Lungmetraje româneşti şi maghiare de excepţie, la Festivalul Internaţional Alternative
https://www.ziarulmetropolis.ro/lungmetraje-romanesti-si-maghiare-de-exceptie-la-festivalul-international-alternative/

Organizatorii Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alternative, care va avea loc în perioada 7-11 noiembrie la Palatul Culturii din Târgu Mureş, au anunţat miercuri că, pe lângă scurtmetrajele selectate pentru concurs, au inclus în program lungmetraje româneşti şi maghiare de excepţie. Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de organizatorii Festivalului Internaţional de Film […]

Un articol de Andrada Văsii|25 octombrie 2012

Organizatorii Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alternative, care va avea loc în perioada 7-11 noiembrie la Palatul Culturii din Târgu Mureş, au anunţat miercuri că, pe lângă scurtmetrajele selectate pentru concurs, au inclus în program lungmetraje româneşti şi maghiare de excepţie.

Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de organizatorii Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alternative, a cărui a 20-a ediţie va avea loc în perioada 7-11 noiembrie la Palatul Culturii din Târgu Mureş, în cadrul manifestării vor fi prezentate 13 lungmetraje selectate, dintre care multe au obţinut premii importante la festivaluri de renume.

Astfel, publicul va avea ocazia de a viziona, printre altele, o animaţie semnată de Anca Damian, intitulată „Crulic – drumul spre dincolo”, care spune povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ţinut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla în Capitala Poloniei.

Filmul a câştigat în luna iunie marele premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Annecy, unul dintre cele mai importante festivaluri de animaţie din lume.

Totodată, spectatorii vor putea urmări comedia savuroasă, „dulce-amară despre drumurile întortocheate ale economiei româneşti” a lui Tudor Giurgiu, „Despre oameni şi melci”, care a obţinut recent premiul special al juriului la cea de-a 28-a ediţie a Festivalului Internaţional de la Varşovia.

De asemenea, în cadrul festivalului va fi prezentat primul lungmetraj al regizoarei Kincses Reka, originară din Târgu Mureş, care, cu filmul „Campionul din Balcani”, care tratează conflictul interetnic de la Târgu Mureş din martie 1990, a obţinut, printre altele, marele premiu al Festivalului Filmului Maghiar de la Budapesta. Este vorba de lungmetrajul intitulat „Patrie, sex şi alte neajunsuri”, o coproducţie germano-maghiară care tratează tema emigrării.

În cadrul festivalului va fi prezentată şi animaţia „Tragedia omului”, în care Jankovics Marcell a adaptat scenariul filmului după piesa cu acelaşi titlu a lui Madach Imre încă din 1983. Producţia filmului – în care în centrul acţiunii se află prima pereche de oameni care, conduşi de Lucifer, străbat în vis istoria – a început în 1988, dar s-a terminat abia la sfârşitul anului 2011, se arată în comunicat.

Un număr de 59 de filme din 27 de ţări au fost selectate pentru a intra în finala Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alternative, care va avea loc în perioada 7-11 noiembrie la Palatul Culturii din Târgu Mureş.

Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj Alternative de la Târgu Mureş, lansat în 1993, a devenit un forum pentru creaţii de filme recente ale realizatorilor din întreaga lume, dar mai ales ale celor din Europa de Est. Scopul festivalului este realizarea unei confruntări amicale, generatoare de valori, cu prilejul căreia tinerii regizori din România şi din cele celelalte ţări participante să îşi măsoare talentul şi cunoştinţele într-o competiţie internaţională, afirmă organizatorii.

În cadrul festivalului au loc şi concerte, recitaluri, expoziţii, video-instalaţii şi alte programe complementare cu prezentare de selecţii din cele mai bune filme ale festivalurilor de acest gen din Europa şi din cele mai reuşite creaţii ale studenţilor de la diferite facultăţi cinematografice din ţară şi de peste hotare.

Astfel, în programul manifestării din acest an se regăsesc filme din Festivalul One World România, dar şi realizate în Tabăra Internaţională de Creaţie „Filmtett” 2012, precum şi selecţii de la Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj In Palace (Bulgaria), Festivalul Internaţional de Film Quest Europe (Polonia) şi de la festivaluri internaţionale de film de scurtmetraj din Italia.

 Sursa: Mediafax
02
/06
/17

Duminică, 4 iunie Centrul Cultural “Bucovina” din Suceava, în parteneriat cu Primăria comunei CIPRIAN PORUMBESCU va acorda titlul și însemnele de Cetățean de Onoare Domnului Vlad Rădescu. Cerermonia va avea loc - în chiar satul natal al marelui compozitor - la exact 45 de ani de la începutul filmărilor neuitatei pelicule “Ciprian Porumbescu”, în care Vlad Rădescu a debutat ca protagonist.

02
/06
/17

În fiecare an, Festivalul Internaţional de Film NexT îşi propune să descopere și să sprijine evoluţia tinerilor cineaști aflați la început de drum, voci importante pentru generația lor și pentru cinematograful de mâine, exponenți ai unei comunități create în cei deja unsprezece ani de festival.

02
/06
/17

Un spectacol de circ, muzică, foc şi elemente pirotehnice al unei companii franceze va deschide seria spectacolelor de stradă de la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS). Este vorba despre compania franceză de teatru ”Cie Remue Menage”, cea care va da startul spectacolelor outdoor de la cea de-a XXIV-a ediţie a manifestării, cu piesa ”Incursiune în abis”.

02
/06
/17

Prima întâlnire a elitei industriei muzicale europene în România, East European Music Conference, un eveniment organizat de ARTmania cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Municipiului Sibiu, reunește, în perioada 27-29 iulie, directori ai celor mai mari festivaluri, organizatori de spectacole, specialiști internaționali în securitate, avocați sau experți în sistemul internațional de taxe.

02
/06
/17

"Limitările financiare pot fi luate ca un imbold creativ, dar numai dacă integrezi constrângerile bugetare de la început în procesul creativ", afirmă Antoine Le Bos, consultant de scenariu în cadrul "Less is More", o platformă europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, care va desfăşura la TIFF un workshop.

01
/06
/17

"Poziţia copilului" este acum disponibil pe platforma Cinepub. Prilej pentru o scurtă rememorare a rolurilor esenţiale de cinema ale unei mari actriţe, Luminiţa Gheorghiu: de la "Moromeţii" şi până la acest film al lui Călin Peter Netzer, laureat cu Ursul de Aur la Berlin în 2013.

01
/06
/17

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu susține și promovează și în cadrul ediției din acest an unele dintre cele mai importante spectacole de teatru de pe scena românească. Montări clasice sau cu abordări moderne, rupte din cotidian sau spunând povești cu tâlc, spectacolele create de instituții teatrale din România invită publicul la redescoperirea viziunilor regizorale de la noi din țară.

01
/06
/17

Aventurile lui Sacha în Castelul Fermecat, cartea pentru copii scrisă de Iulian Tănase și ilustrată de Alexia Udriște, care a fost bestseller-ul editurii Nemi la Bookfest 2017, ajunge mai aproape de copiii din Timișoara, Iași, Brașov, București și Sibiu.

01
/06
/17

Parcuri din toate sectoarele Capitalei gazduiesc astazi, Ziua Copilului,i evenimente dedicate zilei de 1 Iunie. De asemenea, de ziua lor, copiii vor beneficia de acces gratuit la Grădina Zoologică și vor avea oportunitatea de a vizita Muzeul Național Cotroceni sau sediul Televiziunii Române.

01
/06
/17

PREVIEW Începe a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca (2-11 iunie). Pentru că la un eveniment cinematografic atât de mare este esenţial să ştii ce filme vrei să vezi sau merită văzute, Ziarul Metropolis vă propune un ghid.

31
/05
/17

Nouă povestioare în câte două sau trei personaje (plus un prolog și un epilog de grup), despre căutările, nesiguranțele și ratările iubirii, dar și despre micile ei mari victorii.

31
/05
/17

„Când doi oameni se iubesc, se iubesc şi atât. Este importantă arderea sentimentului, nu timpul sau spaţiul în care se întâmplă.” - Nicu Alifantis. Îndrăgitul muzician, poet şi actor împlinește, astăzi, 63 de ani.

31
/05
/17

De 10 ani vă oferim spectacole și evenimente culturale de cea mai bună calitate. Cultura și toate lucrurile frumoase se pot savura, însă, cel mai bine, atunci când suntem sănătoși. Aflând despre criza de sânge care se acutizează în fiecare an pe perioada verii, ne-am hotărât să susținem această cauză extrem de importantă prin ceea ce facem cel mai bine, adică prin teatru.