Martie aduce spectacolul „Jurnal.Bacău”, regizat de Carmen Lidia Vidu
https://www.ziarulmetropolis.ro/martie-aduce-spectacolul-jurnal-bacau-regizat-de-carmen-lidia-vidu/

Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău prezintă în zilele de 5 şi 7 martie, de la ora 18.00, premiera spectacolului „Jurnal. Bacău”, regia Carmen Lidia Vidu.

Un articol de Liliana Matei|3 martie 2021

Proiectul „Jurnal.Bacău” a venit ca o continuare firească a proiectului „Jurnal de România”.

„Acum, Bacăul face parte din declarația de maturitate pe care o fac eu României. Am încetat să caut festivismul, premiile, izolarea în trufie, sărăcia opulentă. Caut normalitatea, caut să înțeleg parcursul unui oraș, al publicului, al unui teatru. Încerc să-i înțeleg politica. Am dialogat cu Bacăul intens și am descoperit un oraș care a fost un mic târg, apoi un oraș de muncitori, un oraș cu televiziuni și universități, un oraș dezechilibrat economic, cu un teatru bijuterie care stă să cadă, așa cum stă să cadă toată România. Bacăul e noul meu oraș prieten și m-a onorat ca l- am avut ca partener de dialog. Jurnalul unui oraș e un jurnal important fiindcă ne spune că istoria nu a început ieri cu noi, dar ne spune în același timp că noi suntem istoria și că povestea noastră contează”, a declarat regizoarea Carmen Lidia Vidu.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Eliza Noemi Judeu, Florina Găzdaru, Viorel Baltag și Bianca Babașa, așadar patru generații de actori, fiecare cu povestea sa de viață, toate legate însă ireversibil de Teatrul Municipal „Bacovia”.

O secțiune din noua producție va fi dedicată în întregime istoriei teatrului. Fotografiile provin din arhiva personală a actorilor, iar alte mărturii foto – document provin din arhiva cotidianului Deșteptarea (selectate de fotograful Ioan Bîșcă), din colecțiile aparținând filatelistului Mihai Ceucă și din arhiva teatrului. Spectacolul documentar „Jurnal.Bacău” este formula aleasă pentru ca Teatrul Municipal „Bacovia” să-și dezvăluie istoria, parcursul și rolul în comunitatea băcăuană.

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.

25
/09
/23

Ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent s-a încheiat ieri, 24 septembrie, după 10 zile cu 28 de evenimente indoor și outdoor – spectacole în competiție, spectacole studențești, patru premiere teatrale, film, atelier de teatru, concert – care au ținut în atenția publicului cele mai tinere și fresh creații independente din București și din țară.

24
/09
/23

Insula Hydra. Soarele. Marea. Cel mai bun loc de unde poți privi luna. Iubire. Nebunie. Căutare. Depresie. Tristețe. Iubire. Sexualitate. Droguri. Sinucidere. Moarte. Artă. Iubire…