Lope de Vega, recuperat după 400 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/lope-de-vega-recuperat-dupa-400-de-ani/

O comedie inedită, considerată pierdută, aparţinând marelui dramaturg spaniol din secolul al XVII-lea Lope de Vega, a fost descoperită la Biblioteca Naţională din Madrid (BNM), au anunţat experţii spanioli.

Un articol de Petre Ivan|24 ianuarie 2014

O comedie inedită, considerată pierdută, aparţinând marelui dramaturg spaniol din secolul al XVII-lea Lope de Vega, a fost descoperită la Biblioteca Naţională din Madrid (BNM), au anunţat experţii spanioli.

Manuscrisul comediei, intitulată „Mujeres y Criados” („Femei şi servitori”), a fost descoperit în arhivele Bibliotecii Naţionale de Alejandro Garcia Reidy, un cercetător al operei dramaturgului spaniol Lope de Vega (1562 – 1635).

„Este o descoperire foarte importantă”, a declarat Alberto Blecua, director al grupului de cercetare al Universităţii autonome din Barcelona (UAB), din care face parte cercetătorul care a făcut descoperirea, informează Mediafax.

O versiune numerotată a celor 56 de pagini ale manuscrisului a fost pusă la dispoziţie online, pe site-ul bibliotecii spaniole, iar piesa va fi pusă în scenă anul acesta pentru prima oară de când a fost scrisă, în 1613 sau 1614.

Comedia se desfăşoară la Madrid, unde două surori, Violante şi Luciana, sunt îndrăgostite de Claridan şi Teodoro.

Claridan este servitor, iar celălalt este secretarul unui anume conte Prospero. Povestea se complică odată cu intrarea în scenă a doi noi pretendenţi: contele Prospero însuşi, care îi face curte Lucianei, şi înstăritul Don Pedro, care aspiră la mâna Violantei, cu permisiunea tatălui acesteia.

„Comedia se poate adresa unui public actual, anumite scene seamănă cu vodevilul”, a declarat Alejandro Garcia Reidy.

Lope de Vega înregistrase această piesă de teatru într-o listă a lucrărilor sale, alcătuită în 1618, dar, până acum, piesa era considerată pierdută.

Lope de Vega

Félix Lope de Vega y Carpio, unul din cei mai importanţi poeţi şi dramaturgi din „Secolul de aur” al literaturii spaniole

Manuscrisul a fost găsit în arhivele Bibliotecii naţionale, care conţinea fondurile bibliotecii ducelui de Osuna e Infantado, achiziţionate de BNM în 1886, au declarat responsabilii arhivei, notează Mediafax.

Lope de Vega a fost creatorul „formulei” teatrului clasic spaniol, operele sale reprezentându-se şi în prezent la festivalurile de teatru clasic.

Este autorul a 3.000 de sonete, trei romane, patru nuvele, nouă epopei, trei poeme didactice şi a sute de comedii (1.800 la număr, conform dramaturgului Juan Pérez de Montalbán), acesta cultivând toate speciile literare, cu excepţia nuvelei picareşti.

Foto cu Lope de Vega – wikipedia

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.