţi marilor case de editură franceze.

Sursa: Agerpres

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

03
/11
/23

Fundația Culturală „Camil Petrescu” (FCCP) continuă să construiască contexte pentru un dialog profesional bogat în mediul teatral autohtom, lansând, astăzi, 3 noiembrie 2023, un nou proiect – un podcast realizat de Zomir Dimovici.

03
/11
/23

În perioada 6-19 noiembrie 2023, la sediul ICR Londra va putea fi vizitată expoziția documentară „Circular Catalysts“, program al British Council România, realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

03
/11
/23

În luna noiembrie, compania independentă de teatru Vanner Collective își aduce pe scenă spectacolele atât în spațiile consacrate, cât și în cadrul proiectului „Deschis - microstagiune de spectacole invitate”, de la Teatrul Masca din București, și în programul Festivalului Caleido, care se va desfășura în 2023 la Timișoara.

02
/11
/23

La începutul lunii noiembrie, MNAC deschide noul sezon expozițional, Art Safari Stars Edition continuă să atragă iubitorii artelor vizuale pe Lipscani cu două noi expoziții, iar la MNAR sezonul de toamnă s-a lansat cu un important eveniment dedicat sculpturii.

02
/11
/23

Nu pierdeți expoziția de final a celei de-a doua ediții a proiectului ATELIERE DE PRACTICI COLABORATIVE, program de educație non-formală prin artă co-finanțat de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în cadrul Programului Cultura 2023!