Monty Alexander Harlem Kingston Express, în premieră în România, pe scena JAZZ™
https://www.ziarulmetropolis.ro/monty-alexander-harlem-kingston-express-in-premiera-in-romania-pe-scena-jazz/

JazzTM 2017 continuă seria premierelor pentru România cu Monty Alexander Harlem Kingston Express. Excepţionala colaborare aduce pe scena din Piaţa Victoriei un sunet unic, aflat la confluenţa a două genuri muzicale sacre: jazz-ul din Harlem, New York, o lume definită de ritm şi improvizaţie, şi reggae-ul din Kingston, Jamaica, cu ritmul său de neconfundat şi linii de bas intense.

Un articol de Liliana Matei|18 aprilie 2017

Cu mai bine de cinci decenii de carieră, Monty Alexander a luat lecții de muzică clasică încă de la 6 ani, iar de la 14 ani a început să cânte deja în cluburile din Kingston. Tot atunci, a făcut și primele înregistrări, atât ca lider al Monty and the Cyclones, cât și în calitate de colaborator al unor proiecte care au oferit muzicii jamaicane recunoaștere internațională, precum Skatalities.

În 1961 Alexander s-a mutat, alături de familia sa, în Miami și, în mai puțin de doi ani, a fost angajat de Jilly Rizzo în clubul său, unde pianistul a avut ocazia de a cânta alături de Frank Sinatra. În procesul de explorare a jazz-ului american și a muzicii din țara sa natală, artistul a cântat și înregistrat și cu alte nume mari ale industriei precum: Tony Bennett, Ray Brown, Dizzy Gillespie, Sonny Rollins, Clark Terry, Quincy Jones, Ernest Ranglin, Barbara Hendricks, Bill Cosby, Bobby McFerrin, Sly Dunbar, Robbie Shakespeare și nu numai.

La cei 72 de ani are mai mult de 70 de albume lansate ca lider. În ele se regăsesc atât influențe ale jazz-ului clasic și ale rădăcinilor sale jamaicane cât și ritmuri efervescente sau vocaluri sofisticate. În plus, colaborările lui includ o multitudine de genuri, stiluri și generații. Proiectele sale variază de la a o asista pe Natalie Cole în albumul ei tribut pentru tatăl său Nat ”King” Cole, Unforgettable (care a primit șapte premii Grammy), la a înregistra melodia de pian din filmul Bird, regizat de Clint Eastwood, film despre viața lui Charlie Parker.

Cariera sa a fost răsplătită, de-a lungul timpului, cu numeroase premii și nominalizări dintre care vom aminti și numirea lui Monty Alexander în topul primilor cinci în cartea 50 de pianiști de jazz celebri ai tuturor timpurilor. De asemenea, în luna august a anului 2000, Guvernul jamaican l-a decorat pe pianist cu titlul de Comandant al Ordinului de Distincție pentru serviciile sale excepționale aduse culturii jamaicane, precum și a celor de ambassador muzical de talie mondială. În plus, pentru albumul Harlem Kingston Express: Live!  a fost selecționat atât de industria muzicală cât și de către public, fiind nominalizat la Premiile Grammy în 2012.

Prin proiectul aclamat Monty Alexander and The Harlem Kingston Express, pianistul a valorificat fuzionarea celor două genuri la un nivel superior. The Harlem-Kingstone Express este mai mult decât o proiecție muzicală rezultată din îmbinarea spiritelor celor două orașe, înglobând, deopotrivă, energia și pasiunea caracteristică stilurilor jazz și raggae. Putem spune că este vorba de două formații distincte, ambele respectând puritatea genului propriu, iar pianul lui Monty Alexander capătă rol de liant, fiind firul care țese laolaltă. Muzicianul interpretează cu una dintre trupe și schimbă brusc ritmul pentru a fi în ton cu cealaltă sau interpretează cu ambele, concomitent. Rezultatul acestei fuziuni se materializează, de fiecare dată, printr-o serie de ritmuri explozive și tonalități expresive.  

Până acum, pe lângă concertul Monty Alexander Harlem Kingston Express, Jazz 2017 are următoarele concerte anunțate: The Chick Corea Elektric Band, Miles Mosley feat. The West Coast Get Down, Bill Laurance, China Moses, SUBJazz, Alex Calancea Band, Paolo Profeti European Collective, The Egocentrics, The Best Bad Trip, Armies Live, BAB, Paperjam, Parcul Castelului, Toth Bagi Csaba Balkan Union, Ana Dubyk Quartet,A-C Leonte Reveries și Teo Milea.

17
/06
/22

Vineri, 17 iunie, la ora 21:30, are loc în cadrul Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD concertul Alifantis & Zan, cu muzica din spectacolele de teatru. Concertul se desfășoară în curtea interioară de la UNArte.

16
/06
/22

Unicul și cel mai așteptat festival de muzică clasică în aer liber din Republica Moldova, ‘’DescOperă’’, revine în perioada 17-19 iunie, în Rezervația Cultural-Naturală ”Orheiului Vechi”, unde iubitorii de muzică de calitate se vor putea bucura de o atmosferă de nedescris și spectacole de zile mari cu participarea mai multor artiști de operă faimoși atât din țară, cât și de peste hotare, la cea de-a a V-a ediție a festivalului.

16
/06
/22

În anul 2022, întreaga lume muzicală a suferit o mare pierdere prin dispariția pianistului Radu Lupu, unul dintre cei mai mari muzicieni ai secolului al XX-lea. Marți, 21 iunie 2022, la ora 19.00, în sala Ateneului Român, Filarmonica „George Enescu” aduce un omagiu genialului artist printr-un concert care îi va avea ca protagoniști pe Dan Grigore, Cristian Mandeal, Marin Cazacu, Daniel Ciobanu și Robert Creimerman

14
/06
/22

Joi, 16 iunie și vineri, 17 iunie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de Christian Badea, prim-dirijor principal al instituției, prezintă publicului Preludiul actului 3 din opera Lohengrin de Richard Wagner, Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, op. 54 de Robert Schumann, cu pianista americană de origine chineză Claire Huangci în ipostază solistică, și Simfonia nr. 8, în fa major, op. 93 de Ludwig van Beethoven.

12
/06
/22

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu are loc între 24 iunie și 3 iulie și este cea mai mare sărbătoare a artelor spectacolului! Pentru zece zile, orașul și împrejurimile sale vor fi gazda a peste 3500 de participanți din 75 de țări, iar publicul este așteptat la aproape 800 de evenimente în 80 de spații de joc.

10
/06
/22

Un spectacol de operă extraordinar în regia lui Tompa Gábor aduce pentru prima dată în faţa publicului bucureştean compania Operei Maghiare din Cluj-Napoca, invitată în cadrul Bucharest Opera Festival pe 26 iunie, ora 19:00, pe scena Operei bucureştene, într-o apariţie inedită, pentru prima dată în capitală după turneul istoric din anul… 1860, la spectacolele căruia în sală s-a aflat însuşi domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

08
/06
/22

Trio PETRE a luat ființă în anul 2020, din necesitatea stringentă de a face muzică de cameră atunci când sălile de concert au rămas goale iar orchestrele au amuțit. Acest ansamblu tânăr cu muzicieni maturi va fi prezent pe scena Ateneului Român marți, 14 iunie 2022, la ora 19.00, cu un program ce cuprinde lucrări de Mozart, Beethoven și Schubert.

08
/06
/22

„Anotimpurile” lui VIVALDI – unul dintre cele mai mari „hit-uri” ale muzicii clasice, cu un număr considerabil de înregistrări și versiuni derivate – sunt interpretate la SALA RADIO de apreciatul violonist ALEXANDRU TOMESCU, în concertul ce închide stagiunea ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO! Miercuri, 15 iunie 2022, de la ora 19.00, veți avea bucuria de a asculta „Anotimpurile” sub bagheta dirijorului britanic JONATHAN BLOXHAM, ce s-a aflat recent la pupitrul unor ansambluri ca Royal Philharmonic – Londra, Orchestra Simfonică din München, Salzburg Mozarteum, London Mozart Players, Orchestra Națională BBC – Wales.