„Mitologia primitivă”, primul volum din seria „Măștile Zeului”, publicat în premieră în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/mitologia-primitiva-primul-volum-din-seria-mastile-zeului-publicat-in-premiera-in-romania/

Care sunt sursele mitologiei? Cum acţionează miturile din diferite culturi asupra noastră, fie în mod conştient, fie inconştient, în prezent? Care sunt cele mai influente simboluri, credinţe şi figuri mitologice apărute şi păstrare de-a lungul istoriei omenirii, încă de la dezvoltarea primelor aşezări şi până în epoca modernă?

Un articol de Liliana Matei|23 mai 2022

La toate aceste întrebări și la multe altele în plus răspunde unul dintre cei importanți autori de mitologie comparată și profesor de literatură, Joseph Campbell, într-o colecție amplă, alcătuită din patru volume.

Monumentala lucrare a scriitorului american, publicată între 1959 și 1968, „Măștile Zeului”, cuprinde mitologia din întreaga lume, din antichitate și până în zilele noastre. În timp ce „Eroul cu o mie de chipuri” (The Hero with a Thousand Faces), o altă lucrare importantă a sa, apărută cu 10 ani înainte de seria prezentă, are la bază surse de inspirație preponderent din domeniul psihologiei, cărțile „Măștile Zeului” împletesc aceste influențe cu informații referitoare la cercetări din antropologie, istorie și arheologie. „Măștile Zeului este cea mai cuprinzătoare și cea mai imaginativă lucrare pe care o avem despre un subiect care mai devreme sau mai târziu trebuie să atragă atenția fiecărui cititor serios”, apreciază publicația The New York Times această colecție tematică, al cărei prim volum,  „Mitologia primitivă”, a fost publicat în premieră în România, la Editura Trei, în această lună.

Inclusă în colecția „Misterele inconștientului colectiv”, ediția de astăzi a volumului I, „Mitologia primitivă”, lansată inițial în 1959, a fost completată cu descoperirile științifice din ultimii 60 de ani, iar munca de actualizare și integrare a acestor noutăți aparține antropologilor Sydney Yeager și Andrew Gurevich.

În acest prim volum Joseph Campbell pornește într-o călătorie, cu certitudine palpitantă și pentru cititorii pasionați, spre nașterea miturilor. „De la primele expresii ale respectului religios la oamenii premoderni până la riturile și arta triburilor primare contemporane, mitul a influențat înțelegerea omenirii asupra lumii, văzute și nevăzute. Explorând aceste imagini și practici mitice arhetipale, Campbell examinează conceptele de bază care stau la baza tuturor miturilor umane, chiar și până în zilele noastre”, precizează Joseph Campbell Foundation.

În „Mitologia primitivă”, el cercetează și scoate la lumină izvoarele mitului. Combinând exemplar profunzimea savantă cu entuziasmul, el analizează expresiile venerației religioase la oamenii timpurii și ecourile acestora în riturile triburilor primare supraviețuitoare. Campbell arată cum mitul ne-a modelat înțelegerea lumii, văzută și nevăzută, de-a lungul timpului. Pe măsură ce explorează și împărtășește imagini și practici mitice arhetipale, el indică, de asemenea, modul în care aceste concepte ne influențează viața personală. Primul volum va fi urmat, la Editura Trei, de „Mitologia orientală”, „Mitologia occidentală” și „Mitologia creativă”.

Cei pasionați de mitologia orientală vor avea ocazia să exploreze în al doilea volum puterea și felul cum s-au dezvoltat miturile de-a lungul a cinci mii de ani în religiile distincte ale Egiptului, Mesopotamiei, Indiei, Chinei și Japoniei. În „Mitologia occidentală”, profesorul de literatură le oferă cititorilor o sistematică și fascinantă comparație a temelor care stau la baza artei, cultului și literaturii lumii occidentale. Cel de-al patrulea volum și ultimul, „Mitologia creativă” completează seria cu tipologia mitologiei europene, începând cu perioada medievală și continuând cu cea a Renașterii, și felul în care aceasta a influențat gândirea, arta și literatura modernă. Împreună, ele alcătuiesc una dintre cele mai frumoase și complete incursiuni în simbolistica poveștilor, a credințelor și ritualurilor omenirii, de la apariție și până în prezent.

Joseph Campbell (1904-1987), autor și profesor american renumit pentru munca sa în domeniul mitologiei comparate, s-a născut la New York și a absolvit Columbia University, unde s-a specializat în literatura medievală. După finalizarea cursurilor masterale, și-a continuat studiile la universități din Paris și München. Din 1934 a fost profesor la Sarah Lawrence College, unde a predat timp de aproape 40 de ani și unde, în onoarea lui, a fost înființată Catedra Joseph Campbell, în cadrul Departamentului de mitologie comparată.

Pe parcursul vieții a călătorit mult și a scris numeroase cărți, printre care bestsellerurile „Eroul cu o mie de chipuri” și „Miturile care ne învață să trăim”. La Editura Trei a mai apărut „Puterea mitului (în dialog cu Bill Moyers)”, carte care poate fi achiziționată atât în format tipărit, cât și sub formă de ebook.

20
/12
/22

Miercuri, 21 decembrie, de la ora 19.30, Editura Humanitas vă invită în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o discuție despre volumul „Societatea digitală. Stăpâni, cetățeni sau sclavi?", în care Răzvan Rughiniș, profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din București, unde predă cursuri de securitate cibernetică, internetul lucrurilor și protecția vieții private, cercetător și unul dintre inițiatorii programului Innovation Labs, analizează problemele și potențialul structurilor digitale care fac din ce în ce mai mult parte din viețile noastre.

19
/12
/22

În cartea sa „Hoții de atenție. De ce nu te poți concentra”, jurnalistul Johann Hari a adunat experiență din 50.000 de kilometri parcurși pentru a sta de vorbă cu nu mai puțin de 250 de experți care studiază consecințele pierderii atenției și concentrării, ea a declarat că, potrivit studiilor sale, acum „suntem mai predispuși să scanăm și să trecem cu ușurință mai departe atunci când citim pe ecrane – ne trecem privirea rapid peste informații pentru a extrage ce avem nevoie".

18
/12
/22

Ziarul Metropolis vă oferă un fragment din romanul „Lecții de chimie” de Bonnie Garmus, apărut recent și în limba română, la Editura Nemira. Bestseller The New York Times, cartea a fost nominalizată pentru Waterstones Debut Fiction Prize și este în curs de ecranizare ca serial Apple TV, cu Brie Larson în rolul principal.

15
/12
/22

Pentru că unele dintre cele mai inspirate cadouri sunt cărțile, vă prezentăm o selecție de titluri noi, de la Grupul Editorial Trei, numai bune de pus sub bradul de Crăciun. Veți regăsi printre acestea volume ca „Pasiune simplă. Confesiunea adolescentei” de Annie Ernaux, laureata Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, sau „Război” de Louis‑Ferdinand Céline.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

12
/12
/22

Viața Prințului Harry ni se dezvăluie nu numai în seria documentară „Harry & Meghan”, recent intrată pe Netflix, ci și prin intermediul autobiografiei sale, „Rezervă”, care va fi disponibilă și în limba română, la Editura Nemira, din 10 ianuarie 2023.

07
/12
/22

Institutul Cultural Român va fi prezent la ediția din acest an a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, desfășurată în perioada 7-11 decembrie, cu o ofertă de peste 50 de titluri: volume din sfera memorialistică, albume de artă sau literatură, pe care cititorii prezenți la Romexpo le vor putea cumpăra cu o reducere de 30 %.

24
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie, s-a lansat în România cartea „Cu 1% mai bun: Cum mi-am atins potențialul maxim și cum o poți face și tu”, de Chris Nikic & Nik Nikic, la Editura ap! (ACT și Politon). Lansarea a avut loc în prezența artistei Cristina Bălan, câștigătoare a concursului „Vocea României”, care a scris cuvântul-înainte pentru ediția în limba română a cărții.

23
/11
/22

20 de însemnări din jurnalele ținute de Charles Bukowski în ultimii ani de viață, pe când era deja septuagenar și o legendă a undergroundului literar american, așa cum apar în volumul „Căpitanul e dus cu pluta și marinarii au fugit cu vasul” (Editura Polirom, 2022, traducere de Cristian Neagoe).