Mesaj disperat al regizorului Tompa Gábor: „Activitatea Teatrului Maghiar de Stat este aproape paralizată“
https://www.ziarulmetropolis.ro/mesaj-disperat-al-regizorului-tompa-g%c3%a1bor-%e2%80%9eactivitatea-teatrului-maghiar-de-stat-este-aproape-paralizat%c4%83%e2%80%9c/

Tompa Gábor, unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru din România, director al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, a publicat un semnal de alarmă pe pagina sa de Facebook, chiar de Ziua Mondială a Teatrului, atrăgând atenţia asupra decimării subvenţiei pentru producţii, lucru care a paralizat activitatea instituţiei pe care o conduce.

Un articol de Petre Ivan|29 martie 2018

„Ziua Mondială a Teatrului… după aproape trei decenii în care a fost frecvent numită «cea mai bună trupă de teatru de limba maghiară» sau «cel mai bun teatru din România» (sic !!!); după peste 50 de premii naționale și internaționale, printre care 8 premii UNITER pentru Cel mai bun spectacol al anului; după ce a devenit în 2007 unul dintre cele 18 teatre membre – și singurul din România aparținând Ministerului Culturii! – al Uniunii Teatrelor din Europa, înființată de celebrul regizor Giorgio Strehler; după ce a reprezentat în întreaga lume cu cinste cultura de limbă maghiară din Transilvania și întreaga mișcare teatrală din România, contribuind la afirmarea valorilor multiculturale și a îmbunătățirii imaginii țării în lume, după ce Festivalul Internațional de Teatru Interferențe a adus la Cluj, în cele cinci ediții ale sale, multe dintre cele mai de seamă spectacole și personalități ale teatrului contemporan, fiind considerat printre cele mai puternice festivaluri din Europa, am ajuns astăzi în situația în care activitatea teatrului, care «sărbătorește» (!) 225 de ani de existență, să fie aproape paralizată. Subvenția pentru producții a fost decimată, suntem nevoiți, zi de zi, să anulăm unele proiecte chiar pe pragul startului și să renunțăm la altele din viitor, cu artiști de renume sau foarte tineri, invitați din țară și din străinătate pentru a împărtăși creația lor cu publicul clujean. Și Festivalul Interferențe din acest an se află sub semnul incertitudinii totale. E umilitor! Pe lângă sentimentul rușinii, ca director, mă încearcă și un fel de senzație de automutilare… Teatrul riscă să devină un abator al propriilor proiecte artistice. Dar se pare că nimic nu contează… Happy World Theatre Day!“, a scris Tompa Gábor pe contul său de Facebook.

“Aude cineva? Interesează pe cineva? Tompa Gábor pune punctul pe I. În toate teatrele există această situație disperată. Tompa Gábor o afirmă cu voce tare!”, a comentat actrița Oana Pellea.

Regizorul Radu Nica a spus că luni ar fi trebuit să înceapă lucrul la Teatrul Maghiar din Cluj. ”Proiectul a căzut în ultima clipă din lipsă de fonduri. Exact la fel mi s-a întamplat cu TNC și TNI, așa că anul acesta nu voi avea nicio premieră. Situația cu bugetele e albastră în toate teatrele, bani de producții aproape că nu mai există, cei care aleg să lucreze fac compromisuri mai mici sau mai mari”. Citiți întreaga declarație pe pagina sa de Facebook.

 

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.  

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.