Louis Armstrong, Hans Christian Andersen & Knut Hamsun
https://www.ziarulmetropolis.ro/louis-armstrong-hans-christian-andersen-si-knut-hamsun-4-august/

Într-o zi de 4 august se năsteau trompetistul şi cântăreţul Louis Armstrong (1901), unul dintre cei mai mai influenţi artişti din istoria jazz-ului, şi scriitorul norvegian Knut Hamsun (1859), laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 4 august se stingea din viaţă scriitorul danez Hans Christian Andersen (1875) , cel care a încântat generaţii întregi de copii cu poveşti precum „Crăiasa Zăpezii”, „Hainele cele noi ale împăratului”, „Fetiţa cu chibrituri”, „Răţuşca cea urâtă”, „Mica sirenă” şi multe altele,

Un articol de Petre Ivan|4 august 2016

Născut în New Orleans (Louisiana), Louis Armstrong a avut o copilărie zbuciumată, părinții săi despărțindu-se la puțin timp după nașterea sa. În tinereţe, Armstrong a încercat pe rând diferite meserii: de la căruțas şi lăptar, până la vânzator ambulant şi lustragiu.

În 1922 pleca la Chicago, unde pentru a-şi întâlni mentorul, King Oliver, şi spre a alătura trupei acestuia. În ciuda eşecurilor şi deselor certuri cu managerii, Armstrong lansează numeroase hit-uri, începându cu anii ’20 .

Abia la sfârşitul anilor ’40, artistul îşi va găsi un manager valoros, ajungând astfel pe afişul unor filme cu succers la public, dar şi în numeroase turnee de-a lungul şi de-a latul Europei.

În scurt timp, graţie piesei „Hello, Dolly”, Louis Armstrong avea să-i întreacă în topuri chiar şi pe faimoşii Beatles…

Tot într-o zi de 4 august:

1693: Monahul Dom Pérignon (1638–1715) a inventat șampania, băutură care a primit acest nume de la regiunea Champagne din nordul Franței.

1782: Wolfgang Amadeus Mozart s-a căsătorit la Viena, la Catedrala Sf. Ștefan, cu Constanze Weber.

1789: În Franța a fost abolit sistemul feudal.

1892: Lizzie Borden găsește cadavrele mutilate ale tatălui și mamei ei vitrege în casa lor din Massachusetts. Acesta a dus la unul din cele mai faimoase procese de crimă din Statele Unite. Fiica omului de afaceri, Lizzie Borden, a fost arestată și acuzată dar a fost pusă în libertate din lipsă de probe.

2007: NASA a lansat sonda Phoenix Mars Lander, care ulterior a găsit dovezi ale existenței apei pe planeta Marte.

S-au născut:

1792: Percy Bysshe Shelley, poet englez (d. 1822)

1859: Knut Hamsun (Knut Pedersen), scriitor norvegian, laureat al Premiului Nobel (d. 1952)

Cezara Dafinescu

Cezara Dafinescu

1901: Louis Armstrong, muzician american (d. 1971)

1929: Yasser Arafat, politician palestinian (d. 2004)

1948: Cezara Dafinescu, actriță româncă

1961: Barack Obama, politician american, al 44-lea președinte al SUA, laureat Nobel

S-au stins din viaţă:

1875: Hans Christian Andersen, scriitor danez (n. 1805)

1879: Ștefan Micle, fizician român, profesor universitar (n. 1820)

1900: Isaac Levitan, pictor rus (n. 1860)

1997: Jeanne Calment, cel mai logeviv om din lume, în vârstă de 122 ani și 164 de zile (n. 1877)

2000: Victor Parhon, critic român de teatru (n. 1943)

Foto cu Louis Armstrong, Hans Christian Andersen şi Knut Hamsun – wikipedia

24
/06
/18

Teatrul Evreiesc de Stat  prezintă miercuri, 27 iunie, de la ora 19.00, spectacolul de lieduri și poezie „Glasuri evreiești în poezia lumii“, pe versuri de Benjamin Fondane, Nina Cassian, Magda Isanos, Charles-Pierre Baudelaire și Paul Celan, în lectura actorilor TES -  Maia Morgenstern, Darius Daradici, Viorica Bantaș și Mircea Dragoman.

12
/06
/18

Cartea „Pădurea întunecată”, scrisă de Nicole Krauss, a fost publicată la Editura Humanitas Fiction în anul 2018 (traducere din limba engleză și note de Luana Schidu).

08
/06
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Roma antică a rămas mereu tributară culturii grecești. Opera lui Seneca, născut cu cinci ani înainte de era noastră, o dovedește din plin. Născut la Cordoba (Spania) într-o familie din nobilimea provincială (tatăl său scrisese un prețios tratat de oratorie) și educat la Roma, el s-a dedicat în primul rând filosofiei, adoptând stilul de viață excesiv de sobru al stoicilor.

07
/06
/18

Ziarul Metropolis vă invită la duelul cărţilor. În fiecare lună, alegem două dintre cele mai importante volume recent apărute în România şi le punem la luptă faţă în faţă. Cel care va câştiga confruntarea va fi declarat cartea lunii...

05
/06
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT O matrice spirituală deosebită de a europenilor face ca lumea indiană, acel conglomerat unde se vorbesc 15 grupe de limbi, cu literatură și tradiții culturale proprii, să surprindă în permanență, să intereseze prin uimitoarea diversitate și în același timp prin coeziunea extraordinară.

04
/06
/18

METROPOLIS SPECIAL După ce a cucerit planeta cu „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” (Polirom, 2017), istoricul israelian Yuval Noah Harari și-a îndreptat privirea spre ce va urma. „Homo deus. Scurtă istorie a viitorului” (Polirom, 2018) este o incursiune în lumea imaginară a ceea ce ar putea fi.

01
/06
/18

“În primii ani de viață am locuit într-o cămăruță, împreună cu părinții mei, care abia se căsătoriseră, cu un an în urmă, erau niște oameni foarte tineri. Și în acea cameră de câțiva metri pătrați se desfășura toată viața noastră, toată viața familiei. Era ciment pe jos, era un pat în care dormeam toți trei. și pe marginea căruia, mama, ținându-mă în brațe, îmi citea. E prima mea amintire. (...)”, mărturisea Mircea Cărtărescu, într-un interviu pentru emisiunea DIGICULT. Născut într-o zi de 1 iunie, la fel ca și soția sa, scriitoarea Ioana Nicolaie, Mircea Cărtărescu împlinește, astăzi, 62 de ani.

30
/05
/18

METROPOLIS SPECIAL 7 destinații din romanele momentului – din New York până la Tōkyō, din Bogotá la Calcutta, din Tripoli până în Sicilia și de acolo la Ierusalim...

29
/05
/18

Salonul Internaţional de Carte Bookfest, ediţia a XIII-a, va avea loc între 30 mai şi 3 iunie, într-un nou spaţiu de la Romexpo, Pavilionul B2, unde Statele Unite reprezintă ţara invitată de onoare.