Muzeul Ceasului din Ploieşti, unde sunt peste 4.000 de exponate, va fi închis trei ani pentru restaurare
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-ceasului-din-ploiesti-unde-sunt-peste-4-000-de-exponate-va-fi-inchis-trei-ani-pentru-restaurare/

Muzeul Ceasului ,,Nicolae Simache” din Ploieşti, în patrimoniul căruia se află peste 4.000 de piese, este închis începând de luni, timp de trei ani, pentru restaurarea şi consolidarea clădirii monument istoric.

Un articol de Andrada Văsii|6 august 2013

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” din Ploieşti, în patrimoniul căruia se află peste 4.000 de piese, este închis începând de luni, timp de trei ani, pentru restaurarea şi consolidarea clădirii monument istoric, expoziţia urmând să fie mutată în sediul Muzeului de Istorie din oraş.

Muzeul Ceasului, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, este închis, începând de luni, pentru realizarea unor lucrări de restaurare şi consolidare a clădirii.

Expoziţia care până acum a fost deschisă publicului în incinta Muzeului Ceasului, situat pe strada Nicolae Simache din Ploieşti, va fi mutată în sediul Muzeului de Istorie din Ploieşti, situat pe strada Toma Caragiu.

O nouă casă a ceasurilor

Expoziţia va fi amplasată în sala „Auditorium” din incinta Muzeului de Istorie şi va fi deschisă publicului începând cu 14 august. Exponatele din Muzeul Ceasului vor rămâne şi vor putea fi vizitate în sala de la Muzeul de Istorie până la finalizarea lucrărilor de consolidare a clădirii.

Contractul de lucrări pentru reabilitarea Muzeului Ceasului din Ploieşti, semnat la sfârşitul lunii trecute, prevede restaurarea şi consolidarea din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional, a clădirii, monument de arhitectură de importanţă naţională, notează Mediafax.

Conform datelor furnizate de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, valoarea totală a contractului de finanţare este de 7.949.234,58 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 6.271.031,95 lei (5.038.774,17 lei fonduri nerambursabile; 1.106.837,14 lei fonduri din bugetul naţional; 125.420,64 lei cofinanţarea eligibilă a beneficiarului).

Reparaţii capitale

Durata de implementare a contractului este de 36 de luni, perioadă în care va fi restaurat şi consolidat monumentul de arhitectură unic în reţeaua muzeelor din România. Lucrările de restaurare şi consolidare propuse prin proiect urmează să recupereze întreg repertoriul de finisaje şi decoraţii.

Lucrările vizează consolidarea structurii, refacerea faţadelor, a tâmplăriei, a finisajelor interioare, a tencuielilor, a pardoselilor, extinderea instalaţiilor electrice, de apă şi canalizare. De asemenea se vor executa lucrări de amenajare exterioară, trotuare de protecţie, alei, împrejmuire, spaţii verzi.

În patrimoniul Muzeului Ceasului „Nicolae Simache” se află peste 4.000 de piese şi componente care ilustrează evoluţia sistemelor de măsurat timpul din secolele XVI- XIX, de la cadrane solare până la ceasornice mecanice, cutii muzicale şi ceasuri bijuterii.

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” din Ploieşti este singurul muzeu de acest fel din România, deschis în anul 1963. Muzeul este secţie a Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova, care, la rândul său, se află în subordinea Consiliului Judeţean Prahova.

Foto credit: Andrei Stroe, Wikipedia

03
/06
/20

Muzeul Naţional Cotroceni vine în întâmpinarea publicului pasionat de artă şi istorie, reluând din data de 2 iunie 2020 şi activitatea expoziţională. Un proiect cultural valoros, expoziția „Casa Regală a României, păstrătoare și promotoare a tradițiilor românești”, este inclus de astăzi în circuitul de vizitare al muzeului.

29
/05
/20

Cu ocazia Centenarului Paul Celan, Primăria Muncipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Federal al Afacerilor Europene şi Internaţionale al Republicii Austria prin Forumul Cultural Austriac București și Facultatea de Litere din București, Secția Germanistică, au realizat expoziția CELAN 100 – Printre cuvinte/ Unter den Wörtern.

21
/05
/20

Eros Di Prima, arhitect și fondatorul Asociației Culturale Creative Spaces din Italia, ne vorbește despre importanța adaptării artei la schimbările actuale.

20
/05
/20

Istoria capitalei Germaniei de astăzi se leagă direct de dezvoltarea rapidă a Prusiei în secolul al XVIII-lea. Orice Mare Putere europeană avea nevoie de a se afirma simbolic în raport cu celelalte monarhii de pe continent, fiecare investind în măreția orașului său capitală.

04
/05
/20

Un eveniment cultural online lansat de Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, este postat în premieră pe 4 mai, la aceasta adresa https://www.youtube.com/watch?v=mdEgBgfVS1w&feature=youtu.be în ziua în care se împlinesc 65 de ani de la de la dispariţia simbolului culturii muzicale româneşti, George Enescu – compozitor, violonist, pianist, dirijor şi ilustru profesor.

27
/04
/20

Pictorii, sculptorii, criticii de artă sau scriitorii sunt cărți deschise ale creației lor, vizibile fiind operele și mai puțin bornele ce duc spre realizarea acestora. Uneori, o întâmplare sau destinul, alteori persoana ce a stat în dreptul lor, au fost sursele ce au dus la expresia formelor de valoare. Soția cunoscutului critic de artă Valentin Ciucă m-a introdus în povestea nescrisă a vieții sale.