Masculin/Feminin – războiul conceptelor şi al dominării
https://www.ziarulmetropolis.ro/masculinfeminin-razboiul-conceptelor-si-al-dominarii/

Spectacolul „Masculin/Feminin“, regizat de Lia Bugnar, a avut premiera oficială luni, 20 mai, la Teatrul de Comedie din Bucureşti.

Un articol de Judy Florescu|25 mai 2013

Spectacolul „Masculin/Feminin“, regizat de Lia Bugnar, a avut premiera oficială luni, 20 mai, la Teatrul de Comedie din Bucureşti.

„Masculin/Feminin“ este a treia producţie teatrală semnată Asociaţia INSPIRA. Înfiinţată în anul 2012, Asociaţia INSPIRA desfăşoară o serie de proiecte culturale atât în Capitală, cât şi în ţară. Printre realizările în domeniul cultural ale Asociaţiei Inspira se numără spectacolele de teatru: „Fă-mi loc“ de Anthony Michineau în regia lui Radu Beligan şi „Hoţii de frumuseţe“ de Pascal Bruckner, în regia lui Chris Simion.

„Masculin/Feminin“ este primul spectacol realizat de Asociaţia INSPIRA, după o piesă scrisă de un autor român, care ar trebui tradus în toate limbile pământului şi montat pe toate marile scene ale lumii. Acest autor se numeşte Lia Bugnar.

Se întâmplă doar la teatru să te duci cu aşteptări, dar să te întorci cu întrebări. Adevărurile prezentate pe scenă te iau de guler şi te scutură de toate inhibiţiile şi prejudecăţile despre tot ce te înconjoară şi despre tot ce credeai sau nu credeai că poate fi iubire.

Teatrul nu are rolul de a rezolva probleme naţionale, enigme poliţiste sau cancerul. Teatrul are puteri miraculoase în clarificarea unor gânduri şi stabilirea relaţiei cu tine. O piesă de teatru îţi poate schimba percepţia asupra unor lucruri esenţiale, prin situaţiile deloc fireşti pe care le expune.

În „Masculin/Feminin“ vedem iubirea în cele mai puternice forme ale ei, dar nu iubirile din basme, ci iubirile crude din viaţa deloc ideală pe care o trăim în secolul acesta. Nu este nimic amplificat în realitatea poveştilor Liei Bugnar. Întâmplările sunt autentice şi te trec prin mai multe stări: mai întâi eşti contrariat, apoi negi, apoi eşti curios, apoi eşti înţelegător şi empatic.

Dincolo de delimitări gramaticale

Una dintre replicile pe care ţi le poţi nota direct în minte este cea a Theodorei Stanciu: „Femeia cu un fir dus la ciorap devine o subfemeie“; este o replică simplă, care conceptualizează ideea de „imperfecţiune feminină“. O altă replică memorabilă este cea a Laurei Creţ: „În loc să te laşi dracului iubit tu te ocupi de ura ta pentru tine“. E ca un joc perdant, între fericire şi egoism. Iar Marius Manole spune: „A doua şansă e doar felul universului de a-ţi arăta că se poate şi mai rău.“

Piesa Liei Bugnar este despre acceptarea schimbării şi despre iubirea nemărginită. Masculinul şi femininul merg dincolo de simple delimitări gramaticale, spre un război al conceptelor şi al dominării, spre o eternă căutare a fericirii în altceva decât suntem.

Spectacolul se va mai juca pe 2 iunie, la Godot Café-Teatru.

INFO
Masculin/Feminin
De: Lia Bugnar
Regia: Lia Bugnar
Cu: Theodora Stanciu, Andrei Aradits, Marius Manole, Laura Creţ, Ilinca Manolache
Rating: ●●●●●

Foto: Asociaţia Inspira

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.