“Moartea accidentală a unui anarchist” de Dario Fo, în premieră la Teatrul “Sică Alexandrescu” Braşov
https://www.ziarulmetropolis.ro/moartea-accidentala-a-unui-anarchist-de-dario-fo-in-premiera-la-teatrul-sica-alexandrescu-brasov/

Teatrul “Sică Alexandrescu” Braşov îi aşteaptă pe pasionaţii de teatru joi, 20 decembrie 2018, de la ora 19.00, la Sala Mare, la cea de-a doua premieră a stagiunii curente. Spectacolul “Moartea accidentală a unui anarchist” de Dario Fo, în regia lui Claudiu Goga şi scenografia Luanei Drăgoiescu, îi are în distribuţie pe: Vlad Pavel, Bianca Zurovski, Marius Cordoş, Iulia Popescu, Simona Pop, Mihai Bica, Claudia Suliman şi Bogdan Nechifor.

Un articol de Petre Ivan|19 decembrie 2018

„Piesa este o farsă politică, inspirată din întâmplări adevărate ce îl au drept protagonist pe Giuseppe Pinelli, un angajat la căile ferate şi un cunoscut anarhist, care a fost acuzat de bombardarea sediului Băncii Naţionale Agrare din Milano, în decembrie 1969, şi care moare în circumstanţe neclare la Comisariatul Poliţiei din Milano, în timpul interogatoriului”, spune managerul Teatrul “Sică Alexandrescu” din Braşov, Dan-Cristi Cogălniceanu.

Pentru a evita cenzurarea politică a vremii, oficial, piesa face referire la un caz similar petrecut în America la începutul secolului XX.

Pe parcursul piesei, Nebunul (personaj care revine adesea în teatrul lui Fo) devine, pe rând, psihiatru, judecător, funcționar de politie, episcop, reușind să scoată la iveală adevăruri incomode, în tentativa sa de a construi o versiune plauzibilă a ”morții accidentale” a anarhistului.

Premiera spectacolului a avut loc pe 5 decembrie 1970, în Italia, fiind pusă în scenă chiar de către autor şi a ajuns să aibă peste un million de spectatori.

Scriitor, scenograf, pictor, actor și regizor deopotrivă, considerat un om de teatru total, Dario Fo rămâne celebru pentru tăioasele sale satire politice ce pot fi savurate în opere precum „Morte accidentale di un anarchico” (Moartea accidentală a unui anarhist), „La marijuana della mamma e la piů bella” (Marijuana de la mama e cea mai bună) sau „Il diavolo con le zinne” (Diavolul cu țâțe), reușind să reînvie, prin scrierile sale tradiţia italiană a improvizaţiei din commedia dell’arte.

În anul 1997, Dario Fo devine laureat al Premiului Nobel pentru literatură, Academia suedeză precizând: „…pentru că, urmând tradiția bufonilor de la curțile medievale, ia în râs puterea și le restituie celor asupriți demnitatea…”

Foto: Moartea accidentală a unui anarchist – facebook

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.