„Mătușa Julia și condeierul”, pe scenă la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/matusa-julia-si-condeierul-pe-scena-la-timisoara/

Pentru prima dată adaptat pentru teatru, „Mătuşa Julia şi condeierul” de Mario Vargas Llosa, unul dintre cele mai fascinante romane ale literaturii lumii, s-a transformat în spectacol şi va avea premiera vineri, 18 octombrie, de la ora 19, la Studio „Uţu Strugari” al Teatrului Naţional Timişoara.

Un articol de Liliana Matei|18 octombrie 2019

Tumultuoasa, scandaloasa, savuroasa, năstrușnica, de-toți-cunoscuta poveste de dragoste „secretă” dintre tânărul Mario și mătușa sa, Julia, își așteaptă spectatorii în decorul de teatru radiofonic și le propune să fie martori la joaca de-a realitatea pe care o inventează, mai în  glumă, mai în serios, Scriitorul, de-a lungul întregului spectacol.

„Mătușa Julia și condeierul” este un proiect important pentru Teatrul Național din Timișoara, care are pentru prima dată ocazia să propună publicului său întâlnirea teatrală cu Mario Vargas Llosa, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX, câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură. Celebru pe plan internațional cu romane care au intrat deja în bagajul cultural de bază – „Orașul și câinii”, „Mătușa Julia și condeierul”, „Povestașul sau Paradisul de după colț”, autor prolific, Mario Vargas Llosa este considerat, alături de Marquez, Borges, Sabato sau Cortazar, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai literaturii latino-americane.

„Distribuția îi reunește pe  Matei Chioariu,  a cărui charismă și inteligență conferă o dimensiune unică rolurilor pe care le interpretează, Bogdan Spiridon, actor cu spirit ludic ce lasă o urmă de zâmbet în orice scenă, fascinanta și mereu imprevizibila actriță Luminița Tulgara, Cătălin Ursu, actor îndrăgit, binecunoscut publicului din Timișoara, Cristian Szekeres, cu tușele speciale de nostalgică bonomie care îi impregnează rolurile și, nu în ultimul rând, flamboaianta,  Daniela Bostan, actriță pe cât de dinamică, pe atât de empatică”, se arată într-un comunicat al instituției.

Regia spectacolului îi aparține lui Sabin Popescu, acesta fiind și autorul scenariului. Scenografia este semnată de Geta Medinski, sound designul și video designul sunt creația lui Sebastian Hamburger, iar light designul  îi aparține lui Florian Putere.

Următoarele reprezentații sunt programate miercuri, 23 octombrie și joi, 14 noiembrie, de la ora 19, la Studio „Uțu Strugari”.

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.