Luna, pândită şapte zile, pentru fotografia perfectă
https://www.ziarulmetropolis.ro/luna-pandita-sapte-zile-pentru-fotografia-perfecta/

Dragoş Stoica, fotoreporterul Ziarului Metropolis, şi-a instalat superobiectivul Nikon de 600 de mm pe un trepied, în balconul apartamentului său din Bucureşti, şi a aşteptat să răsară luna. Vă prezentăm şapte imagini spectaculoase, realizate în ultimele şapte zile

Un articol de Dan Boicea|27 aprilie 2013

Dragoş Stoica, fotoreporterul Ziarului Metropolis, şi-a instalat superobiectivul Nikon de 600 de mm pe un trepied, în balconul apartamentului său din Bucureşti, şi a aşteptat să răsară luna. Vă prezentăm şapte imagini spectaculoase, realizate în ultimele şapte zile.

 Dragoş Stoica povesteşte cum a făcut fotografiile:

 „M-am pus pe treabă imediat cum am reuşit să deţin un super teleobiectiv, ce îmi permite să apropii mult imaginea lunii şi să-i captez detalii preţioase. În jur de 25 aprilie, luna suferă şi o mică eclipsă, fiind uşor umbrită de proiecţia umbrei pământului. Pasionat de fotografia obiectelor de la distanţe mari, întotdeauna am admirat şi momentele surprinse, când un avion se suprapune cu suprafaţa lunii.

Pregătit pentru o săptămână de lună mare şi frumoasă, obiectivul Nikon de 600mm F4 VR a fost montat permanent pe trepied în balcon, de unde, în mod normal, pot observa răsăritul nocturn al lunii. Am pândit-o în diverse zile şi ipostaze, captându-i formele şi detaliile în diverse zile din ultima săptămână.

Trei ore de aşteptare pentru o declanşare

Pentru a capta momentul suprapunerii unui avion pe suprafaţa lunii, oricât de mult te-ai interesa de curse şi ore, trebuie să ai şi destul noroc şi răbdare. Cel mai bine e cu luna măcar la jumătate din suprafaţa vizibilă sau aşa cum a fost în data de 25 aprilie, plină.

Am aşteptat şi am urmărit de la ora 20.00 până pe la ora 23.30 şi, la un moment dat, am observat cu ochiul liber un început de dâre, evident urmele de vaporizare de la jeturile motoarelor, şi am pus repede ochiul în vizor, am focalizat şi am declanşat.

Nu am avut parte în data de 25 aprilie de cea mai bună atmosferă fiind în Bucuresti, parcul I.O.R. (sau Titan, „Alexandru Ioan Cuza“, mai nou), dar m-am bucurat de lună plină, de avion şi de mica eclipsă.

Luna, acest satelit mai mult sau mai puţin natural al pământului, este în cele din urmă cel mai mare corp astral pe care îl putem observa cu ochiul liber. Cred că oricine este fascinat de apariţiile maiestuoase ale acestuia pe bolta cerească, în special în acele zile din an în care, datorită poziţiei astrelor şi atmosferei pământului, luna pare mai mare, mai frumoasă, mai fermecătoare.

Aparatură sofisticată

Pentru a obţine un factor cât mai mare de mărire, am folosit fie aparatul Nikon D 800, care prin cei 36 de megapixeli ai săi captează foarte multe detalii, fie frăţiorul mai mic mirrorless, Nikon 1 J1, care prin factorul de crop de 2,7x al senzorului de 10 megapixeli realizează un echivalent de focală de 1620 mm F4 de la 600 mm F4.

Pentru a împinge lucrurile şi mai departe, am interpus între obiectiv şi cele două aparate şi un teleconvertor 2x Nikon TC20E iii, care a dublat focala efectivă a superteleului, la 1200 mm, pe D 800 în mod crop, având un echivalent de 1800 mm, iar cu J1, 3240mm.

Mai multe fotografii de Dragoş Stoica puteţi vedea pe contul său de Facebook.

20
/10
/20

Editura Muzeului Național de Artă Contemporană și-a adăugat în colecție o nouă publicație „reper” pentru istoria vizualității contemporane din România, marcând astfel borna istorică a 30 de ani de la evenimentele lui decembrie 1989.

13
/10
/20

Expoziția-fenomen „Woman Unchained“ by Irina Greciuhina, care-a fost deschisă timp de o lună în spațiul expozițional Arbor.art.room, perioadă în care s-a bucurat de un imens succes, s-a închis în „real“, dar iubitorii de frumos mai au o șansă să contemple „Cina cea de taină“ cu femei și alte lucrări care i-au încântat pe bucureșteni în această perioadă.

12
/10
/20

Maria Orosan-Telea condensează în spațiul Kunsthalle Bega Box sub numele Later Edit 13 evenimente cuprinse în programul „Draft” - un program curatorial despre proiecte artistice în stadiu de idee, parțial realizate sau replicabile la scară mai mare, desfășurat din 2018 în Biblioteca Pavilion din Timișoara.

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.