MNLR a primit Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”
https://www.ziarulmetropolis.ro/mnlr-a-primit-medalia-aniversara-centenarul-marii-uniri/

MNLR a primit miercuri, 25 martie 2020, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identităţii naţionale şi a răspândirii valorilor culturale româneşti, pentru dăruirea cu care s-a implicat în organizarea de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri.

Un articol de Liliana Matei|28 martie 2020

Medalia Aniversară a fost conferită de Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, Muzeului Național al Literaturii Române și altor instituții de cultură din România, Republica Moldova și Germania.

În 2018, MNLR s-a remarcat prin organizarea mai multor evenimente de impact destinate Centenarului Marii Uniri, dintre care amintim: Festivalul Capitalelor Națiunilor Centenare (proiect derulat în perioada 10 – 17 septembrie 2018, cu sprijinul Primăriei Capitalei în parteneriat cu Teatrul de Comedie și Teatrul Dramaturgilor Români, cu participarea reprezentanților din alte nouă țări europene care au sărbătorit Centenarul, în 2018: Austria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Moldova, Slovacia și Ungaria); o ediție specială a Festivalului Internațional de Poezie București, proiect în cadrul căruia a fost prezentat și Polifonic 100, spectacol multimedia cu zece poeți români contemporani de diverse origini etnice, ale căror creații au fost reimaginate vizual de artista Raluca Popa: Michael Astner, Andrei Dósa, Robert G.E lekes, Matei Hutopila, Henriette Kemenes, Claudiu Komartin, Mihók Tamás, Aleksandar Stoicovici, Livia Ștefan și Victor Țvetov, curatoriat de Simona Nastac; Conferințele Centenarului, susținute de numeroși academicieni precum Eugen Simion, Răzvan Teodorescu, Viorel Barbu, Victor Voicu, Maya Simionescu, sau oameni de cultură din diverse domenii: Pavel Șușară, Silviu Angelescu, Augustin Ioan, Mircea Deaca, Gabriel Badea-Păun, Ioan Opriș, Adrian Majuru ș.a.; lansarea volumului bibliofil „Războiul cel mare 1914-1918. Calvarul prizonierilor români în Alsacia și Lorena”; expoziția „Scriitori români în Primul Război Mondial”, organizată la Academia Bulgară de Științe (ABS), cu sprijinul Institutului pentru Literatură din Sofia; expoziţia „Manuscrisele scriitorilor în Arhivele Securităţii”, în colaborare cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS); expoziția de fotografie și conferința Marea Unire de la 1918, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltarea Obiectivelor Culturale; expoziția foto-documentară „Unirea Basarabiei cu România – primul pas spre întregirea țării (Chișinău, Republica Moldova)”; ceremonia de lansare a emisiunii de mărci poștale „Vladimir Ghika, 5 ani de la beatificare”, în colaborare cu Romfilatelia și Arhiepiscopia Romano-Catolică de București; proiectul „Filmul și Literatura cu tema Marii Uniri”; prezentări pe site-ul oficial, pe tot parcursul anului, a unor materiale documentare dedicate Centenarului Marii Uniri; editarea de cărți precum: „Tratatele de pace ale României 1919-1920”, Gheorghe Sbârnă, Ioan Opriș – România în anii Marii Uniri 1918, Dan Gulea, Citind Marele Război. Antologia scriitorilor căzuți ș.a.

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.