Lipicioşii, un alt soi de entertainment
https://www.ziarulmetropolis.ro/lipiciosii-un-alt-soi-de-entertainment/

Într-un decembrie friguros al anului 2012, câţiva tineri actori s-au adăpostit în cafenelele şi în pivniţele încălzite şi cochete ale Sibiului.

Un articol de Ziarul Metropolis|12 decembrie 2013

Într-un decembrie friguros al anului 2012, câţiva tineri actori s-au adăpostit în cafenelele şi în pivniţele încălzite şi cochete ale Sibiului. Aveau cu ei o tolbă plină de poveşti, ceva instrumente şi o poftă nebună de a inventa „un alt soi de entertainment”. Aşa s-au născut o trupă cu un nume cărnos, „Lipicioşii”, şi un spectacol altfel, „Despre vise şi alte amăgiri” – un mix de teatru şi muzică live (cântată vocal, dar şi la tot felul de instrumente – de la chitară şi acordeon, la tocător de lemn).

Spectacolul a fost jucat pe scene tradiționale (în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, al maratonului „25 de ore de teatru non-stop” de la Sibiu, al Festivalului Naţional de Teatru Independent, Bucureşti), dar și în cafenele, în sate părăsite, în biserici, în cimitire, pe malul mării, în grădina magică a lui Frau Elsa din Vama Veche.

În vara acestui an, Lipicioșii au susținut chiar și un concert cu un singur spectator – ciobanului Aurel, unicul locuitor din satul Engeltal din inima Transilvaniei.

Lipicioșii sunt patru: Bogdan Sărătean (regizor, pedagog și actor al Teatrului Național din Sibiu) aka „Mistreţul Cu Colţii Degeaba”, Claudiu Fălămaş (actor) aka „Piticul Cioplitor”, Andrada Grosu (actriță) aka „Dada EmbaraSada” și Dan Ţilea (MC Matli) aka „Matli Câinele Vostru”. Iar povestea pe care o creează e cu urlete, și crime, și iubire, și mistreți, și câini… dar nu e „Stăpânul Inelelor”, subliniază Bogdan.

Scenele comice, cu iz suprarealist, curg pe muzica live compusă de Claudiu Fălămaş şi de MC Matli. Versurile îi aparţin dramaturgului Flaviu Suhastru, iar muza Lipicioşilor este Andrada Grosu.

Lipicioșii împlinesc pe 13 decembrie un an de activitate. De ziua lor, îi puteți asculta la Timișoara (de la ora 20.00, la Cuib D’Arte).

Pe 15 decembrie (se) joacă și cântă în orașul de baștină, Sibiu (în Bohemian Flow Art&Pub, de la ora 21.00).

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.