Luminita Gheorghiu – nominalizată la premiile Academiei de Film Europene 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/luminita-gheorghiu-nominalizata-la-premiile-academiei-de-film-europene-2013/

Luminita Gheorghiu a fost nominalizată la premiile ce vor fi decernate de Academia de Film Europeană (EFA) în acest an, la categoria ,,cea mai bună actriţă”, pentru rolul din lungmetrajul ,,Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer.

Un articol de Andrada Văsii|9 noiembrie 2013

Luminita Gheorghiu a fost nominalizată la premiile ce vor fi decernate de Academia de Film Europeană (EFA) în acest an, la categoria „cea mai bună actriţă“, pentru rolul din lungmetrajul „Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer.

Actriţa română a impresionat publicul şi criticii de specialitate cu rolul din filmul „Poziţia copilului”, un lungmetraj care a fost recompensat la începutul acestui an cu marele trofeu – Ursul de Aur – la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Totodată, Luminiţa Gheorghiu, interpreta rolului principal în „Poziţia copilului”, a primit premiul Bayard d’Or pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Namur.

Citiţi şi: BREAKING NEWS Filmul „Poziţia copilului” a câştigat Ursul de Aur la Berlin

Lungmetrajul „Poziţia copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria „cel mai bun film străin”.

„Poziţia copilului”, cu Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia şi Nataşa Raab, este cel de-al treilea film al lui Călin Peter Netzer după multipremiatele „Maria” (2003) şi „Medalia de onoare” (2010).

Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

La premiile EFA 2013, Luminiţa Gheorghiu va concura la categoria „cea mai bună actriţă” cu Keira Knightley (,,Anna Karenina”), Veerle Baetens („The Broken Circle Breakdown”), Barbara Sukowa („Hannah Arendt”) şi Naomi Watts („The Impossible”).

Luminita Gheorghiu face parte dintr-o listă lungă de nominalizări

Cel mai bun film european: ,,La vie d’Adèle”, de Abdellatif Kechiche, ,,The Best Offer”, de Giuseppe Tornatore, ,,Blancanieves”, de Pablo Berge, ,,The Broken Circle Breakdown”, de Felix van Groeningen, ,,La Grande Bellezza”, de Paolo Sorrentino, şi „Oh Boy!”, de Jan Ole Gerster.

Cea mai bună comedie europeană: ,,Los Amantes Pasajeros”, de Pedro Almodovar, ,,Love Is All You Need”, de Susanne Bier, ,,The Priest’s Children”, de Vinko Bresan, ,,Benvenuto Presidente!”, de Riccardo Milani.

Cel mai bun regizor european: Pablo Berger (,,Blancanieves”), Abdellatif Kechiche (,,La Vie d’Adèle”), Francois Ozon („Dans la maison”), Paolo Sorrentino (,,La Grande Bellezza”), Giuseppe Tornatore (,,The Best Offer”), Felix van Groeningen (,,The Broken Circle Breakdown”).

Cea mai bună actriţă: Veerle Baetens (,,The Broken Circle Breakdown”), Luminiţa Gheorghiu (,,Poziţia copilului”), Keira Knightley (,,Anna Karenina”), Barbara Sukowa (,,Hannah Arendt”), Naomi Watts (,,The Impossible”). Cel mai bun actor: Johan Heldenbergh (,,The Broken Circle Breakdown”), Jude Law (,,Anna Karenina”), Fabrice Luchini (,,Dans la maison”), Tom Schilling (,,Oh Boy!”), Toni Servillo (,,La Grande Bellezza”).

Luminita Gheorghiu

Actrita Luminita Gheorghiu

Cel mai bun scenarist: Francois Ozon (,,Dans la maison”), Paolo Sorrentino/ Umberto Contarello (,,La Grande Bellezza”), Tom Stoppard (,,Anna Karenina”), Giuseppe Tornatora (,,The Best Offer”), Felix van Groeningen/ Carl Joos (,,The Broken Circle Breakdown”). European Discovery – Premiul FIPRESCI: ,,Call Girl”, de Mikael Marcimain, ,,Eat Sleep Die”, de Garbriela Pichler, ,,Miele”, de Valeria Golino, ,,Oh Boy!”, de Jan Ole Gerster, ,,La Plaga”, de Neus Ballus.

Cel mai bun documentar: ,,The Act Of Killing”, de Joshua Oppenheimer, ,,The Missing Image”, de Rithy Panh, ,,L’Escale”, de Kaveh Bakhtiari. Cel mai bun film de animaţie: ,,The Congress”, de Ari Folman, ,,Jasmine”, de Alain Ughetto, ,,Pinocchio”, de Enzo d’Aio, notează Mediafax.

Cel mai bun scurtmetraj: ,,Butter Lamp”, de Hu Wei, ,,Cut”, de Christoph Girardet şi Matthias Muller, ,,Death of a Shadow”, de Tom Van Avermaet, ,,Houses With Small Windows”, de Bulent Ozturk, ,,Jump”, de Petar Vachanov şi Kristina Grozeva, ,,Letter”, de Serghei Loznitsa, ,,Morning”, de Cathy Brady, ,,Mystery”, de Chema Garcia Ibarra, ,,Nuclear Waste”, de Miroslav Slaboshpytskiy, ,,Orbit Ever After”, de Jamie Stone, ,,A Story For The Modlins”, de Sergio Oksman, ,,Sunday 3″, de Jochen Kuhn, ,,Though I Know The River Is Dry”, de Omar Robert Hamilton, ,,The Waves”, de Miguel Fonseca, ,,Zima”, de Cristina Picchi.

Info:

Câştigătorii premiilor EFA 2013 vor fi desemnaţi pe baza voturilor exprimate de cei peste 2.900 de membri ai Academiei de Film Europene.

Cea de-a 26-a gală de decernare a premiilor EFA va avea loc la Berlin pe 7 decembrie.

Foto credit: Cinemagia, Luminita Gheorghiu

 

07
/10
/20

TVR 1 a început luna octombrie în forţă, cu Angelina Jolie şi Antonio Banderas în Păcat originar, şi promite să aducă la fiecare început de săptămână, în fiecare luni de la ora 22.10, filme tari cu distribuţii pe măsură: Secretul de la Cold Creek Manor, cu Sharon Stone şi Christopher Plummer, Revolver, cu Jason Statham şi Ray Liotta, Un oraş violent, cu Charles Bronson, Telly Savalas şi Jill Ireland, G.I.Jane, cu Demi Moore, Viggo Mortensen şi Anne Bancroft, Calea Misterelor, cu Nick Nolte şi Melanie Griffith şi multe alte filme de acelaşi calibru.

06
/10
/20

Unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, „Malmkrog”, producția de epocă premiată la Berlinală a regizorului român Cristi Puiu va avea marea premieră în cinematografele din țară pe 6 noiembrie. Evenimentul este precedat de o serie de proiecții speciale în avanpremieră, prima din această serie fiind cea din cadrul maratonului cinematografic „Les Films de Cannes à Bucarest” (23 octombrie – 1 noiembrie).

05
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Devenit cunoscut ca afacerist care a construit, simbolic, un metru de autostradă pentru a declanșa o campanie prin care să atragă atenția asupra lipsei de infrastructură rutieră modernă în Moldova, Ștefan Mandachi se lansează și în cinema, cu documentarul independent „30 de ani și 15 minute”. Un film manifest, însă autogratulant și senzaționalist.

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

02
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Este suficient un protagonist atipic, un profesor de matematică ușor extravagant, pentru a duce în spate un întreg documentar? Este miza pe care o propune „Profu`” (2019), filmul de debut al regizorului Alex Brendea, acum în cinematografe.

29
/09
/20

Aflate în fiecare an în topul preferințelor orădenilor, filmele românești vor cuceri marele ecran și la cea de-a treia ediție TIFF Oradea. În perioada 2-4 octombrie, cele mai așteptate titluri ale anului vor fi prezentate cinefililor chiar de creatorii lor, care vor oferi publicului detalii din culisele producțiilor autohtone apreciate de juriile marilor festivaluri din întreaga lume. Seară de seară vor rula filme în aer liber în Piața Unirii și în Amfiteatrul Cetate.

25
/09
/20

A XII-a ediție KINOdiseea – Festivalul de Film pentru Publicul Tânăr are loc în București, în perioada 17 septembrie – 11 octombrie 2020, și aduce pe marile ecrane din aer liber cele mai noi filme pentru copii.

25
/09
/20

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de peste 20 de ani filme independente de referință, anunță datele de lansare pentru titlurile din portofoliu care vor intra în circuitul cinematografic până la finalul anului 2020.