Matei Visniec, 59. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/matei-visniec-59-la-multi-ani/

Matei Visniec, unul dintre cei mai cunoscuţi dramaturgi români din străinătate, împlineşte astăzi 59 de ani.

Un articol de Petre Ivan|29 ianuarie 2015

 „Râsul are un efect de bumerang şi trebuie să ai curajul să ţi-l asumi. Căci foarte adesea, când râdem de altul, nu înţelgem că râdem de noi înşine” – Matei Visniec.

Poetul, romancierul şi dramaturgul Matei Visniec s-a născut în 29 ianuarie 1956 la Rădăuţi. Locuieşte de aproximativ 24 de ani la Paris şi a început să scrie teatru din 1977. Debutul său nu a fost unul tocmai fericit, fiind interzis de cenzori încă de la primele scrieri.

În 1987 Matei Vişniec a fost invitat în Franţa de către o fundaţie literară, moment în care a cerut şi a primit azil politic. După căderea comunismului, Vişniec a devenit unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi din România. A devenit foarte apreciat şi peste hotare în 1992, odată cu producţiile Horses at the Window (Caii la fereastră), în Franţa, şi Old Clown Wanted, la Bonner Biennale.

De atunci, piesele lui Matei Vişniec au fost produse în Franţa, Germania, Statele Unite, Danemarca, Austria, Polonia, Finlanda, Italia, Turcia, Brazilia, Republica Moldova şi Romania.

 Matei Vişniec în cifre

20 de ţări s-au bucurat de piesele sale de teatru

1972 – debut în poezie în revista „Luceafărul“ şi apoi în volum în cu culegerea „La noapte va ninge“ (Editura Albatros). Membru fondator al Cenaclului de Luni.

1977 – Facultatea de Istorie şi Filosofie, Universitatea din Bucureşti.Matei Visniec

1987 – cere şi obţine azil politic în Franţa.

1988-1989 – jurnalist BBC, secţia în limba română.

1989-1991 – revine în Franţa cu o bursă doctorală.

1992 – primul spectacol în Franţa, „Caii la fereastră“, Teatrul Les Celestins des Lyon.

1992 – prezent: jurnalist la Radio France Internationale.

2014 – a câştigat Premiul literar „Augustin Fratila” – romanul anului 2013, editia a III-a in valoare de 10 000 de euro pentru romanul  „Negustorul de inceputuri de roman”.

Limba română a fost degradată teribil de tare din cauza modului în care vorbesc şi se exprimă politicienii, a modului în care televiziunea a înţeles să nu-şi facă datoria, din cauza faptului că democraţia nu s-a transformat în civilizaţie, ci s-a transformat în gâlceavă. – Matei Vişniec

Foto: Matei Visniec – facebook, wikipedia

 

06
/12
/20

Joi, 3 decembrie 2020, în cadrul Conferinței Naționale a Managerilor Culturali (CNMC), Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a anunțat rezultatele parțiale ale celui mai recent studiu „Tendințe ale consumului cultural în pandemie”, sondaj de opinie care reflectă intenția respondenților de a desfășura activități culturale în spațiul public și non-public pe parcursul anului 2020.

29
/11
/20

Iată un bun motiv pentru cei care vor să se întoarcă la plăcerile lecturii. Cărțile au fost și vor rămâne cel mai bun însoțitor, cu atât mai mult când în care stăm departe de ceilalți, iar călătoriile sunt dificile.

18
/11
/20

Miercuri, 18 noiembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Trenul de Erlingen sau Metamorfoza lui Dumnezeu de Boualem Sansal, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, traducere din franceză semnată de Mădălina Ghiu. O distopie virulentă, luxuriantă, lumea ei semănând din ce în ce mai mult cu a noastră, noul roman al lui Boualem Sansal avertizează asupra proliferării extremismului religios în zonele fragile ale societății actuale.

13
/11
/20

Nadia Terranova este un nume nou din librăriile din România. Publicată pentru prima dată în limba română, scriitoarea se alătură autoarelor din Italia publicate la noi, dintre care cea mai citită rămâne Elena Ferrante, fenomenul ultimilor ani.

13
/11
/20

Luni, 16 noiembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc live, pe pagina de Facebook a Institutului Francez, o masă rotundă, cu ocazia lansării celor două numere ale revistei Secolul 21, consacrate lui George Banu.