Marcel Iures: „Femeia din filmul românesc aproape că nu există!“
https://www.ziarulmetropolis.ro/marcel-iures-femeia-din-filmul-romanesc-aproape-ca-nu-exista/

Marcel Iures a fost invitat în emisiunea „Nocturne“, care va fi difuzată luni, 16 decembrie, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+. Actorul declară că „s-a născut la Teatrul Bulandra“ şi vorbeşte despre cum ne-a schimbat Revoluţia, despre exerciţiul înşelării maselor, despre cum am învăţat să spunem „nu“, despre libertate, dar şi despre ce înseamnă în România simplul gest de a îmbrăţişa un semen.

Un articol de Corina Vladov|15 decembrie 2013

Marcel Iures a fost invitat în emisiunea „Nocturne“, care va fi difuzată luni, 16 decembrie, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+. Actorul declară că „s-a născut la Teatrul Bulandra“ şi vorbeşte despre cum ne-a schimbat Revoluţia, despre exerciţiul înşelării maselor, despre cum am învăţat să spunem „nu“, despre libertate, dar şi despre ce înseamnă în România simplul gest de a îmbrăţişa un semen.

Lui Marcel Iureş îi plac atât cuvântul „provocare“, cât şi conceptul în sine. De aceea, poate, ar fi rămas în America… „Am vrut să rămân la Hollywood, să facem milioane, dar eu nu mi-am dorit să mă mut în America. Eu sunt produsul culturii româneşti.”

„La Revoluţie, înainte de toate, am învăţat să înjurăm. După care, am învăţat să spunem «nu». Am continuat să spunem «nu» la aproape orice – privatizării, educaţiei, culturii“, este de părere invitatul Marinei Constantinescu.

Marcel Iures la Nocturne

Actorul Marcel Iures, în platoul emisiunii „Nocturne“

Iar despre experienţa americană, Marcel Iureş îşi aminteşte: „Eu şi cu Morgan Freeman ne plângeam de dureri de coloană. Ne-am consultat reciproc tratamentele şi eu i-am dat un paracetamol“. Cu un ton mai serios, actorul continuă: „Am băgat de seamă că toţi creatorii de film plini de premii sunt foarte trişti. E bizar! De ce sunt nemulţumiţi? Ştiu, facerea filmului e un proces îngrozitor…“.

Marcel Iureş recunoaşte că, în ceea ce priveşte munca sa, este dependent de regizorii de poveste. Cât despre eroinele din filmul românesc, actorul consideră: „E o lipsă de eroine. Femeia din filmul românesc aproape că nu există!”.

Citiţi şi: INTERVIU Marcel Iureş: „Ce vise neîmplinite am? Încă nu ştiu. O să văd“

Urmăriţi întregul dialog al realizatoarei cu actorul Marcel Iureş la Nocturne de luni seară, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi oricând aveţi timp – pe TVR+.

Foto cu Marcel Iures – TVR

Citiţi şi:
05
/02
/15

Șase proiecții pentru public și presa internațională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul începe astăzi, 5 februarie, și se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secțiunea Panorama Special.

04
/02
/15

Realizat după întâmplări reale şi având opt nominalizări la Premiile Oscar, „The Imitation Game” (Jocul Codurilor) prezintă povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou de război, pionier al tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alături de un grup restrâns de specialişti, el a reuşit spargerea unui cod aşa-numit „de nespart” al maşinăriei Enigma a Germaniei, în al Doilea Război Mondial. 

03
/02
/15

Deși pare un scenariu apocaliptic, de fapt este vorba despre premiera filmului “Orașul câinilor”/ “White God”, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și propunerea Ungariei la Premiile Oscar 2015, în regia lui Kornél Mundruczó.

02
/02
/15

Lucian Boicu, un român stabilit în Canada, a lucrat la efectele vizuale ale filmului "American Sniper", de Clint Eastwood, un lungmetraj nominalizat la şase premii Oscar şi inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle.

02
/02
/15

Filmul românesc de scurtmetraj este prezent și anul acesta la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 februarie 2015) prin intermediul Asociației ESTE’N’EST, care organizează pentru a șaptea oară consecutiv standul românesc din cadrul marketului festivalului, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

02
/02
/15

În filmul "Chuck Norris vs. Communism", de Ilinca Călugăreanu, peliculă selectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary, la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Sundance, o generaţie întreagă se îndrăgosteşte de film, în epoca Războului Rece, scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

30
/01
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

29
/01
/15

Tenorul spaniol Placido Domingo va interpreta rolul principal în opera "Gianni Schicchi", de Giacomo Puccini, care va fi montată de Woody Allen pentru a marca, în această toamnă, cea de-a 30-a aniversare a Operei din Los Angeles.