Matei Visniec, 59. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/matei-visniec-59-la-multi-ani/

Matei Visniec, unul dintre cei mai cunoscuţi dramaturgi români din străinătate, împlineşte astăzi 59 de ani.

Un articol de Petre Ivan|29 ianuarie 2015

 „Râsul are un efect de bumerang şi trebuie să ai curajul să ţi-l asumi. Căci foarte adesea, când râdem de altul, nu înţelgem că râdem de noi înşine” – Matei Visniec.

Poetul, romancierul şi dramaturgul Matei Visniec s-a născut în 29 ianuarie 1956 la Rădăuţi. Locuieşte de aproximativ 24 de ani la Paris şi a început să scrie teatru din 1977. Debutul său nu a fost unul tocmai fericit, fiind interzis de cenzori încă de la primele scrieri.

În 1987 Matei Vişniec a fost invitat în Franţa de către o fundaţie literară, moment în care a cerut şi a primit azil politic. După căderea comunismului, Vişniec a devenit unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi din România. A devenit foarte apreciat şi peste hotare în 1992, odată cu producţiile Horses at the Window (Caii la fereastră), în Franţa, şi Old Clown Wanted, la Bonner Biennale.

De atunci, piesele lui Matei Vişniec au fost produse în Franţa, Germania, Statele Unite, Danemarca, Austria, Polonia, Finlanda, Italia, Turcia, Brazilia, Republica Moldova şi Romania.

 Matei Vişniec în cifre

20 de ţări s-au bucurat de piesele sale de teatru

1972 – debut în poezie în revista „Luceafărul“ şi apoi în volum în cu culegerea „La noapte va ninge“ (Editura Albatros). Membru fondator al Cenaclului de Luni.

1977 – Facultatea de Istorie şi Filosofie, Universitatea din Bucureşti.Matei Visniec

1987 – cere şi obţine azil politic în Franţa.

1988-1989 – jurnalist BBC, secţia în limba română.

1989-1991 – revine în Franţa cu o bursă doctorală.

1992 – primul spectacol în Franţa, „Caii la fereastră“, Teatrul Les Celestins des Lyon.

1992 – prezent: jurnalist la Radio France Internationale.

2014 – a câştigat Premiul literar „Augustin Fratila” – romanul anului 2013, editia a III-a in valoare de 10 000 de euro pentru romanul  „Negustorul de inceputuri de roman”.

Limba română a fost degradată teribil de tare din cauza modului în care vorbesc şi se exprimă politicienii, a modului în care televiziunea a înţeles să nu-şi facă datoria, din cauza faptului că democraţia nu s-a transformat în civilizaţie, ci s-a transformat în gâlceavă. – Matei Vişniec

Foto: Matei Visniec – facebook, wikipedia

 

15
/05
/23

Un program cu peste 20 de evenimente și un stand național cu o ofertă editorială consistentă, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Accademia di Romania din Roma, vor constitui participarea României la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, desfășurată în perioada 18-22 mai 2023.

03
/05
/23

Editura Nemira vă invită la evenimentul de lansare a volumului inedit de scrisori „Dragă tată”, scris de Patrick și Ernest Hemingway, o carte despre iubire și distanțe, despre părinți și fricile lor, despre copii și capriciile lor, despre un soi de imposibilitate de a mai recupera ceva în plină tranziție sau în plină degradare, publicată în colecția Yorick.

01
/05
/23

O selecție de titluri noi, disponibile la Editura Nemira în luna mai, în care veți regăsi „Proiectul Hail Mary” de Andy Weir, „Fiica de la Auschwitz” de Tova Friedman și Malcom Brabant și „Focul viu” de Stephen King, trei cărți care promit să-și fascineze cititorii de la primele pagini.

27
/04
/23

După primul volum din seria „Măștile Zeului", „Mitologia primitivă", în care autorul prezintă cititorilor izvoarele miturilor universale și arată cum acestea ne-au modelat înțelegerea lumii, văzută și nevăzută, de-a lungul timpului, Editura Trei oferă cititorilor pasionați de acest subiect ocazia incursiunii într-o lume fascinantă, cea a Mitologiei orientale.

27
/04
/23

Cum ar arăta realitatea dacă în locul pauzelor publicitare ar exista pauze de poezie? Am fi mai deschiși față de lume și față de cei din jurul nostru? La aceste teme de refelecție își propune să ofere un răspuns cea de-a șaptea ediție a proiectului „Poezia în oraș", care se derulează sub egida clusterului EUNIC Varșovia, în perioada 20 aprilie – 21 mai 2023, în capitala Poloniei.

09
/04
/23

Șapte recomandări de lectură pentru luna aprilie, în care veți regăsi scrisorile schimbate de legendarul Ernest Hemingway cu fiul său, Patrick, dar și un nou roman semnat de Amor Towles, autorul bestsellerului „Un gentleman la Moscova”. Titlurile selectate au apărut în această lună la Editura Nemira.