Martin Scorsese – topul celor mai înfricoşătoare filme de groază
https://www.ziarulmetropolis.ro/martin-scorsese-topul-celor-mai-infricosatoare-filme-de-groaza/

Regizorul Martin Scorsese a alcătuit recent un top al celor mai înfricoşătoare filme horror din toate timpurile, pentru site-ul thedailybeast.com, pe primul loc situându-se un clasic al genului, pelicula „Casa bântuită/ The Haunting” (1963), regizat de Robert Wise.

Un articol de Andrada Văsii|12 noiembrie 2013

Regizorul Martin Scorsese a alcătuit recent un top al celor mai înfricoşătoare filme horror din toate timpurile, pentru site-ul thedailybeast.com, pe primul loc situându-se un clasic al genului, pelicula „Casa bântuită/ The Haunting” (1963), regizat de Robert Wise.

În „Casa bântuită”, John Markway (Richard Johnson) este un profesor care studiază fenomenele paranormale. El decide să formeze un mic grup de studiu, invitând participanţii să petreacă alături de el câteva nopţi într-o casă despre care se spune că ar fi bântuită şi blestemată. Nu va dura mult până când Luke (Russ Tamblyn), Theodora (Claire Bloom) şi Eleanor (Julie Harris) sunt prinşi între pereţii casei, care se închid şi nu vor permite nimănui să iasă.

Locul al doilea şi al treilea sunt ocupate tot de două filme horror alb-negru: „The Isle of the Dead” (1945), un film cu zombie realizat de Mark Robson, şi „The Uninvited”, un thriller care se petrece într-o casă bântuită, lansat în 1944, cu Ray Milland în rolul principal. Pe următoarele trei locuri se află peliculele „The Entity”, ,„Dead of Night” şi „The Changeling”.

Un top care sperie spectatorii alcătuit de Martin Scorsese

Cu trei filme horror alb-negru în top, Martin Scorsese preferă filmele clasice ale genului, iar cele mai recente lungmetraje din clasamentul său sunt pelicule din anii ’70 – ’80. Astfel, filmul-cult „Strălucirea/ Shining” (1980), regizat de Stanley Kubrick, ocupă poziţia a şaptea, urmat de „Exorcistul” (1973), realizat de William Friedkin.

Pe locurile al nouălea şi al zecelea se află filmele „Night of the Demon”, respectiv „The Innocents”.

Martin Scorsese

Filmul Psycho face parte din topul lui Martin Scorsese

Pe ultimul loc în top se situează filmul „Psycho”, regizat de Alfred Hitchcock în 1960, cu Anthony Perkins şi Janet Leigh în rolurile principale.

În luna octombrie, acest film despre ucigaşul cu probleme psihice Norman Bates s-a situat pe primul loc în Topul 10 al celor mai înfricoşătoare filme de groază, realizat de publicaţia The Guardian şi de criticii de film de la The Observer.

Foto credit: Cinemagia, foto Martin Scorsese

01
/07
/17

În cadrul Festivalului Internațional de Film BUZZ CEE, desfășurat la Buzău, în perioada 4 - 9 iulie 2017, publicul va avea posibilitatea de a viziona integrala Nae Caranfil, în prezența îndrăgitului regizor. Doritorii vor putea urmări pe marele ecran filmele regizate de acesta în perioada 1993 - 2016, în ordine cronologică.

30
/06
/17

„Tu ai pus degetul pe rană şi, în plin comunism, ai îndrăznit să arăţi că orice formă de cenzură e dezgustătoare” – fragment dintr-o scrisoare deschisă pentru Lucian Pintilie pe care Andrei Şerban a citit-o la lansarea noii ediţii a volumului „Bricabrac” (Editura Nemira).

29
/06
/17

Unul din cele mai aşteptate documentare româneşti ale anului, „Planeta Petrila”, regizat de Andrei Dăscălescu, va putea fi văzut în premieră la Timişoara în deschiderea celei de-a patra ediţii a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie.

28
/06
/17

Vineri, 30 iunie 2017, se lansează în cinematografele din România filmul de acțiune „Baby Driver” - un thriller exploziv, cu trei câștigători de Oscar în distribuție: Kevin Spacey, Jamie Foxx şi Paul Williams. Avându-l drept protagonist pe Ansel Elgort, producția Sony Pictures realizată de Edgar Wright ridică adrenalina la maximum prin curse palpitante de mașini, o poveste atipică de dragoste și o coloană sonoră atemporală.

28
/06
/17

„(...) e suficient să urci o stradă pentru ca, întorcînd capul, să ţi se deschidă o privelişte ce-ţi taie respiraţia... E ca într-o gravură de Escher, unde te aştepţi să vezi oameni mergînd cu capul în jos pe străduţa de dedesubt. (...)” – Alex Leo Șerban. Îndrăgitul criticul de film ar fi împlinit, astăzi, 58 de ani. În amintirea lui Leo publicăm (via liternet.ro) una dintre nenumăratele și savuroasele sale impresii de călătorii (scrisori)

26
/06
/17

„Toţi avem păcate, unele mai mari, altele mai mici. De la minciună şi mândrie, până la invidie, egoism şi ură, de la lene şi gelozie, până la ignoranţă, poftă şi necunoaştere. Toate sunt păcate care, într-un fel sau în altul, sunt pedepsite (...) iar scopul final al acestei judecăţi supreme este reinstaurarea echilibrului între toate” – Dorel Vișan. Actorul născut la Tăușeni, județul Cluj, pe 25 iunie 1937, a împlinit 80 de ani!

26
/06
/17

De numele cărţii „Sinaia, Oraşul Elitelor” scrisă de către arhitectul Dan Manea se leagă mai multe premiere. Ultima noutate absolută pentru piaţa cărţii din România este faptul că o carte despre oamenii, istoria şi arhitectura unui oraş a inspirat un film!

23
/06
/17

A apărut în cinematografele din România ,,Povestea iubirii”, un film în care iubirea și scrisul salvează vieți, un bătrân evreu încă le poartă pică nemților, iar un băiețel se crede Mesia.

23
/06
/17

Ron Howard a fost confirmat ca regizor al spin-off-ului "Star Wars" dedicat personajului Han Solo. Regizorul laureat al premiului Oscar îi înlocuiește la timona filmului pe Phil Lord și Christopher Miller, la care Disney a renunțat în această săptămână, deși au fost implicați în producție timp de șase luni.

22
/06
/17

„Planeta Petrila” (din 23 iunie, în cinematografe) este un documentar în egală măsură fantastic și dureros de adevărat. Tânărul regizor Andrei Dăscălescu a dat – după „Consantin și Elena” – încă o capodoperă.

22
/06
/17

Vineri, 23 iunie, de la ora 19:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte primul eveniment independent din cadrul programului de educaţie cinematografică, susţinut de susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, „Cinemateca pentru toţi”. Tema noii întâlniri este „Religia în cinemaul românesc”.