Moromete şi Cocoşilă au cucerit Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/moromete-si-cocosila-au-cucerit-londra/

Sâmbătă, 20 iunie, la Leicester Square Theatre, în inima Londrei, programul „Moromeţii 60: Jubileul unei capodopere”, organizat de ICR Londra în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei, Muzeul Literaturii Române din Bucureşti şi Teatru ACT, a continuat cu o reprezentaţie unică a spectacolului „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, o aducere la viaţă a personajelor lui Marin Preda prin teatru, realizată de Cătălin Ştefănescu, în regia cunoscutului Alexandru Dabija, prin intermediul a doi îndrăgiţi actori români: Marcel Iureş şi George Mihăiţă.

Un articol de Petre Ivan|24 iunie 2015

Succesul răsunător de public şi critică de care spectacolul se bucură în România, unde se joacă cu casa închisă, a fost confimat şi în capitala britanică, unde o audienţă de peste 400 de persoane a aplaudat frenetic şi îndelung acest adevărat tur de forţă teatral.

Spectacolul a fost jucat în limba română, cu supratitrare în engleză, iar după acesta, unii dintre spectatorii englezi au declarat că piesa le-a oferit o mai bună înţelegre asupra identităţii şi spiritului românesc.

Premiera absolută a piesei a avut loc pe 3 martie 2014 la Teatrul ACT din Bucureşti, având parte de o primire de o primire călduroasă atât din partea publicului, cât şi a criticilor. Regizorul Alexandru Dabija saluta iniţiativa lui Cătălin Ştefănescu, practic debutul acestuia în dramaturgie.

Mi-e frică de țărani și de dramaturgia contemporană. Pe de altă parte, am vrut dintotdeauna să văd la Act o piesă cu țărani. Și, uite că am parte de ea. Mă bucur, ăsta e cuvîntul. Mă bucur de piesa lui Cătălin Ștefănescu, de fabulosul roman al lui Preda, de actorii George și Marcel. Așa e la noi, ne bucurăm de toate prostiile. – Alexandru Dabija

„Moromeții 60: Jubileul unei capodopere” este un program complex dedicat uneia dintre cele mai influente cărți din literatura

„Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, de Cătălin Ştefănescu

„Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, de Cătălin Ştefănescu

română modernă, precum şi un omagiu adus personalităţii remarcabile a autorului ei, cuprinzând evenimente din mai multe domenii  (teatru, cinematografie, literatură și arte vizuale) şi avându-i ca invitaţi pe regizorul Stere Gulea, profesorul, scriitorul și criticul literar Caius Dobrescu, precum şi pe actorii Marcel Iureș, George Mihăiță și Jack Klaff.

Seria de evenimente va continua luna aceasta şi în prima jumătate a lunii iulie prin intermediul Seriei „Marin Preda în film” la „Cinemateca românească”.

De asemenea, la sediul ICR Londra va putea fi vizitată, până în data de 10 iulie, expoziţia expoziţia de fotografie „Marin Preda: O viață în imagini și cărți”, realizată de ICR Londra cu sprijinul Muzeului Național al Literaturii Române, care include instantanee din viaţa scriitorului, imagini de arhivă cu manuscrisele sale, dar și imagini de pe platourile de filmare a „Moromeţilor” lui Stere Gulea.

Foto: Moromete şi Cocoşilă – Daniel Duna, www.icr-london.co.uk.

14
/01
/16

Născută la 14 ianuarie 1941, la Bascom, Florida (SUA), Faye Dunaway împlineşte, astăzi, 75 de ani. Pe marele ecran s-a făcut remarcată cu rolurile din ''Bonnie and Clyde'' - în care a jucat alături de Warren Beaty și Gene Hackman, fim pentru care a primit o nominalizare la Oscar (1968) la categoria cea mai bună actriță în rol principal -, ''The Thomas Crown Affair'' și ''Chinatown''.

13
/01
/16

Câştigătorii prestigioaselor Globuri de Aur (2016) au avut parte de o şedinţă foto inedită, fiind imortalizaţi în alb şi negru de olandezii Inez van Lamsweerde și Vinoodh Matadin. (Foto: Globurile de Aur 2016 – Instagram)

13
/01
/16

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti în colaborare cu Arhiva Naţională de Filme din Ungaria (MaNDA) iniţiază în 2016 o serie de proiecţii ce are menirea să prezinte, cu scop educativ, istoria filmului maghiar. În 2016 se împlinesc 120 de ani de la prima proiecţie de film din Budapesta şi de la deschiderea primului cinematograf în Budapesta, iar cu ocazia aniversării milenare s-a filmat primul film în Ungaria.

12
/01
/16

CRONICĂ DE FILM „The Hateful Eight”/„Cei opt odioşi”, noua nebunie autoreferenţială a lui Quentin Tarantino, este, în subtext, un puternic film politic, camuflat sub forma unui western în care sângele acaparează treptat şi fără ezitare ecranul.

12
/01
/16

Victor Wooten revine în București, după show-ul sold-out din 2014, pe 10 noiembrie, la Sala Radio. Cea mai sonoră prezență din istoria chitarei bas, americanul Wooten a primit la doar 8 ani porecla „Asul Basului”, a trecut la „Titanul din Tennesee”, pentru ca apoi să fie comparat cu Michael Jordan, pentru performanțele sale fabuloase.

12
/01
/16

„Carousel” este cel mai recent spectacol marca Andrei Şerban, un spectacol „altfel”, un teatru-muzical, montat la Teatrul Bulandra, sala Izvor (premieră - octombrie 2015). O piesă despre viaţă, aşa cum este ea: se învârte ca într-un carusel, cu speranţe şi dezamăgiri, cu frumuseţe şi urât, cu sinceritate şi minciuni, cu sensibilitate şi violenţă; şi, peste toate, cu multă iubire.

12
/01
/16

Matei Vişniec este invitatul primei Conferinţe a anului 2016 la TNB. Duminică, 17 ianuarie 2016, de la ora 11.00, la Sala Atelier, Matei Vişniec va vorbi despre teatru şi jurnalism şi cum se influenţează cele doua meserii prin prisma propriei experienţe.