Limbajul commediei dell’arte. Masterclass susţinut de Stefano de Luca
https://www.ziarulmetropolis.ro/limbajul-commediei-dellarte-masterclass-sustinut-de-stefano-de-luca/

Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava”, în parteneriat cu Piccolo Teatro di Milano şi cu Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti organizează, în perioada 21 – 31 martie 2018, un masterclass în commedia dell’arte susţinut de actorul şi regizorul italian Stefano de Luca.

Un articol de Petre Ivan|26 martie 2018

Acest masterclass se va desfăşura zilnic, între orele 10.00 – 14.00, respectiv 15.00 – 17.00 la Sala Media a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti şi îşi propune iniţierea şi antrenamentul actorilor în commedia dell’arte.

Stefano de Luca a absolvit Şcoala de Teatru de la Piccolo Teatro di Milano, sub îndrumarea lui Giorgio Strehler. Împreună cu Ferruccio Soleri, a reconstituit spectacolul Arlecchino, slugă la doi stâpâni în ultima viziune scenică, semnată de Strehler. A fost, de asemenea, director adjunct al Academiei Internaţionale de Commedia dell’Arte la celebrul Piccolo Teatro.

Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava” se află la cel de-al 11-lea atelier de Arta Actorului, primul de acest fel având loc în anul 2006, prin prezenţa lui Ferruccio Soleri, care a lucrat cu actorii în tehnicile commediei dell’arte.

Astfel, Centrul „Ion Sava” i-a avut, ca invitaţi, de-a lungul timpului, pe: Ferruccio Soleri (Măştile commediei dell’arte, 2006), Radu Penciulescu (Shakespeare, 2007 şi 2008), Yaemon Yamashina, Yoshito Sekine, Takashi Zenchiku, Noriyoshi Okura şi Ryuhei Zenchiku (Teatru japonez No, 2009), Andrei Şerban (Academiile Itinerante de la Ipoteşti, 2011; Mogoşoaia, 2013; Arad, 2016; ARCUB, 2017) Yuri Kordonsky (Atelier Cehov, 2017). La finalul anului 2017, Centrul a organizat o întâlnire a Şcolilor de Teatru din România („În jurul Artei Actorului. Şapte zile, şapte lecţii despre Teatru”), atelierul fiind un bun prilej de studiu şi dezbatere a metodei de lucru în Arta Actorului.

Invitat timp de 10 zile, Stefano de Luca va lucra într-un ritm susţinut cu actorii participanţi, pentru aprofundarea noţiunilor de commedia dell’arte. Acest masterclass este totodată şi un omagiu pe care Centrul „Ion Sava” îl aduce marelui artist Giorgio Strehler.

Foto: Stefano de Luca – facebook

14
/01
/16

Născută la 14 ianuarie 1941, la Bascom, Florida (SUA), Faye Dunaway împlineşte, astăzi, 75 de ani. Pe marele ecran s-a făcut remarcată cu rolurile din ''Bonnie and Clyde'' - în care a jucat alături de Warren Beaty și Gene Hackman, fim pentru care a primit o nominalizare la Oscar (1968) la categoria cea mai bună actriță în rol principal -, ''The Thomas Crown Affair'' și ''Chinatown''.

13
/01
/16

Câştigătorii prestigioaselor Globuri de Aur (2016) au avut parte de o şedinţă foto inedită, fiind imortalizaţi în alb şi negru de olandezii Inez van Lamsweerde și Vinoodh Matadin. (Foto: Globurile de Aur 2016 – Instagram)

13
/01
/16

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti în colaborare cu Arhiva Naţională de Filme din Ungaria (MaNDA) iniţiază în 2016 o serie de proiecţii ce are menirea să prezinte, cu scop educativ, istoria filmului maghiar. În 2016 se împlinesc 120 de ani de la prima proiecţie de film din Budapesta şi de la deschiderea primului cinematograf în Budapesta, iar cu ocazia aniversării milenare s-a filmat primul film în Ungaria.

12
/01
/16

CRONICĂ DE FILM „The Hateful Eight”/„Cei opt odioşi”, noua nebunie autoreferenţială a lui Quentin Tarantino, este, în subtext, un puternic film politic, camuflat sub forma unui western în care sângele acaparează treptat şi fără ezitare ecranul.