MNAC prezintă „Donația Margareta Sterian (1897-1992). Opere Târzii”
https://www.ziarulmetropolis.ro/mnac-prezinta-donatia-margareta-sterian-1897-1992-opere-tarzii/

Până pe 12 ianuarie 2020, putem vedea la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (Str. Izvor 2-4, Palatul Parlamentului, Aripa E4, sector 5) o expoziţie care include aproape 100 de lucrări ale artistei Margareta Sterian.

Un articol de Liliana Matei|15 decembrie 2019

Una dintre marile artiste ale secolului al XX-lea românesc, Margareta Sterian, o personalitate erudită cu o creație prodigioasă, face obiectul expoziției donației primite de către Muzeul Național de Artă Contemporană în 2019, din partea pictorului Mircea Barzuca. 

Cele nouăzeci și trei de lucrări proaspăt intrate în colecția muzeului sunt realizate în perioada 1948-1991. Ele sunt expuse într-un cadru nou, creat de o recontextualizare spațială a operelor și de juxtapunerea identității picturii de șevalet unei secțiuni documentare, adaptate instrumentelor cercetării contemporane asupra marilor figuri feminine ale istoriei artei est-europene.

Pictura Margaretei Sterian este doar un fragment, un colț dintr-un univers umanist dezvoltat de-a lungul deceniilor în care a desenat, a scris poezie și proză, a tradus din alte limbi, a imaginat o lume paralelă și a anulat granițele dintre realitate și fantezie, în spiritul teoretic al manifestelor suprarealiste.

Expoziția poate fi vizitată la parterul muzeului.

Artist: Margareta Sterian

Curator: Simona Vilău

Credit imagine: Margareta Sterian, fotografie (autor necunoscut), prin amabilitatea Muzeului Județean Buzău

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.