Lia Bugnar o aduce pe Medeea Marinescu pe scena de la Green Hours
https://www.ziarulmetropolis.ro/lia-bugnar-o-aduce-pe-medeea-marinescu-pe-scena-de-la-green-hours/

Medeea Marinescu va juca pentru prima oară pe scena de la Green Hours, alături de Lia Bugnar, în spectacolul ,,Oase pentru Otto”.

Un articol de Judy Florescu|6 noiembrie 2013

Medeea Marinescu va juca pentru prima oară pe scena de la Green Hours alături de Lia Bugnar, în spectacolul „Oase pentru Otto“.

Lia Bugnar a creat (scris și regizat) două piese care se joacă într-un spectacol coupe („Aici nu se simte” și „Oase pentru Otto”), pe 14 și pe 24 noiembrie,  la Green Hours (Calea Victoriei nr. 120) – teatrul-bar cu o tradiţie de 16 ani în realizarea producţiilor teatrale independente.

Spectacolul „Aici nu se simte” îi are ca unici protagoniști pe Ilinca Manolache și pe Marius Manole, aceștia alcătuind de mai bine de doi ani singurul cuplu artistic de pe scena teatrului independent. Cei doi apar în spectacolele semnate de Lia Bugnar: „Noi4”, „O piesă deșănțată”, „7 dintr-o lovitură”, „Masculin-feminin”.

„O piesă despre un bărbat şi o femeie cărora le pute. Nu e greşeală de tipar, chiar despre asta e piesa. Toată lumea pare bine-merci, numai lor le pute. Nu se cunosc, dar «putoarea» îi face să se refugieze împreună undeva deasupra tuturor, unde aerul e cît de cît mai respirabil“, spune Lia Bugnar.

Ce fac doi oameni, bărbat şi femeie, care nu se cunosc, cînd au de stat ceva timp unul lîngă altul (la orizontală)? Îşi spun lucruri pe care nu le-ar spune nici celui mai apropiat prieten. Dialogul lor, deşi trist, are hazul lucrurilor atît de banale încât nu te-ai aştepta vreodată să le citeşti într-o carte sau să le vezi într-o piesă de teatru. Un bărbat şi o femeie forţaţi de împrejurări să stea împreună în singurul loc cu aer respirabil din jur. Şi pentru că aerul curat face bine la inimă şi, implicit la sentimente… parcă se şi îndrăgostesc puţin…

Lia Bugnar

Piesa „Oase pentru Otto” o aduce pentru prima oară pe Medeea Marinescu pe cea mai veche scenă a teatrului independent bucureştean. Lia Bugnar are un rol triplu în acest spectacol: de autor, de regizor, dar și de protagonistă, alături de Medeea Marinescu.

Citiți și: INTERVIU Lia Bugnar: „Teatrul e o minciună foarte adevărată atunci când e spusă bine“

„Două prostituate pe şoseaua de centură. Da. Şi?! De ce să merg la teatru ca să văd ceva ce pot vedea oriunde pe drumurile patriei?! Tocmai de-asta. Pentru că le vedem, dar de fapt nu le mai vedem. Ne-am obişnuit cu ele ca şi cu gropile, ca şi cu gunoaiele, nici măcar nu ni se mai par ceva picant. Sînt ca nişte umbre ale şoselei.

Si-atunci, cînd ne trezim cu ele faţă în faţă, în sala de spectacol, mai întîi sîntem stînjeniţi, apoi ne întrebăm dacă e un spectacol din ăla vulgar cum sînt mai toate comicăriile de pe la televizor, după care (neavînd de ales) ne liniştim şi LE PRIVIM.

Si sunt altfel decît ni le-am închipuit. Si diferenţele dintre noi şi ele sînt atît de mici… (cum sunt între noi şi oricare alt om). Si nu vreau să zic vorbă mare, da’ dacă eşti un om normal, la sfîrşitul celor 50 de minute le şi îndrăgeşti. Pe cineva care te face cînd să rîzi, cînd să plângi, nu poţi decît să-l îndrăgeşti în cele din urmă.”, povesteşte Lia Bugnar despre spectacol.

Foto: Adi Bulboacă

15
/01
/24

Scriem cuvinte în grabă, le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greşite, preluate multe dintre ele din mass-media şi propagate cu o viteză uimitoare. Pe Facebook, pe whatsApp, aruncăm cuvinte, propoziții, toate scrise rapid și cel mai adesea fără grijă. Corectitudinea exprimării nu prea mai interesează pe nimeni.

15
/01
/24

Teatrul Maghiar de Stat Cluj își ia cu tristețe rămas bun de la actorul András Csíky, laureat al premiilor Kossuth și Jászai Mari, distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate, care s-a stins din viață în data de 13 ianuarie 2024, la vârsta de 94 de ani

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.