MNAR prezintă expoziția de fotografie ROMANIAS, dedicată libertății și României contemporane
https://www.ziarulmetropolis.ro/mnar-prezinta-expozitia-de-fotografie-romanias-dedicata-libertatii-si-romaniei-contemporane/

Până pe 26 octombrie, la Muzeul Naţional de Artă al României puteţi vizita expoziţia de fotografie ROMANIAS, dedicată libertăţii şi României contemporane.

Un articol de Liliana Matei|7 octombrie 2019

Fundația EIDOS și Magnum Photos, sub coordonarea lui Florian Ebner – curator șef al secției de fotografie la Centrul Pompidou, au reușit să adune câteva dintre cele mai importante voci ale României artistice contemporane, pentru a da naștere acestei colecții eveniment – un portret inedit al unei națiuni istovite de ani și istorie, plină de controverse și contraste.

Magnum Photos a implicat în proiect fotografi de renume publicați în Time Magazine, The New York Times, Der Spiegel, Le Monde, NRC Handelsblad și National Geographic – Bieke Depoorter, Thomas Dworzak, Paolo Pellegrin, Alec Soth, Newsha Tavakolian și pe Cristian Movilă, fondatorul Eidos Foundation

Romanias e despre noi. Cu bune și cu rele. Un fel de oglindă în care să ne privim obiectiv, prin obiectivul unui grup de fotografi și prin rândurile unor autori de clasă internațională care au făcut, din imagini și cuvinte, un RMN al Romaniei de azi, la vârstă de 100 de ani și la 30 de ani de la Revoluția din 1989.” declară Cristian Movilă, fondator Eidos Foundation și UNFINISHED Festival.

Expoziția este însoțită și de un album, la care au lucrat Alec Balasescu, Andrei Codrescu, Gabriel Diaconu, Gideon Jacobs și Elena Vijulie – și care adună, în esee literare și fotografice, toate fațetele acestor ani, dar și întrebările unei societăți globalizate, mereu în tranziție, în mișcare, și în perpetuă căutare a propriei identități. Cine suntem noi, de fapt? Și mai ales de ce suntem așa? Ce ne-a făcut așa și ce ne-ar putea schimba?… ROMANIAS este un salt în adâncul României contemporane și în planurile ei largi de reprezentare prin obiectivul îngust al unui grup de fotografi și scriitori de clasă internațională.

Albumul a fost lansat în cadrul UNFINISHED Festival, într-un tiraj special, dar poate fi comandat online aici.

Unde: Muzeul Național de Artă al României. Intrarea din strada Știrbei Vodă nr. 1-3

Când: 26 septembrie – 26 octombrie 2019

Program: miercuri – duminică, 10 – 18 (Ultima intrare se face la ora 17.00.)

Preț bilet: 20 lei

16
/11
/20

O expoziție de grup atipică, The Domino Effect (21 noiembrie 2020 – 6 februarie 2021) aduce în spațiul galeriei Gaep 13 lucrări selectate exclusiv de artiști, printr-o reacție în lanț: de la Răzvan Anton și până la Ignacio Uriarte, fiecare artist al galeriei a ales o lucrare de la următorul artist în ordine alfabetică.

13
/11
/20

Fabrica de Pensule alături de Spațiul de Artă Contemporană MAGMA deschid primul moment din setul de expoziții dedicate sectorului emergent al scenei de arte vizuale din România, parte a proiectului "Future Perfect / Viitor Anterior", în data de 13 noiembrie 2020, printr-un tur ghidat online care se va desfășura pe pagina de Facebook a Fabricii de Pensule.

12
/11
/20

La Muzeul Național al Țăranului Român,  sâmbătă, 14 noiembrie 2020, publicul este așteptat la evenimentul intitulat Noaptea Europeană a Muzeelor. Cu această ocazie se pot vizita trei expoziții temporare. Organizatorii au pregătit, de asemenea, o proiecție în aer liber. Anul acesta, expoziția permanentă va fi închisă, deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff nu a […]

02
/11
/20

Asociația Culturală Control N lansează ACSINTE.100, parte a programului educațional cu același titlu, un album virtual cu fotografii de Costică Acsinte însoțite de clipuri audio și video ce invită publicul tânăr în România anilor 1920 - 1960.

28
/10
/20

Astăzi, 28 octombrie, de ziua de naștere a pictoriței basarabene Valentina Rusu Ciobanu (100 de ani), Asociația pentru cultură și arte ARBOR lansează în premieră producțiile multimedia #100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viața și opera și VRC Atelier ’85, atelierul artistei din anul 1985, reconstituit în realitate virtuală.