Meryl Streep, bulversată de Fuocoammare, marele câştigător al Berlinalei 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/meryl-streep-bulversata-de-fuocoammare-marele-castigator-al-berlinalei-2016/

Ursul de Aur, trofeu acordat celui mai bun film al Berlinalei, i-a fost acordat la ediţia din 2016 documentarului italian „Fuocoammare” al regizorului Gianfranco Rosi, care prezintă drama migranţilor ajunşi în insula Lampedusa. Meryl Streep, preşedinta a spus că juraţii au fost „bulversaţi” de acest documentar.

Un articol de Petre Ivan|22 februarie 2016

Fără voce din off și fără comentariu, „Fuocoammare” arată în paralel viața zilnică a locuitorilor insulei italiene și pe cea a miilor de migranți care sosesc pe mare, în condiții catastrofale, mulți pierzându-și viața.

„Sper că acest film va putea contribui la înțelegerea faptului că nu este normal ca oamenii să moară venind la noi”, a spus Gianfrnco Rosi pe scena Berlinalei, la primirea premiului.

Referindu-se la filmul câștigător al Ursului de Aur la Berlinala din 2016, „Fuocoammare”, despre drama migranților care ajung pe insula italiană Lampedusa, Meryl Streep, președinta juriului la competiția oficială, a spus că jurații au fost „bulversați” de un documentar care „asociază critica cu arta și nuanța”. Actrița americană a adăugat că documentarul reușește perfect să realizeze un amestec „hibrid” între scene filmate pe viu și povești spuse.

Despre Gianfranco Rosi

Cineast format în Statele Unite, Gianfranco Rosi s-a documentat atent pentru film, intrând profund în viața de pe Lampedusa.

El a însoțit paza de coastă care vine în ajutorul migranților de pe ambarcațiuni aflate în dificultate și arată în film operațiuni în cadrul cărora bărbați cu măști și combinezoane de protecție evacuează unul câte unul refugiații și cadavrele de pe vasele supraîncărcate. Regizorul prezintă apoi sosirea migranților, găzduiți în centre de primire și primind asistență medicală.

Citi si Lungmetrajul “Ilegitim” învingător la Berlinale 2016

Gianfranco Rosi a primit în 2013 Leul de Aur al Festivalului de la Veneția pentru documentarul „Sacro GRA” despre cei care trăiesc în apropierea șoselei de centură romane.

Foto: Meryl Streep – berlinale.de

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.