Marin Moraru, Daniela Nane şi Nae Caranfil, la premiera filmului Cripta
https://www.ziarulmetropolis.ro/marin-moraru-daniela-nane-si-nae-caranfil-la-premiera-filmului-cripta/

Un om de afaceri francez a rămas prizonier în curtea unui imobil din Băile Herculane ca urmare a descoperirii unei vechi fresce romane. Nu este o ştire de tabloid, ci subiectul celui de-al doilea lungmetraj de ficţiune realizat de Cornel Gheorghiţă, Cripta, a cărui premieră a avut loc vineri, 12 septembrie, la Cinema Studio, în prezenţa a numeroase personalităţi din lumea filmului.

Un articol de Petre Ivan|17 septembrie 2014

Actorul principal, francezul Serge Riaboukine, ca şi întreaga echipă a filmului a participat la eveniment, de la care nu au lipsit nici actorii Marin Moraru, Ioana Crăciunescu și Daniela Nane, regizorii Nae Caranfil și Copel Moscu, criticul de film Irina Margareta Nistor, muzicianul Mircea Tiberian, scriitorul Ioan Groșan, pictorul Vladimir Zamfirescu, precum și sculptorul Vlad Ciobanu.

Despre subiectul filmului Cripta, regizorul Cornel Gheorghiță a spus că a fost inspirat de o pisică rămasă prizonieră în curtea interioară a imobilului scenaristului filmului, Jean Samouillan.

Cripta este o dramă în regia lui Cornel Gheorghiță, după un scenariu de Jean Samouillan.

Din distribuție fac parte: Serge Riaboukin (Leduc), Camelia Pintilie (Cătălina), Constantin Florescu, Gabriel Spahiu (Popescu) și Sanda Toma.

Cornel Gheorghiță

Cornel Gheorghiță este regizor, producător și scenarist, și predă cursuri de cinema din 1991 la ESAV (Ecole Supérieure d’Audiovisuel, Univ. Toulouse II), iar din 2001 la ESMA (Ecole Supérieure des Métiers Artistique) Toulouse.

Primul lungmetraj de ficțiune al lui Cornel Gheorghiță, Europolis (2010), a câștigat Mențiunea Specială a Juriului la Montréal World Film Festival 2010, Premiul

Cornel Gheorghiţă şi producătoarea Adina Dulcu

Cornel Gheorghiţă şi producătoarea Adina Dulcu

Ecumenic al Juriului la Golden Apricot Film Festival Yerevan 2011, Mențiune Specială a Juriului la Kimera International Film Festival 2011 și premii pentru Cea mai bună actriță (Adriana Trandafir), Cea mai bună imagine (Ovidiu Mărginean), Cea mai bună muzică (Diego Losa și François Petit) și Cele mai bune decoruri (Bogdan Ionescu) la Cyprus International Film Festival 2011.

Printre documentarele realizate de Cornel Gheorghiță se numără Fanfaron Fanfaron (2007), un film documentar despre fanfarele țărănești din Moldova, și Mascarade, un film despre mascaradele de iarnă moldovenești.

Cripta este o producție RO DE FILM (România) și Milonga Productions (Franța), susținută de Centrul Național al Cinematografiei, Eurimages, Societatea Română de Televiziune, Région Midi-Pyrénées, ESAV Toulouse si Paradox Film.

Foto: Cripta, cinema studio, Cornel Gheorghiță – facebook, cinemagia

05
/03
/17

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, „Australia” (2009), în regia lui Claudiu Mitcu, este un documentar de o oră despre participarea echipei românești a oamenilor străzii la Campionatul Mondial de fotbal pentru persoanele fără adăpost, la Melbourne.

28
/02
/17

Festivalul Internațional de Film DaKINO aduce la București, în proiecții speciale, în premieră în România, o serie de filme nominalizate la Premiile Oscar. Evenimentul va avea loc în perioada 1-5 martie la: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Cinema PRO, Cinema Muzeul Țăranului - Studioul Horia Bernea.

28
/02
/17

Între 1-5 martie 2017 la Cinemateca Union din Bucureşti va avea loc o retrospectivă In Memoriam, a filmelor regizate de Radu Gabrea, unde spectatorii vor putea vedea o selecţie de 10 filme regizate de regretatul cineast român. Filmele vor fi precedate de documentarul Interviuri cu Radu Gabrea. Intrarea va fi liberă.

28
/02
/17

Între 28 martie și 2 aprilie, în parteneriat cu Arsenal - Institute for Film and Video Art și cu sprijinul generos al Goethe-Institut, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF oferă publicului românesc rara oportunitate de a viziona câteva dintre cele mai provocatoare titluri din selecția prestigiosului Festival Internațional de Film de la Berlin, din secțiunea sa de avangardă: Berlinale Forum Expanded.

28
/02
/17

„Moonlight” / „În lumina lunii” a câștigat, ieri dimineață, premiul pentru Cel mai bun film la cea de-a 89-a ediție a galei Premiilor Oscar. Drama scrisă și regizată de Barry Jenkins a mai obținut statuetele pentru Cel mai bun actor în rol secundar (Mahershala Ali) și Cel mai bun scenariu adaptat (Barry Jenkins). Din 10 martie, Moonlight poate fi văzut în cinematografele din țară, distribuit de Transilvania Film.

28
/02
/17

CORESPONDENŢĂ DE LA BERLIN Despre filmul maghiar câştigător al Ursului de Aur, „A Teströl és Lélekröl”/„On Body and Soul”, regizat de Ildikó Enyedi. Şi despre „The Dinner”, în regia Oren Moverman şi cu Richard Gere şi Steve Coogan - o dramă americană desfășurată în jurul unei cine dintr-un restaurant simandicos.

27
/02
/17

Într-o zi de 27 februarie se năștea Elizabeth Taylor, ”actriţa cu ochi violet”, considerată cea mai frumoasă femeie din lume în anii ’50. Elizabeth Taylor, „ultimul star al Hollywoodului de altădată”, a fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori, una dintre cele mai răsfăţate actriţe din toate timpurile, dar şi, cea mai “scumpă”, pentru rolul din “Cleopatra” primind în anul 1962, peste un milion de dolari...

27
/02
/17

CORESPONDENȚĂ DE LA BERLIN Despre cât de greu se obţin biletele la proiecţiile din cadrul Festivalului de Film de la Berlin. Despre filmul care a deschis ediţia din acest an - "Django", povestea celebrului chitarist de jazz Django Reihardt. Şi despre o dramă japoneză plină de sensibilitate şi candoare.

26
/02
/17

Filmul „Lion/Saroo: Drumul spre acasă” care se bucură de un succes răsunător în toate colţurile lumii, se bazează pe o poveste reală, emoţionantă şi plină de candoarea şi speranţa regăsirii familiei.

25
/02
/17

În perioada 14-17 septembrie 2017, va avea loc a doua ediție a DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival de documentare muzicale din București. Proiecțiile, concertele, evenimentele și atelierele pentru copii și tineri se vor desfășura în mai multe cartiere ale capitalei.

24
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Danny Boyle ţinteşte resursele de nostalgie după tinereţe ale spectatorilor, cu „T2 Trainspotting”, reîntâlnirea a patru personaje celebre după 20 de ani. În schimb, „Copacul cu poveşti”, de spaniolul J.A. Bayona, este o melodramă care evadează din când în când în fantastic, însă fără o mare îndrăzneală.

23
/02
/17

„Bacalaureat” (regia Cristian Mungiu)”, „Câini” (regia Bogdan Mirică), „Două lozuri” (regia Paul Negoescu), „Inimi cicatrizate” (regia Radu Jude) și „Sieranevada” (regia Cristi Puiu) intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo 2017 la categoria „Cel mai bun film”.

22
/02
/17

Cele mai bune filme de peste an vin în 2017 la Festivalul Internațional de Film Transilvania, a cărui ediție cu numărul 16 va avea loc între 2 și 11 iunie. Premiate în marile festivaluri sau incluse în topurile de sfârșit de an ale criticilor, primele titluri anunțate din programul festivalului prefigurează o selecție eclectică, din care nu vor lipsi filme ce abordează teme fierbinți ale momentului - politică, religie, societate - , dar și filme de gen cu cârlig la marele public.