Mendelssohn și Mozart, în programul stagiunii online a Filarmonicii „George Enescu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/mendelssohn-si-mozart-in-programul-stagiunii-online-a-filarmonicii-george-enescu/

Vineri, 2 aprilie 2021, Filarmonica „George Enescu” transmite, de la ora 19.00, un concert în regim live, fără public, dirijat de Adrian Petrescu, avându-l ca solist pe Rafael Butaru, care va interpreta, alături de orchestra Filarmonicii, Concertul în mi minor pentru vioară şi orchestră, op. 64 de Felix Mendelssohn.

Un articol de Liliana Matei|31 martie 2021

Din programul serii, care va fi transmis pe canalele online, mai fac parte Uvertura operei „Ruslan și Ludmila” de Mihail Glinka și Simfonia nr. 25, în sol minor, KV 183 de Wolfgang Amadeus Mozart.

Felix Mendelssohn (1809 -1847), reprezentant de seamă al romantismului, a influenţat considerabil viaţa muzicală germană timp de două decenii.  Pentru vioară, compozitorul a creat mai multe lucrări, dintre care cel mai cunoscut de interpreţi şi de public este Concertul în mi minor, cu nr. de opus 64. „Scris în 1844, a avut  prima  audiţie la 13 martie 1845, la Leipzig. Există în acest concert subtile raporturi tematice între părţi; apoi, după ce prima dintre ele se dispensează de expoziţia orchestrală, cadenţa este plasată nu după repriză, ci înaintea acesteia. Liric şi luminos, acest concert este întruchiparea a însăşi firii lui Mendelssohn”, apreciază muzicologul Petre Codreanu.

Adrian Petrescu este muzician cu o impresionantă carieră artistică naţională şi internaţională, Adrian Petrescu este prim oboist al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti. A fondat şi a dirijat formaţia camerală de suflători de alamă Romanian Brass şi, din anul 2019, este cadru didactic invitat la catedra de muzică de cameră, secţia „Ansamblu de suflatori de alamă”, din cadrul Universitaţii Naţionale de Muzică Bucureşti.

Născut la Brasov, a ȋnceput la vȃrsta de 6 ani studiul pianului, apoi la vȃrsta de 10 ani cel al oboiului. După terminarea studiilor şi a specializărilor muzicale cu profesori de renume precum Anselm Honigberger şi Radu Chişu, Adrian Petrescu a fost laureat al unor concursuri internaţionale de prestigiu, precum „Primăvara de la Praga” şi Concursul Internaţional din Marktneukirchen. Din anul 1990 este prim oboist al Filarmonicii George Enescu din Bucureşti. A concertat ȋn ţară şi ȋn străinătate alături de mari dirijori şi solisti şi a fost invitat ca solist la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale. De asemenea, a concertat ȋn formaţii camerale precum Trio Syrinx, Trio Baroc şi în Cvintetul de Suflători al Filarmonicii George Enescu. Ȋn 2005, Adrian Petrescu a fondat şi a dirijat prima formaţie camerală de suflători de alamă Romanian Brass, iar ȋn anul 2008 a debutat pe podiumul dirijoral ȋn faţa unei orchestre simfonice. Au urmat concerte ȋn calitate de dirijor al celor mai importante orchestre din ţară, precum Filarmonica George Enescu Bucureşti, Filarmonica Transilvania din Cluj, Filarmonica Moldova din Iaşi, unde a fost desemnat dirijor invitat permanent ȋn anul 2013 şi la orchestrele simfonice din oraşele Tg-Mureş, Bacău, Timişoara, Sibiu, Satu Mare, Braşov, Constanţa etc. Adrian Petrescu a fost prezent pe scena Festivalului George Enescu, ȋn calitate de solist cu Filarmonica Banatul Timişoara şi ȋn cadrul unui recital cu pianistul Mihai Ungureanu. Ca dirijor a participat ȋmpreună cu ansamblul Romanian Brass, avȃndu-i ca solişti pe trompetistul Sergey Nakariakov şi pianistul Michael Roll, ȋn anul 2017 a dirijat Filarmonica din Iaşi ȋn cadrul concertului „Muzica secolului XX”, iar ȋn ediţia din anul 2021 tot alături de Filarmonica din Iaşi ȋi va avea ca solişti pe violonista Patricia Kopatchinskaja şi pianistul Cristian Niculescu. Adrian Petrescu a realizat o serie de ȋnregistrări pe CD şi DVD atȃt ca solist, cȃt şi ca dirijor al formaţiei Romanian Brass.

Violonistul Rafael Butaru, licenţiat al Academiei „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, este în prezent concertmaistru al Filarmonicii George Enescu (din 2019) și al Operei Naţionale Bucureşti. De-a lungul carierei sale, a concertat alături de muzicieni de prestigiu precum Marin Cazacu, Dorin Marc, Liviu Prunaru, Răzvan Popovici, Răzvan Suma iar în cadrul festivalului SoNoRo alături de Gilles Apap, Reto Bieri, David Cohen, Daishin Kashimoto, Diana Ketler, Bjørg Lewis, Răzvan Popovici, Alexander Sitkowetsky, Daniel Rowland, Serghei Malov, Alina Pogostkina.  Este câștigător a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale. De asemenea, a participat la numeroase cursuri de măiestrie, dintre care amintim cursuri de orchestră și vioară susţinute de Adam Fischer și de membri ai Orchestrei Filarmonicii din Viena; cursuri de muzică veche și de perfecționare instrumentală susținute de Dieter Weitz, Cristoph Wyneken, cursurile internaționale de muzică de cameră susținute de cvartetele Chilingirian şi Amadeus la Londra, precum şi de Stefan Metz (membru al Cvartetului Orlando) şi Devich Sandor (Cvartetul Bartok).

Este numit „Prieten al Fundaţiei Principesa Margareta a României” în cadrul programului naţional „Tinere Talente”, în urma invitației ca lector şi mentor la masterclass-ul de pregătire a tinerilor muzicieni și membru al juriului în cadrul selecției bursierilor din 2015 până în prezent.

Activitatea sa solistică include concerte susținute în cadrul stagiunii Radiodifuziunii Române cu Orchestra Națională Radio si Orchestra de Cameră, cu Orchestra Română de Tineret, în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, Festivalul Internațional „Sergiu Celibidache”, Festivalul „Enescu și muzica lumii”, Young Euro Classic, TIFF, Festivalul Internațional de muzică de cameră SoNoRo şi numeroase concerte în  stagiunile filarmonicilor din ţară.

Împreună cu ansamblul ArGenTango a susţinut cu succes două turnee naţionale,  în urma cărora a rezultat un CD înregistrat în concert „Live at Sala Radio”, alături de Analia Selis, Omar Massa, Mariano Castro şi Răzvan Suma.

Rafael Butaru este membru al Ludens Piano Trio şi al ansamblului de muzică veche „I Ludici”, cu care concertează frecvent în cadrul festivalurilor SoNoRo, „Vara Magică”, „Enescu şi Muzica lumii” şi împreună cu care susţine concerte la Budapesta şi Madrid în cadrul marilor festivaluri de muzică veche alături de dirijorul Gabriel Bebeşelea şi de soprana Rodica Vică.

Stagiune online

Filarmonica „George Enescu”

2 aprilie, ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

Dirijor Adrian Petrescu

Solist Rafael Butaru

Program

Mihail Glinka – Uvertura operei Ruslan și Ludmila

Felix Mendelssohn – Concertul în mi minor pentru vioară și orchestră, op. 64

Wolfgang Amadeus Mozart – Simfonia nr. 25, în sol minor, KV 183

Concertul va putea fi ascultat pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw).

Partener media al evenimentului este  Radio România Muzical.

Concertul este transmis, vineri seară, și pe pagina de Facebook a Radio România Muzical (Log in to Facebook ).

21
/04
/23

Festivalul Internațional „Vara Magică" invită pentru a 12-a vară consecutiv iubitorii de muzică clasică aflați în București în sezonul cald să vină la seria de opt concerte camerale și simfonice ce se va desfășura între 5 iulie și 23 august, în serile de miercuri, de la ora 19.30, la Ateneul Român.

20
/04
/23

Doar o zi ne mai desparte până la cel mai așteptat spectacol de muzică și dans, susținut de Georgian Legend. Cei mai apreciați 40 de artiști georgieni de muzică și dans, revin mâine 21 aprilie pe scena Sălii Palatului din București cu show de excepție. Prințese și prinți ai dansului vor încânta publicul cu dansuri pe melodii georgiene din vremuri de poveste, demult apuse.

20
/04
/23

Miercuri, 26 aprilie 2023 (19:00), concertul ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO va fi dedicat în exclusivitate genialului Wolfgang Amadeus Mozart, care în doar 35 de ani de viață a „respirat" muzică, lăsând în urma sa peste 800 de lucrări (simfonii, concerte, opere etc.), compuse începând de la vârsta de 5 ani!

19
/04
/23

Evenimentul sub umbrela „Punți Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural / Musical Bridges Through Cultural Entrepreneurship”, proiect derulat de ARTmania Festival alături de Inferno Metal Festival & Music Conference și Midgardsblot Festival și la inițiativa ARTmania Events a avut loc în perioada 6-9 aprilie în Oslo, Norvegia.

19
/04
/23

Proiectul AdMusicam Concert Series, o componentă a programului de instruire #AdMusicam, adresat muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani, revine, după o perioadă de absență cauzată de restricțiile din timpul pandemiei, cu un nou concert, care va avea loc marți, 25 aprilie 2023, ora 19.00, la Muzeul Municipiului București - Palatul Suţu.

10
/04
/23

Marți, 11 aprilie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” aniversează 60 de ani de la prima sa repetiție. Celebrul ansamblu a fost fondat în anul 1963, la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, de către profesorul, dirijorul și muzicianul Marin Constantin.

05
/04
/23

În weekendul 21-23 aprilie, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” participă în premieră la a șaptea ediție a Festivalului Spotlight, eveniment de artă vizuală în aer liber, organizat în București.

31
/03
/23

100 de ani de la nașterea muzicologului, profesorului și criticului muzical Viorel Cosma (1923-2017), unul dintre cei mai importanți specialiști în muzica lui George Enescu, vor fi marcați azi, de la ora 10:00, în Sala Auditorium a Universității Naționale de Muzică din București.

30
/03
/23

Joi, 6 aprilie 2023 (ora 19.00), cunoscuta solistă vocală IRINA SÂRBU aniversează 20 de ani de activitate artistică printr-un concert prezentat alături de BIG BAND-ul RADIO, dirijat de SIMONA STRUNGARU. Din repertoriu nu vor lipsi piese precum ”Fascinating Rhythm”, ”Our Love Is Here To Stay”, ”I Got Rhythm”, ”A Foggy Day”, ”Travelin' Ligh”.

29
/03
/23

Trei tineri muzicieni români, multipremiați internațional – violonista MARIA MARICA (câștigătoarea premiului I a Concursului Internațional „G.Enescu" – 2022), violoncelistul CORNELIUS ZIRBO (care s-a perfecționat la Paris, în cadrul Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capuçon) și pianistul CADMIEL BOȚAC (care a obținut în 2020 bursa Fundației Europene Yamaha) vor evolua împreună pe scena Sălii Radio miercuri, 5 aprilie 2023 (19:00) într-un concert integral BEETHOVEN.