Maestrul Radu Beligan, în spectacolul Confesiuni despre artă şi viaţă
https://www.ziarulmetropolis.ro/maestrul-radu-beligan-in-spectacolul-confesiuni-despre-arta-si-viata-la-teatrul-national/

Marele maestru al scenei româneşti, Radu Beligan, va susţine, luni, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, spectacolul intitulat „Confesiuni despre artă şi viaţă”. Discipol al renumitei actriţe Lucia Sturdza Bulandra, Radu Beligan este una dintre personalităţile de referinţă ale teatrului românesc, cu un repertoriu extrem de complex, atât clasic, cât şi modern. Maestrul a transpus scenic […]

Un articol de Andrada Văsii|21 ianuarie 2013

Marele maestru al scenei româneşti, Radu Beligan, va susţine, luni, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, spectacolul intitulat „Confesiuni despre artă şi viaţă”.

Discipol al renumitei actriţe Lucia Sturdza Bulandra, Radu Beligan este una dintre personalităţile de referinţă ale teatrului românesc, cu un repertoriu extrem de complex, atât clasic, cât şi modern. Maestrul a transpus scenic roluri celebre, în cele peste şapte decenii în care viaţa sa se confundă, impecabil, cu cea de actor.

Spectacolul „Confesiuni despre viaţă şi artă” este alcătuit din impresionante destăinuri, unele pline de umor, ale prestigiosului actor, profesor, regizor, director de teatru şi scriitor, care a împlinit, la 14 decembrie 2012, vârsta de 94 de ani. Maestrul Radu Beligan dezvăluie publicului o lume în care „teatrul era rege”. Din punctul său de vedere, cariera i-a stat „sub o stea norocoasă”, ce i-a mijlocit întâlnirea cu actriţa şi profesoara Lucia Sturdza Bulandra şi cu Eugen Ionescu, ilustru protagonist al teatrului absurdului.

Distins cu titlurile de „Artist Emerit”, în 1953, şi „Artist al Poporului”, în 1962, Radu Beligan este primul actor român căruia i-a fost conferită Medalia „Ofiţer al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare Franceze”, prin decret al presedintelui Franţei, Jacques Chirac, în aprilie 2002.

Radu Beligan va reveni pe scenă într-un nou rol, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, în această toamnă, în 2013.

El va juca într-o piesă românească, modernă, scrisă de Mona Radu, „Lecţia de violoncel“. Felix Alexa va regiza un spectacol după această piesă, în care vor mai juca Lamia Beligan, fiica lui Radu Beligan, Marius Manole şi Rodica Ionescu.

Sursa: Agerpres

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.