„Les lettres roumaines”, la Salon du livre de la Paris
https://www.ziarulmetropolis.ro/les-lettres-roumaines-la-salon-du-livre-de-la-paris/

„Les lettres roumaines” este genericul sub care site-ul celei de-a 33-a ediţii a Salonului de Carte (Salon du livre) de la Paris omagiază prezenţa României în calitate de invitat de onoare al prestigioasei manifestări a oamenilor de carte din întreaga lume.   Organizatorii amintesc „frumoasa colecţie” a celor 27 de autori români „descoperiţi” de editorii […]

Un articol de Andrada Văsii|6 februarie 2013

„Les lettres roumaines” este genericul sub care site-ul celei de-a 33-a ediţii a Salonului de Carte (Salon du livre) de la Paris omagiază prezenţa României în calitate de invitat de onoare al prestigioasei manifestări a oamenilor de carte din întreaga lume.

 

Organizatorii amintesc „frumoasa colecţie” a celor 27 de autori români „descoperiţi” de editorii francezi.

„Pentru ediţia a 33-a, Târgul de Carte prezintă literele româneşti. În 2013, vizitatorii Târgului vor putea descoperi o selecţie frumoasă de 27 de autori români, inclusiv o duzină de scriitori descoperiţi în 2012 de către editorii francezi: eseişti de anvergură europeană, autori de romane grafice (n.r bandă desenată), dramaturgi cu un ton puternic şi revigorant, poeţi şi romancieri cu un ochi ascuţit aspra societăţii româneşti”.

Printre autorii menţionaţi se numără Gabriela Adameşteanu; Radu Aldulescu; Mircea Cărtărescu; Florina Ilis; Norman Manea; Dumitru Ţepeneag; Eugen Uricaru; Varujan Vosganian; Ana Blandiana; Matei Vişniec; Lucian Boia; Gabriel Liiceanu; Andrei Oişteanu, Andrei Pleşu ş.a.

Sunt amintite şi multiplele evenimente organizate de Centrul Naţional al Cărţii, Institutul Cultural Român (ICR) şi Institutul Francez, în cadrul pavilionului românesc de 400 metri pătraţi. Acesta va găzdui o librărie unde vor putea fi descoperite numeroase opere ale autorilor români în limbile română şi franceză şi un spaţiu de dezbatere, pe scena căruia scriitorii români vor putea realiza un schimb de idei cu confraţii lor francezi sau cu publicul asupra literaturii române clasice şi contemporane sau pur şi simplu asupra actualităţii.

În acelaşi cadru, publicul francez va putea viziona scurtmetraje care prezintă viaţa unor personalităţi marcante ale literaturii române, dar şi numeroase manifestări conexe – expoziţii, performance-uri, concerte, prezentări de modă.

Nu în ultimul rând, site-ul Salon du livre de la Paris menţionează întâlnirile profesionale dintre reprezentanţi ai distribuţiei cărţii din România, editorii români şi cei francezi pe care ICR le va organiza în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti, ca şi cele cu scriitori români încă necunoscuţi marilor case de editură franceze.

Sursa: Agerpres

31
/10
/23

Montări jucate des cu casa închisă, cunoscuți dramaturgi români contemporani și internaționali, proiecte câștigătoare ale programului StarT. Alchimia suferinței, larghețea sufletului uman, frumusețile și grozăviile lumii noastre, povești cu ecouri largi pentru tineri și adulți – din 3 noiembrie.

30
/10
/23

Tech Rider's Dilemma, un proiect de cercetare care investighează necesitatea unor noi abordări în producția, expunerea, arhivarea și conservarea lucrărilor new media (și nu numai), prezintă din 1 noiembrie în cadrul Rezidența9 (Str. Ion Luca Caragiale 32), de la ora 19:00, o expoziție new media care ilustrează și aduce în discuție fragilitatea lucrărilor bazate pe tehnologie și nevoia unor metodologii de planificare, arhivare și conservare în acest domeniu.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu