Martin Scorsese – topul celor mai înfricoşătoare filme de groază
https://www.ziarulmetropolis.ro/martin-scorsese-topul-celor-mai-infricosatoare-filme-de-groaza/

Regizorul Martin Scorsese a alcătuit recent un top al celor mai înfricoşătoare filme horror din toate timpurile, pentru site-ul thedailybeast.com, pe primul loc situându-se un clasic al genului, pelicula „Casa bântuită/ The Haunting” (1963), regizat de Robert Wise.

Un articol de Andrada Văsii|12 noiembrie 2013

Regizorul Martin Scorsese a alcătuit recent un top al celor mai înfricoşătoare filme horror din toate timpurile, pentru site-ul thedailybeast.com, pe primul loc situându-se un clasic al genului, pelicula „Casa bântuită/ The Haunting” (1963), regizat de Robert Wise.

În „Casa bântuită”, John Markway (Richard Johnson) este un profesor care studiază fenomenele paranormale. El decide să formeze un mic grup de studiu, invitând participanţii să petreacă alături de el câteva nopţi într-o casă despre care se spune că ar fi bântuită şi blestemată. Nu va dura mult până când Luke (Russ Tamblyn), Theodora (Claire Bloom) şi Eleanor (Julie Harris) sunt prinşi între pereţii casei, care se închid şi nu vor permite nimănui să iasă.

Locul al doilea şi al treilea sunt ocupate tot de două filme horror alb-negru: „The Isle of the Dead” (1945), un film cu zombie realizat de Mark Robson, şi „The Uninvited”, un thriller care se petrece într-o casă bântuită, lansat în 1944, cu Ray Milland în rolul principal. Pe următoarele trei locuri se află peliculele „The Entity”, ,„Dead of Night” şi „The Changeling”.

Un top care sperie spectatorii alcătuit de Martin Scorsese

Cu trei filme horror alb-negru în top, Martin Scorsese preferă filmele clasice ale genului, iar cele mai recente lungmetraje din clasamentul său sunt pelicule din anii ’70 – ’80. Astfel, filmul-cult „Strălucirea/ Shining” (1980), regizat de Stanley Kubrick, ocupă poziţia a şaptea, urmat de „Exorcistul” (1973), realizat de William Friedkin.

Pe locurile al nouălea şi al zecelea se află filmele „Night of the Demon”, respectiv „The Innocents”.

Martin Scorsese

Filmul Psycho face parte din topul lui Martin Scorsese

Pe ultimul loc în top se situează filmul „Psycho”, regizat de Alfred Hitchcock în 1960, cu Anthony Perkins şi Janet Leigh în rolurile principale.

În luna octombrie, acest film despre ucigaşul cu probleme psihice Norman Bates s-a situat pe primul loc în Topul 10 al celor mai înfricoşătoare filme de groază, realizat de publicaţia The Guardian şi de criticii de film de la The Observer.

Foto credit: Cinemagia, foto Martin Scorsese

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.