,,Mirajul luminii”, o expoziție despre Balcic
https://www.ziarulmetropolis.ro/mirajul-luminii-o-expozitie-despre-balcic/

Pe 13 februarie, la ora 18:00, la U-Art Gallery (Bdul. Iancu de Hunedoara nr.8) are loc vernisajul expoziţiei de pictură ,,Mirajul Luminii”, un eveniment organizat în cadrul proiectului Contemporanii.

Un articol de Liliana Matei|10 februarie 2014

Pe 13 februarie, la ora 18:00, la U-Art Gallery (Bdul. Iancu de Hunedoara nr.8) are loc vernisajul expoziției de pictură ,,Mirajul Luminii”, un eveniment organizat în cadrul proiectului Contemporanii.

Expoziţia reuneşte șapte  discursuri plastice – de la realism la suprarealism, de la concret la metaforic, de la ascendent la transcendent – ale artiștilor: Vasile Crăiță Mândră, Corneliu Drăgan-Târgoviște, Sorin Iosub, Dumitru Macovei, Marinela Mantescu, Ion Mihalache, Ștefan Pelmuș.

Lucrările expuse sunt rezultatul contactului pe care l-au avut cei șapte artiști cu tot ce înseamnă Balcicul ca motiv pictural: lumina de culoarea mierii, tectonica frământată, pământul calcifiat, marea care tremură departe în larg, coasta ca argintul, falezele alb-strălucitoare, dealurile gheboase, valea verde, casele albe cu acoperișuri roșii aplecate pe-o rână, peisajul pustiu şi stâncos.

Contemporanii

Prin organizarea taberei de pictură Mirajul Luminii s-a urmărit realizarea unei interacțiuni socio-culturale în cadrul căreia accentul să cadă in mod egal pe artist, pe actul de creație și pe opera sa. Pentru a susține acest deziderat, în cadrul expoziției cu același nume, sunt expuse și fotografii ale artiștilor realizate pe parcursul taberei de fotograful Cristian Macovei.

Expoziția Mirajul Luminii va putea fi vizitată în perioada 13 februarie – 7 martie și reprezintă, în cadrul proiectului Contemporanii, încununarea minunatei întâmplări care a reprezentat-o tabăra de pictură de la Balcic din luna octombrie a anului trecut.

Contemporanii este un proiect inițiat și derulat de Asociația Făuritori și constă în valorizarea Culturii românești actuale prin favorizarea actului de creație, abordat într-o perspectivă unitară cu creatorul. Proiectul Contemporanii are ca obiectiv organizarea şi susţinerea de activităţi artistice şi socioculturale: schimburi culturale internaţionale, diverse manifestări artistice, tabere de pictură, expoziţii, educarea sensibilităţii estetice a publicului.

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

09
/01
/24

Opera Națională București, instituție publică de importanță națională aflată sub egida Ministerului Culturii, celebrează Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, ora 18:00, cu premiera spectacolului Oedipe de George Enescu, în regia lui Stefano Poda și sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare. Totodată, evenimentul va fi dedicat și împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea celei mai importante scene lirice din România.

09
/01
/24

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București celebrează Ziua Culturii Naționale printr-un concert extraordinar inspirat din folclorul românesc, susținut de Corina Sîrghi, ce va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 19.00, la Sala Mare, ARCUB.

18
/12
/23

După debutul de succes cu expoziția personală „LIGHT. An airy view point of density” de la București, urmată de o nouă expoziție la New York, în toamna acestui an, Diana Nicolaie, designer și artist vizual, expune acum la Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România.