Mircea Cărtărescu: despre cultura bățului și cultura respectului
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-despre-cultura-batului-si-cultura-respectului/

Organizaţia Salvaţi Copiii lansează marţi, 23 aprilie, cu sprijinul cunoscutului scriitor Mircea Cărtărescu, o platformă de parenting pozitiv, cu acces gratuit, pentru părinţi, cadre didactice şi specialişti.

Un articol de Andrada Văsii|18 aprilie 2013

Organizația Salvați Copiii lansează marți, 23 aprilie, cu sprijinul cunoscutului scriitor Mircea Cărtărescu, o platformă de parenting pozitiv, cu acces gratuit, pentru părinți, cadre didactice și specialiști.

Această inițiativă face parte din campania pentru combaterea violenței la adresa copiilor, “Copiii fără etichete”, pentru a promova metode de disciplinare pozitivă a copiilor.

Întrebarea lui Mircea Cărtărescu 

Una dintre întrebările pe care scriitorul Mircea Cărtărescu, tată și profesor, și le pune referitor la educația copiiilor din România, este, ,,Cum înlocuim cultura bățului cu cea a respectului pentru copil?”. Puteți afla răspunsul marți, 23 aprilie, de la ora 10.30, în cadrul evenimentului de lansare a platformei de parenting pozitiv.

Parte a campaniei pentru combaterea violenței fizice și emoționale la adresa copiiilor lansate de Salvați Copiii România în luna martie și intitulate “Copiii fără etichete”, platforma va oferi părinților și cadrelor didactice soluții pentru o disciplinare pozitivă a copiiilor. În cadrul unui eveniment ieșit din tiparele unei conferințe de presă, scriitorul Mircea Cărtărescu va lansa platforma de parenting, iar bloggerii care au susținut campania cu articole pe blogurile lor vor primi diplome de onoare din partea Salvați Copiii România.

Prin acest eveniment, Biblioteca Centrală Universitară va marca și Ziua Bibliotecarului, din dorința de a asocia munca bibliotecarilor cu metodele pozitive de educare a copiilor.

Din culisele campaniei

,,Copiii fără etichete” își propune conștientizarea și generarea unei schimbări de atitudine față de copii și de modul de educare a lor, reunind personalități importante din mediul cultural, insituții ale statului, dar și bloggeri care s-au solidarizat cu campania.

Ea a fost gândită ca o sursă de soluții pentru una din cele mai stringente probleme cu care se confruntă societatea românească astăzi: violența împotriva copiilor, o realitate de necontestat în principalele două medii care îi formează pe aceștia – familia și școala -, cu efecte directe asupra echilibrului emoţional al copiilor.

Foto credit: Digi24.ro

27
/10
/21

În toamna aceasta, la editura EIKON au apărut două cărţi-eveniment, semnate de prozatoarea Andreea Nanu: „Cum vă place”. Cronică de teatru, operă şi film şi „Eternitatea. Şi încă o zi”. Teatrul lui Andrei Şerban.

27
/10
/21

În Ţinutul nomazilor: cum să supravieţuieşti în America secolului 21 publicată de Editura Trei, jurnalista Jessica Bruder specializată în reportaje despre subculturi surprinde nașterea unei noi categorii sociale, a unui nou stil de viață. America aflată „sub radarul economic” este formată din „americanii în vârstă, scăpătați și itineranți” pentru care speranța unei vieți mai bune ia forma unui drum nesfârșit de-a lungul și de-a latul țării, în căutare de slujbe sezoniere ca să supraviețuiască.

25
/10
/21

Reprezentanța Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Editura Impedimenta, Círculo de Bellas Arte, Școala de arte SUR, Universitatea Complutense din Madrid, Facultatea de Filologie și Librăria Rafael Alberti organizează o serie de întâlniri literare ale scriitorului Mircea Cărtărescu, în perioada 26-27 octombrie 2021.

18
/10
/21

Din 15 octombrie, a intrat în librării „Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată” de Suleika Jaouad, volum publicat în limba română de Editura Humanitas, în colecția „Memorii/Jurnale” (traducere de Ines Simionescu, Anca Lăcătuş şi Andreea Niţă). La 22 de ani, autorea primea un diagnostic înfricoșător: leucemie, cu 35% șanse de supraviețuire. Aceasta este povestea ei!

16
/10
/21

După ce a publicat jurnalul lui Dostoievski și o parte din scrisorile lui Cehov, Editura Polirom a tipărit recent o a doua ediție a scrierilor extraliterare ale lui Bulgakov, sub titlul „Corespondență. Jurnale”, în traducerea semnată de Ana-Maria Berzuleanu și cu prefața lui Ion Vartic.

11
/10
/21

Editura Humanitas vă invită marți, 12 octombrie, ora 19.30, online&live, la o discuție despre acest volum la care vor participa Alexandru Stermin, Carmen Strungaru, etolog, și Ciprian Mihali, profesor de filosofie contemporană la Universitatea Babes Bolyai. Moderator: Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural. Partener: Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

11
/10
/21

Vaclav Smil nu are telefon mobil, apare rar în public și crede că doar „Cifrele nu mint”. Un adevărat maestru al interpretărilor statistice, Vaclav Smil este un artist care descrie lumea prin intermediul cifrelor. „Aștept fiecare nouă carte a lui Smil așa cum așteaptă unele persoane un alt film din seria Războiul Stelelor”, spunea Bill Gates despre omul de știință de origine cehă.

08
/10
/21

Romanul „Ereditate” (Editura Trei, 2021), semnat de tânărul scriitor francez Miguel Bonnefoy, a fost recompensat cu Premiul Librarilor în acest an în Franța și desemnat alegerea României la Premiul Goncourt 2020. „Un roman magic", după cum sublinia publicația Le Figaro.

08
/10
/21

„Big Sur”, „capodopera lui Kerouac”, după cum o numea scriitorul și criticul american Richard Meltzer, recent apărută în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui Vlad Pojoga, este cartea pe care v-o propunem pentru acest sfârșit de săptămână.