Mihai Bendeac deschide Festivalul Naţional de Teatru pentru Liceeni „Jos Palaria“
https://www.ziarulmetropolis.ro/mihai-bendeac-deschide-festivalul-national-de-teatru-pentru-liceeni-jos-palaria/

Festivalului Naţional de Teatru „Jos Pălăria” se desfăşoară în perioada 6-8 mai 2016 la Colegiul Naţional „Mihai Viteazu” din Bucureşti, iar deschiderea ediţiei a 19-a va fi marcată de prezenţa actorului Mihai Bendeac, care vine să salute adolescenţii iubitori de teatru.

Un articol de Petre Ivan|6 mai 2016

Gala laureaţilor marchează Ziua Adolescenţilor şi va avea loc duminică, 8 mai, la Teatrul de Comedie cu participarea extraordinară a actorilor Mirela Oprişor, Dorina Chiriac, Vlad Zamfirescu şi Alex Bogdan şi a tânărului regizor al Teatrului de Comedie, Vlad Cristache.

Iniţiat şi coordonat de actorul George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie din Bucureşti, „Jos Pălăria” aduce anul acesta în concurs 7 trupe de liceeni din ţară (Botoşani, Ploieşti, Piteşti, Giurgiu, Călăraşi, Panciu şi Iaşi), precum şi 8 trupe din liceele bucureştene. Vor intra în competiţia pentru premii 19 spectacole cu adaptări după texte clasice şi moderne, scrise şi regizate chiar şi de elevi.

La a 19-a ediţie a festivalului se joacă 19 spectacole cu intrare liberă pentru toţi adolescenţiiJos Palaria

Peste 150 de adolescenţi vor urca pe scenă în spectacole cu texte scrise de I. L. Caragiale, A. P. Cehov, Dumitru Solomon, Matei Vişniec, Carlo Goldoni, Elise Wilk, Ştefan Gruia Sandu, Alan Bennett,  Dorin Ionescu şi Matei Lucaci-Grunberg.

Atelierul de Teatru din Botoşani, câştigătorii de anul trecut ai Marelui premiu FestCo, participă în acest an cu două spectacole scrise şi regizate chiar de membrii Atelierului. Cu un text original scris şi pus în scenă chiar de ei se prezintă şi Trupa Mare din Iaşi, prezentă pentru prima oară în competiţie.

Spectacolele se vor desfăşura în Sala de festivităţi a Colegiul Naţional „Mihai Viteazu” din Bucureşti, în intervalul orar 10.30-18.30 în zilele de vineri şi sâmbătă, cu intrare liberă pentru toţi adolescenţii.

Din juriul acestei ediţii fac parte poeta şi criticul de teatru şi film Gabriela Hurezean (preşedinte), regizoarea Teodora Câmpineanu şi actriţa Dorina Chiriac. Organizatorii festivalului sunt Clubul UNESCO-Adolescenţii, Primăria Sectorului 3 şi Centrul Cultural „Casa Artelor”.

Premiile „Jos Pălăria” vor fi acordate de Ziua Adolescentului, duminică, 8 mai 2016, de la ora 11.00, în Sala Studio a Teatrului de Comedie, în cadrul unui eveniment multimedia conceput şi prezentat de poetul şi scriitorul Dan Mircea Cipariu. Actorii George Mihăiţă, Vlad Zamfirescu, Mirela Oprişor, Dorina Chiriac şi Alex Bogdan şi regizorii Vlad Cristache şi Teodora Câmpineanu vor înmâna câştigătorilor premii pentru interpretare şi regie în valoare de peste 5000 de lei.

Foto: Festivalul Naţional de Teatru pentru Liceeni „Jos Palaria“ – jospalaria.ro

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.