LIVE TEXT Adrian Sitaru: „Toţi avem poveşti triste cu animale“
https://www.ziarulmetropolis.ro/live-text-adrian-titieni-este-un-film-despre-noi-insine/

Regizorul Adrian Sitaru a participat alături de actorii filmului „Domestic“ la o proiecţie specială, în cadrul unei conferinţe de presă, la Cinema Elvira Popescu, începând cu ora 11.00

Un articol de Andrada Văsii|18 martie 2013

Ziarul Metropolis a transmis, în timp real, declarațiile celor implicați în producția filmului „Domestic“. Atât regizorul Adrian Sitaru, cât și actorii au vorbit despre film în cadrul unei conferințe de presă la Cinema Elvira Popescu. 

13:23  Adrian Sitaru: Toți avem povești, mai mult sau mai puțin triste, cu animale.

13:21 Sergiu Costache: Bunicii mei sunt din Dâmbovița. Acolo mi s-a spus să tai un rățoi, pentru că femeile nu au voie să taie, dar de la emoții nu mi-am dat seama că aveam cuțitul invers. Am rămas marcat de acel episod.

13:19 Sergiu Costache: Mie îmi place foarte mult să lucrez cu animalele. Aș vrea să am un câine, dar stau la bloc şi n-ar ar avea cine să-l scoată la plimbare.

13:15 Adrian Sitaru: Mă uit la Discovery şi după aceea îmi place să speculez pe diverse subiecte, la fel cum am făcut în film cu OZN-urile şi cu biserica.

13:13 Adrian Sitaru: În 2007 am scris o serie de povestiri. După aceea am început să combin aceste povestiri într-un lungmetraj.  Din scurtmetrajul „Lord“ au rămas povestirea şi personajul, chiar dacă mai subţiri.

13:11 Adrian Sitaru: Eu nu am animal de companie şi de aceea am un sentiment de responsabilitate pentru animale. De la un anumit punct încep să moară sau să sufere. Este o responsabilitate şi trebuie să ţi-o asumi.

13:09 Adrian Titieni: Dacă n-aș avea ce să mănânc, probabil ca aş săvârși o crimă pentru consum, dar depinde de circumstanțe.

13:01 Adrian Titieni: E complicat să treci de la o maturitate psihică la modul de gândire al copilului.

12:58 Adrian Titieni: „Domestic“ este un film despre noi înșine.

Foto domestic facebook oficial

12:57 Adrian Titieni: În film, animalele traversează relațiile umane şi ne pun în condiţii pe care nu ni le imaginăm. Eu uram o pisică şi am ajuns să o iubesc.

12:55 Adrian Titieni: Domnul Sitaru a făcut exercițiul să le arate mai multor oameni filmul, după primul „cut“. Asta a făcut ca filmul să evolueze în structură.

12:53 Adrian Sitaru: Filmul nu e neapărat despre relaţia dintre om şi animal, ci despre relaţiile dintre oameni. Am început să văd oamenii mai mult ca pe nişte animale.

12:49 Ioana Flora: Adulţii nu pot să se transpună în pielea şi în gândirea unui copil. E un fel de ignoranță.

12:47 Ioana Flora: Am repetat trei-patru săptămâni şi m-am apropiat uşor-uşor de personaj. O sursă de inspiraţie a fost bona copilului lui Adrian. Lucrul cu Adi Sitaru decurge foarte lin şi fără conflicte.

12:45 Adrian Sitaru: Verișoara mea, care a văzut filmul, şi-a amintit de întâmplarea din copilăria mea.

12:43 Adrian Sitaru: Am folosit muzică de pian pentru că ține de puritatea copilului. Copilul priveşte diferit lumea adulţilor şi se raportează diferit la animale.

12:42 Adrian Sitaru: Ne-am dorit ca spectatorul să aibă impresia de unghi subiectiv. Ne-am dorit să fie ca şi cum cineva ar spiona.

12:40 Adrian Sitaru: Am avut doi porumbei pe care i-am ținut în podul bunicilor. I-am hrănit vreo două săptămâni când aveam vreo 10 ani, dar bunicii mi-au spus că porumbeii nu sunt făcuţi să fie crescuți. I-au omorât în faţa mea şi seara erau tocăniță. Povestea asta m-a marcat, dacă şi acum mă mai gândesc la ea. E o problemă de comportament uman pe care am încercat s-o transpun în film.

Foto domestic facebook oficial

Cei prezenți au vizionat filmul începând cu ora 11.00, iar dezbaterile au început la ora 12:35. Cel de-al treilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru va putea fi vizionat în cinematografe începând cu 22 martie.

Filmul „Domestic“ vorbește despre legătura dintre om și animalele de companie, despre relațiile dintre vecinii de bloc, dar și despre încurcăturile apărute în viața de zi cu zi a unei familii. Din distribuție fac parte Adrian Titieni, Ariadna Titieni (12 ani), Gheorghe Ifrim, Clara Vodă, Ioana Flora, Sergiu Costache și Dănuț Hurduc (9 ani).

Mi-am dorit un film simplu, amuzant dar și emoționant. Inspirat în mare măsură din copilărie, filmul se bazează pe câteva povești cu animale domestice (și nu numai), copii și părinții acestora. Să ne uităm puțin în jurul nostru: câți oameni sunt în parcuri și pe străzi cu animale, câți dintre vecinii noștri nu au măcar un acvariu sau un papagal, uitați-vă cât de mult sunt prezente în viața noastră animalele, în reclame TV, în cântece, în numele de familie, povești, filme, internet. Cred că avem o mare nevoie de animale și ele de noi, de aici am realizat cât de mult ne iubim și ne mâncăm în același timp, la propriu, animalele. (Adrian Sitaru)

 

Foto credit: Cos Aelenei
Imagini de la conferinţă: Domestic Facebook oficial

12
/10
/15

Cel mai recent film al regizorului Radu Muntean, Un etaj mai jos, a câștigat cel mai important premiu la Filmfest Hamburg, al treilea festival internațional de film din Germania, ca mărime. Până pe 15 octombrie, filmul poate fi văzut la Cinema City AFI Cotroceni și Cinemateca Union din București și la Cinema Victoria din Cluj.

09
/10
/15

Peste exact o săptămână, debutează cea de a X-a ediție a Zilelor Filmului German (ZFGX). Proiecția filmelor are loc la Cinema Studio, începând din seara zilei de 16 octombrie, data care marchează deschiderea ediției jubiliare, cu o peliculă de excepție: „Victoria”, elogiatul thriller al lui Sebastian Schipper, considerat surpriza germană a Berlinalei din acest an și răsplătit cu Ursul de Argint.

09
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Walk”, cel mai nou film al lui Robert Zemeckis, este reconstituirea spectaculoasă a unei fapte reale legendare, redată sub forma unei alegorii despre îndrăzneală şi cu tensiunea unui film de acţiune. Folosind inteligent 3D-ul, filmul oferă unul din cele mai rafinate momente ale cinemaului popular din acest an.

09
/10
/15

În ultimii 22 de ani Astra Film Festival a transformat Sibiul în spațiul privilegiat unde anual, timp de o săptămână, se poate vedea mersul lumii doar prin vizionarea selecției de filme. Viața de la 1,30 metri înălțime, spaimele interioare ale Hertei Muller – laureate a premiului Nobel, cum a învins Chuck Norris comunismul și viitorul filmului documentar în atelierele Aristoteles, sunt doar câteva din reperele weekend-ului la AFF 2015.

07
/10
/15

S-a dat startul celei de-a treia ediții a Dracula Film Festival. Hotel Transilvania 2 (R. Genndy Tartakovsky), film dublat în română de actorii Claudiu Bleonţ, Gabriel Spahiu, Anca Sigartău, Tamara Roman, Gabriel Costin şi Cristi Neacşu, a deschis ediţia din acest an a festivalului.

07
/10
/15

Les Films de Cannes à Bucarest și Asociația Culturală Control N lansează o provocare pentru tinerii critici de film, pe care își propun să-i angreneze în dezbatere. Un concurs organizat special cu ocazia acestor conferințe, „Fii critic la Cannes!”, oferă șansa participanților de a obține o acreditare - cu transport și cazare asigurate - la Festivalul de la Cannes, ediția din 2016.

06
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Martian”, noul blockbuster al lui Ridley Scott, oferă mult prea puţin din ceea ce promite, alegând o reţetă facilă de a ilustra o aventură spectaculară. „Black Mass”, regizat de Scott Cooper, are meritul de a-şi asuma genul filmului cu gangsteri, fără a cădea în tentaţia pastişei sau a luării în zeflemea.

05
/10
/15

12 dintre filmele care s-au întors cu trofee de la Cannes pot fi văzute pentru prima dată în România între 23 și 29 octombrie, la Les Films de Cannes à Bucarest. Laureatul cu Palme d’Or și marii câștigători ai premiilor pentru regie, scenariu, interpretare, Camera d’Or sau Un Certain Regard vor aduce la Cinema Studio, Elvire Popesco și Cinema PRO o frântură din agitația și entuziasmul provocate la Cannes.