Liminal, un festival pentru“Viața bună”
https://www.ziarulmetropolis.ro/liminal-un-festival-pentruviata-buna/

Liminal, primul festival de artă, ştiinţă şi tehnologie din Bucureşti, va avea loc în perioada 31 octombrie – 5 noiembrie. Festivalul propune publicului o expoziţie de artă trans-media, o serie de discuţii teoretice şi un hackathon în cadrul căruia participanţii vor dezvolta sisteme şi dispozitive de teraformare pentru a coloniza alte planete.

Un articol de Petre Ivan|19 octombrie 2017

Liminal își propune să angreneze publicul într-o serie de experiențe relevante din perspectiva impactului noilor tehnologii asupra vieții în perioada contemporană.

Tema primei ediții, “Viața bună”, investighează în cadrul a trei mari evenimente, împreună cu un grup internațional de artiști, teoreticieni, filosofi și profesioniști din sfera științifică și tehnologică, modurile în care ne raportăm la viață, în toate aspectele ei, imaginând o serie de posibile scenarii pentru viitor ținând cont de particularitățile specifice revoluției tehnologice actuale.

Expoziția “The Good Life”, ce va fi vernisată pe 31 octombrie la Palatul Cantacuzino, deschide festivalul Liminal propunând o selecție internațională de lucrări ce au la bază un proces complex de cercetare și care se situează la intersecția dintre artă, filosofie contemporană, activism și tehnologie.

Aceasta va fi urmată de Liminal Talks – sesiune de discuții ce va avea loc pe 2 noiembrie, la Point Art Hub, când vom explora felul în care tehnologia ne modelează percepția asupra vieții și implicit modul de raportare și de a acționa în cadrul acesteia. James Williams (directorul Institutului pentru Studiul Internetului de la Universitatea Oxford), Constantin Vică (specialist în filosofia noilor tehnologii), Abby Rose (co-director al organizației Tech For Good Global din Londra), teoreticianul Ștefan Tiron, Maria Guță (director creativ al World Virtual Reality Forum din Elveția) și Rachel Uwa (“School of Machines, Making and Make-Believe” din Berlin) sunt invitații ediției Viața Bună și vor oferi diferite perspective ale impactului tehnologiei asupra culturii contemporane și a stilului nostru de viață.

Tot în cadrul acestui eveniment se va lansa publicația Mindcraft Stories,ce constituie un preambul tipărit al unei platforme online care se implică în cele mai noi dezbateri din aria științelor și tehnologiilor, realizând o radiografiere a inovației și creativității socio-tehnice din toată lumea. Evenimentul se va încheia cu o petrece animată de Orbita Lacustră.

Cel de-al treilea eveniment al festivalului este un hackathon de teraformare ce urmărește un scenariu imaginat de echipa Modulab: ducem mai departe, ca specie, instinctul de explorare și ocupare a unor noi teritorii. Noile condiții de pe planeta Pământ ne împing să dezvoltăm o colonie pe o planetă nelocuibilă. Scopul echipelor ce participă la hackathon este acela de a dezvolta și crea, având la dispoziție componente, unelte și expertiză din partea Modulab, cele mai creative dispozitive sau kit-uri ce pot fi utilizate pentru a modifica condițiile de pe planeta respectivă astfel încât să poată susține viața umană. În seara zilei de 3 noiembrie se va da startul hackathonului ce va dura până la sfârșitul zilei de 5 noiembrie.

Liminal este un proiect realizat de Modulab, o platformă interdisciplinară de explorare a noilor tehnologii în relație cu arta, design-ul, inovația socială, spațiul public, cultura populară și industriile creative. Utilizând tehnologia ca mediu de exprimare, proiectele Modulab explorează dimensiunea poetică a tehnologiei, eliberând-o de necesitatea funcționalității pragmatice fără a o abandona la nivel decorativ.

Mai multe informatii se pot găsi, aici.

*

Artiști expoziție:

Modulab (www.modulab.ro)

Oliviu Lugojan Ghencea (http://datumexplorer.universalassemblyunit.com)

Garnet Hertz (http://www.disobedientelectronics.com/)

Alan Brown – Automated Poetry Machine

Nita Mocanu & Marius Stoica: Network Expressions (http://etho.tk/)

*

Vorbitori conferință:

Constantin Vică – specialist în etica noilor tehnologii

James Williams – director al organizației “The Internet study Institute at Oxford University) – US

Ștefan Tiron (teoretican) – Berlin

Abby Rose (Tech For Good Global) – UK

Maria Guță – artista și Creative Director WVRF – Elveția

Rachel Uwa fondatoare a School of Machines, Making and Make Believe – Berlin

*

Adrese:

Expoziție “The Good Life” – Palatul Cantacuzino, Calea Victoriei 141

Sesiune de discuții “Mindcraft Stories” – Point Art Hub, Strada General Eremia Grigorescu 10

Terraforming Hackathon  – Modulab, str. Viitorului 153

Foto: – facebook

https://www.facebook.com/liminalfestival/

13
/10
/20

Expoziția-fenomen „Woman Unchained“ by Irina Greciuhina, care-a fost deschisă timp de o lună în spațiul expozițional Arbor.art.room, perioadă în care s-a bucurat de un imens succes, s-a închis în „real“, dar iubitorii de frumos mai au o șansă să contemple „Cina cea de taină“ cu femei și alte lucrări care i-au încântat pe bucureșteni în această perioadă.

12
/10
/20

Maria Orosan-Telea condensează în spațiul Kunsthalle Bega Box sub numele Later Edit 13 evenimente cuprinse în programul „Draft” - un program curatorial despre proiecte artistice în stadiu de idee, parțial realizate sau replicabile la scară mai mare, desfășurat din 2018 în Biblioteca Pavilion din Timișoara.

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.

24
/09
/20

Fundația Calea Victoriei aduce o mulțime de noutăți în programul de cursuri online al lunii octombrie, ca să te bucuri de seri reușite și energizante. Istorie și artă urbană, dicție și cetăți medievale, negociere și literatură sau comedie sunt doar câteva posibilități.

10
/09
/20

Ca o încununare a stilurilor arhitecturale neogotic, romantic şi neobaroc, Palatul din centrul Iașilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, priveşte semeţ în fiecare zi peste orizonturile capitalei culturale a Moldovei. Palatul a fost construit între anii 1906-1925 de către arhitectul Ion. D. Berindey, având suprafața totală de 34.236,35 mp.