Lungmetrajul „Ivana cea Groaznică”, în competiții la Angers, Trieste și Göteborg. Din 13 martie, în cinematografele românești
https://www.ziarulmetropolis.ro/lungmetrajul-ivana-cea-groaznica-in-competitii-la-angers-trieste-si-goteborg-din-13-martie-in-cinematografele-romanesti/

Lungmetrajul „Ivana cea Groaznică”, producţie România-Serbia regizată de Ivana Mladenović, a fost inclus în competiţiile festivalurilor de la Angers, Trieste şi Göteborg.

Un articol de Petre Ivan|9 ianuarie 2020

La Festival Premiers Plans d’Angers (Franța), care va avea loc între 17 și 26 ianuarie, „Ivana cea Groaznică” a fost selectat în competiția de lungmetraje, la fel și la Trieste Film Festival (Italia), care va avea loc între 17 și 23 ianuarie, iar la Göteborg Film Festival (Suedia), între 24 ianuarie și 3 februarie, în competiția „Ingmar Bergman”.

Filmul Ivanei Mladenović va fi prezentat la Kustendorf International Film & Music Festival din Serbia, între 13 și 18 ianuarie, și la Tromsø International Film Festival din Norvegia, în aceeași perioadă.

În cinematografele din România, lungmetrajul va avea premiera din 13 martie fiind distribuit de Hi Film Productions.

După ce a fost recompensată cu Premiul special al juriului secţiunii Cineasti del Presente din cadrul Festivalului de Film de la Locarno 2019, producţia a câştigat și trofeul Golden Pram pentru cel mai bun lungmetraj la Zagreb Film Festival. Filmul a fost prezentat în mai multe festivaluri internaționale, iar în România a avut avanpremiera la Les Films de Cannes à Bucarest.

„Ivana cea Groaznică” este al doilea lungmetraj al regizoarei. Filmul este o poveste neconvenţională despre oameni şi locuri, despre apartenenţă şi dor, spusă cu umor şi tandreţe.

Actriţa sârbă Ivana lucrează şi trăieşte în România, dar după o serie de probleme de sănătate decide să îşi petreacă vara pe malul celălalt al Dunării, în Kladovo, oraşul natal, înconjurată de familie. Primarul îi propune să fie imaginea celui mai important eveniment local – festivalul de muzică Podul Prieteniei – şi, deşi nu foarte convinsă, Ivana acceptă. Odată cu sosirea excentricilor săi prieteni de la Bucureşti şi pe măsură ce bârfele legate de povestea ei de dragoste cu un bărbat mult mai tânăr se împrăştie în oraş, Ivana ajunge în pragul unei căderi nervoase. Familia şi prietenii sunt invitaţi să aducă pe ecran propriile emoţii şi să se interpreteze pe ei înşişi într-o poveste cinematografică despre o femeie care nu îşi poate găsi locul pe niciunul dintre cele două maluri ale Dunării.

Rolul principal e interpretat de Ivana Mladenović, iar din distribuţie fac parte Luka Gramić, părinţii Ivanei: Gordana Mladenović şi Miodrag Mladenović, fratele Kosta Mladenović, bunica Zivka Sorejević, Andrei Dinescu şi regretata artistă Anca Pop.

Scenariul şi regia sunt semnate de Ivana Mladenović, coscenarist este Adrian Schiop, regia artistică a fost realizată de Ana Szel şi Andrei Rus, imaginea – de Carmen Tofeni, montajul – de Patricia Chelaru şi Cătălin Cristuţiu, costumele – de Iulia Popescu, de scenografie au fost responsabile Radmila Simić, Rada Dronjak şi Gordana Mladenović, de machiaj – Iulia Popescu şi Dejana Petrucić. Producători sunt Ada Solomon şi Ivana Mladenović.

„Ivana cea Groaznică” este o producţie microFILM România şi Dunav 84 Serbia, în asociere cu Televiziunea Română, nomada.solo, Verde Stop Arena, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Film Centre Serbia. Cu sprijinul financiar al Hollywood Multiplex şi United Romanian Breweries Bereprod.

Facebook: https://www.facebook.com/ivanaceagroaznica/

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzut la Cinemateca Eforie.

27
/09
/22

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. În acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes.

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.

21
/09
/22

În luna octombrie, la History Channel puteți urmări un documentar despre aurul dacilor, un nou sezon din emisiunea „Așii amanetului”, un film despre viciile pe care le împărtășim și o istorie a armelor.