Miruna, fetița care a mobilizat o întreagă comunitate
https://www.ziarulmetropolis.ro/miruna-fetita-care-a-mobilizat-o-intreaga-comunitate/

Aceasta este povestea Mirunei din Măgurele şi a inimoşilor ei prieteni.

Un articol de Claudiu Bolozan|14 noiembrie 2018

Statisticile spun că, anual, în întreaga lume, peste 400.000 de copii și adulți dezvoltă o formă de leucemie (cancerul sângelui). Dintre aceștia, mai mult de 300.000 își pierd viața din cauza bolii. În România, în fiecare an sunt depistate aproximativ 1.700 de cazuri noi de leucemie. Unul dintre aceste cazuri este Miruna Andreea Flămînzeanu, diagnosticată de curând cu leucemie acută limfoblastică.

Miruna, alături de tatăl ei, Gilbert Flămînzeanu, plutonier la Statul Major al Forţelor Aeriene Române

Fetița în vârstă de doi ani și jumătate a fost internată timp de două luni la Institutul Oncologic Fundeni. La începutul acestei luni,  Miruna urma să ajungă la Monza, în Italia, la o clinică specializată, însă, pentru moment, transferul a fost amânat, după ce situația micuței s-a înrăutățit vizibil, zilele trecute, fiind necesară mutarea ei la Grigore Alexandrescu.

„În funcție de cum va răspunde la tratament, după un an, medicii de la Monza vor putea stabili dacă este nevoie sau nu de transplat medular – spunea Gilbert Flămînzeanu, tatăl Mirunei , la finalul lunii octombrie. (…)  din ce am discutat cu specialiști, dar și cu oameni care au trecut prin situații similare, doar prețul plătit pentru închirierea unei locuințe și alte costuri pentru a putea trăi și merge zilnic cu copilul la tratatament totalizează 40.000 de euro. Costuri în care nu sunt incluse tratamentul și spitalizarea… Pentru noi, însă, este o sumă uriașă.”

Toți pentru unul

Vestea că un copil are nevoie urgentă de sprijin nu a lăsat indiferentă comunitatea locală din Măgurele, unde cazul Mirunei este cunoscut, deja, de toți locuitorii orașului. Firme private, instituțiile publice, grădinițe, școli, bisericile din jur, clinica, Primăria orașului și nu numai și-au unit forțele și s-au apucat de treabă.

Urnă și liste pentru donații amplasată la Gradinita Nr. 1 Măgurele

Personal, am auzit de problema familiei Flămînzeanu pe  6 noiembrie, când un mesaj postat de doamna educatoare Ileana Ciobanu pe grupul de whatsapp al grădiniței la care învață Teodora, fetița mea, ne informa despre acest caz. Cine dorea să ajute, o putea face a doua zi la intrarea în Gradinita Nr. 1 Măgurele, unde fusese pregătită o măsuță cu o urnă de plexiglas și o listă pentru donații. Două zile mai târziu, suma colectată ajunsese la 1075  de euro, bani adunați de la aproximativ 165 de persoane. Campania a continuat și în zilele următoare, ne-a mărturisit ulterior domana Nicoleta Oprea, directoarea grădiniței.

Atunci am aflat că Miruna avea într-adevăr foarte mulți prieteni și că gestul emoționant de la grădiniță se multiplica la scară largă în toată localitatea. Ziarul “Pro Măgurele’ făcea cunoscută povestea fetiței de doi ani și jumătate prin intermediul unui apel umanitar. De asemenea, o publicație online a comunității românești din Spania, “gazetadespania.es’, aducea în atenție cazul, iar o pagină de licitații de obiecte pe facebook, intitulată ”Ajutor Pentru Miruna”, contribuia, la rândul său, la strângerea fondurilor necesare tratamentului micuței.

În tot acest timp, în Măgurele oamenii continuă să adune sume de bani, atât în urnele de colectare cât și în cele două conturi deschise pentru salvarea Mirunei. Un proprietar de magazin din centrul orașului (care a dorit să rămână anonim) a donat 10.000 de lei, un grup de doamne s-au apucat să confecționeze, la un atelier din localitate, diferite obiecte care vor fi licitate pentru susținerea acestui caz, iar o parte din fondurile strânse în urma spectacolelor aniversare prilejuite de Centenar și de Sărbătorile de iarnă, organizate în oraș, vor fi, de asemenea, direcționate în aceleași conturi

Veștile bune nu se opresc aici, la începutul lunii trecute, Ministerul Apărării Naţionale a lansat un apel pentru ajutorarea familiei Mirunei, tatăl ei, Gilbert Flămînzeanu, fiind plutonier la Statul Major al Forţelor Aeriene Române.

Cum aminteam și mai sus, există două conturi (unul pentru persoane fizice, altul pentru persoane juridice) deschise pentru salvarea Andreei Miruna, în care se pot face donații:

  • BRD pe numele FLAMÎNZEANU-SAIN Iulian-Gilbert

Număr cont: RO50BRDE410SV02022234100.

și, cel pentru persoane juridice:

  • Raiffeisen Bank, pe numele ASOCIAȚIA SPITALE CURATE (cu specificația – ajutor pentru Andreea Miruna FLAMÎNZEANU-SAIN)

Număr cont: RO46RZBR0000060016949927

 *

În loc de epilog

În loc de epilog putem asculta o superbă melodie, intitulată chiar „MIRUNA”, in interpretarea îndrăgitului cantautor Mircea Vintilă:

Foto: Miruna Andreea  Flămînzeanu (stânga), Carla Ionescu (dreapta)

31
/10
/18

O fi ea ultima zi de octombrie în calendar (adică ziua în care s-au născut Alehin - șahistul, Helmut Newton – fotograful, Barbara Bel Geddes – Miss Ellie din Dallas, Bud Spencer – Piedone din film, nu cel de la primărie și, bineînțeles, Marco van Basten - fotbalistul olandez și ziua în care au murit Egon Schiele – pictorul și Federico Fellini – cineastul), dar afară e o vreme atât de frumoasă de-ți vine s-o inviți la un dans, nu alta!

15
/10
/18

Pe Vic Chesnutt* l-am văzut prima oară atunci când cei de la “Cowboy Junkies” l-au invitat să cânte cu ei pe “Trinity Revisited”. Cu pălăriuța aia ciudată, figura lui îmi amintea de Tolouse Lautrec și de Michel Petrucciani. Poate și de Peter Sellers, atunci când îl parodia pe Lautrec, în Pantera Roz.

05
/10
/18

Am văzut și eu meta-filmul lui Jude, ăla cu titlul tltr (“too long to read”, pentru cei născuți înainte de 2000). Nu că-i rău, că nu-i rău... nu că-i bun, că nici prea bun nu e... necesar nici atât... dar să mergeți să-l vedeți că ceva-ceva tot oți alege din el.

01
/10
/18

Două mâini legate de corpuri diferite mi-au întins azi nişte fluturași din care aflam că e foarte posibil să îmi pierd copilul pentru că îl vor lua homosexualii. Bună treabă, în acest caz, strict particular, având în vedere că e majoră și fată, cel mult niște lesbiene îmi pot destructura familia. Dar asta e altă discuție.

25
/09
/18

Obosit, neras, încercănat, bărbatul de aproximativ 30 de ani intenși vorbește la telefon. Are căștile în urechi, dar cine știe cum a reușit să aranjeze lucrurile astfel încât tot ce vorbește partenerul lui de flecăreală să se audă și la difuzorul telefonului, ca să fie auditoriul la curent cu întreaga convorbire. Căștile îi blochează bine canalele auditive, așa că vorbește foarte tare.

16
/09
/18

Se ştie că urăsc vânătoarea. Un fost coleg de şcoală, vânător pasionat, mi-a relatat azi o scenă care mi-a făcut rău: "Eram mai tânăr, îmi luasem puşcă şi uceniceam pe lângă nea X, care organiza vânători de capre în pădurea Udeanca. Veneau mahări din CC şi chefuiau câte o săptămână. Eu făceam pe gonaciul cu câţiva inşi.

13
/09
/18

Un autobuz aglomerat. Piţiponci şi piţipoance stau pe Facebook. Zdrahoni - venind de la muncă, mirosind a transpiraţie. Un candidat la un seminar teologic (un pulifrici citind despre semiologia Crucii) subliniază cu aplomb într-o cărticică. În maşină urcă o ţigancă în braţe cu un copil de maximum 7 luni.

12
/09
/18

Dar să vedem ce cumpărături a mai făcut între timp scriitorul şi scenaristul Florin Lăzărescu, care, luna trecută, după cum aflam de pe pagina dumnealui de facebook, asista neputiincios la moartea propriului caucic. (www.ziarulmetropolis.ro/moartea-cauciucului-domnului-lazarescu/)

03
/09
/18

Veşnicia s-a născut la Poșta Română. Dacă ai de ridicat ceva, orice, și ai în față 2 persoane, poți spune că e o coadă îngrozitoare, durează cel puțin 30-40 de minute să ajungi în fața funcționarului. Când sunt mai mult de 10 persoane îți poți scrie liniștit testamentul.

15
/08
/18

Vineri, exact când țara mea arăta cât este de bolnavă, o parte din corpul meu derutant (cea interioară) a decis să mă lase baltă. Organele de bun simț au făcut asta în cadru organizat, în spital (Witting), unde mă aflam de două zile.

08
/08
/18

Unele străzi mor, dacă oamenii care le-au iubit nu mai păşesc pe acolo. Ieri am văzut din maşină bulevardul pe care se află APACA, aproape de Piaţa Leul. Dincolo de clădirea pomenită mai sus se afla UMEB, unde lucra tatăl meu.

08
/08
/18

Zilele trecute, scriitorul și scenaristul Florin Lăzărescu a trecut pe la o vulcanizare, de mai multe ori - cum veți putea citi în povestirea ce urmează -, fapt ce a dat naștere unei "relatări", o povestire (cinematografică) deprimantă & plină de humor, așa cum este și țara în care continuăm să conviețuim...

25
/07
/18

Apărută în 1951, revista franceză „Cahiers du cinéma” este și în prezent cea mai celebră publicație dedicată filmului din lume. Chiar dacă pare să-şi mai fi pierdut din influența de altădată, rămâne o minunată revistă-reper, care merită mereu (re)descoperită.

26
/06
/18

Grăbesc pasul ca să nu întârzii foarte mult. Când ajung însă în holul Institutului Cultural Român, evenimentul pare departe de a începe: lumea încă își face fotografii cu Margareta Pâslaru, care atrage toată atenția, și cu sărbătoritul zilei, regizorul Ioan Cărmăzan, „personaj al culturii române”, cum avea să îl numească cineva.