Martin Scorsese, premiul Lumiere 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/martin-scorsese-premiul-lumiere-2015/

Regizorul şi producătorul de film american Martin Scorsese va primi Premiul Lumiere 2015, în cadrul Festivalului de Film de la Lyon, care se va desfăşura între 12 şi 18 octombrie. Sophia Loren va fi invitata de onoare a festivalului.

Un articol de Petre Ivan|21 iunie 2015

Cea de-a șaptea ediție a festivalului va aduce un omagiu regizorului filmului Taxi Driver, dar și actriței italiene Sophia Loren, regizorului danez Nicolas Winding Refn, precum și regretatului actor și regizor francez Jean Yanne.

Premiul Lumiere va fi acordat în acest an lui Martin Scorsese „pentru întreaga sa carieră, pentru dragostea lui generoasă de film, pentru lupta lui neobosită pentru menținerea cinematografului din trecut, pentru ficțiunile sale, pentru documentare sale, pentru dragostea lui pentru muzică, pentru bunăvoința sa față de tinerii cineaști din întreaga lume și, de asemenea, pentru râsul său răsunător”, se arată în comunicatul de presă al Festivalului.

Regizorul american îi succede lui Pedro Almodóvar, care a primit în 2014 acest premiu, recompensând contribuția excepțională a regizorului spaniol la istoria cinematografiei.

Precedenții câștigători ai premiului Lumiere au fost Quentin Tarantino (2013), Ken Loach (2012), Gerard Depardieu (2011), Milos Forman (2010) și Clint Eastwood (2009).

Festivalul Lumiere din acest an va aduce, de asemenea, un omagiu cineastului japonez Akira Kurasawa, regizorului francez Julien Duvivier, umoristului, actorului, scriitorului, regizorului și producătorului Jean Yanne și compozitorului francez Alexandre Desplat.

Sophia Loren

Sophia Loren

Sophia Loren va fi invitata de onoare a festivalului. Compania franceză de film Gaumont va sărbători 120 de ani de existență, studioul de animație Pixar — 30 de ani și procedeul Technicolor — 100 de ani.

Regizorul danez Nicolas Winding Refn își va prezenta cartea Arta de a ochilor (Actes Sud), o selecție din colecția sa de postere erotice.

Premiile Lumiere au fost create în 2009 de directorul Institutului Lumiere, Thierry Frémaux, ca recunoaștere pentru traiectoria unei personalități a celei de-a 7-a arte în acest oraș din estul Franței, unde frații Louis și Auguste Lumiere au turnat, în 1895, primul lor film, ‘Ieșirea muncitorilor din fabrică’.

Foto: Martin Scorsese, Sophia Loren – cinemagia

Citiţi şi:
29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.

11
/06
/20

Cele mai bune documentare de mediu din ultimul an, alături de producții recente care s-au remarcat prin povești nebănuite, vor putea fi vizionate online, gratuit, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, între 10-19 iulie.

10
/06
/20

Gala Premiilor Gopo, evenimentul care celebrează și recompensează anual cele mai importante realizări cinematografice din România, va avea loc pe 29 iunie, într-o nouă formulă, adaptată condițiilor actuale, la Verde Stop Arena.