Nae Caranfil, 56
https://www.ziarulmetropolis.ro/nae-caranfil-56/

„În comedie nici un cineast nu se poate îmbăta cu apă rece. Dacă publicul nu râde, nu el e cel lipsit de umor, ci filmul.” – Nae Caranfil. Unul dintre cei mai apreciaţi regizori de film ai generaţiei ’90, împlineşte, astăzi, 56 de ani.

Un articol de Petre Ivan|7 septembrie 2016

Cunoscut la începutul carierei sale ca fiul faimosului critic și istoric de film Tudor Caranfil, Nae Caranfil a absolvit în 1984 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale”, secția regie, cu filmul ”Frumos e în septembrie, la Veneția”, scurtmetraj care constituia încă de atunci o promisiune a carierei sale artistice.

Uneori mă plictisesc atât de tare la teatru, că-mi vine să muşc din fotoliu. – Nae Caranfil

În 1987, pleacă la Bruxelles pentru un curs și va reveni în țară abia la finele lui decembrie 1989. În 1991, frecventează Atelierul pentru Tinerii Cineaști Străini din Paris.

Orice destin depinde de întâlniri cruciale pe care le ai de-a lungul şi de-a latul vieţii. Trebuie să ştii să exploatezi aceste întâlniri, atunci când se întâmplă. Eu am avut câteva. Pe unele am ştiut să le folosesc, pe altele, nu. – Nae Caranfil

Premisele succesului său se conturează încă de la debutul regizoral, cu filmul ”E pericoloso sporgersi” (1992). După ce proiectul filmului, cu un scenariu propriu, câștigă o subvenție acordată prin concurs de Centrul Național al Cinematografiei din Franța, în 1991, pelicula face mai carieră timp de câteva săptămâni pe ecranele pariziene, obținând cronici favorabile în capitala franceză, pentru ca la București să obțină un mare succes de public și de critică.

Acolo unde mulţi cineaşti exersează violul, eu exersez seducţia. – Nae Caranfil

Urmează apoi: ”Asfalt Tango” (1997), ”Dolce far niente” (1998), ”Filantropica” (2001), ”Restul e tăcere”,  ”Closer to the Moon” (2013) şi 6,9 pe scara Richter (2016).

Filmul românesc e considerat obiect de patrimoniu şi nu afacere. – Nae Caranfil

La Gala Gopo 2015, “Closer to the Moon” a fost marele câştigător, obţinut nouă premii Gopo din 12 nominalizări, printre acestea trofeele pentru cel mai bun scenariu şi pentru cel mai bun regizor.

Nae Caranfil, despre „Closer to the Moon”: „S-au făcut foarte multe filme despre comunism, e adevărat, dar în timpul comunismului; după aceea s-au făcut doar câteva. Acest subiect este departe de a fi epuizat. Iată că azi trebuie să le mulţumesc tovarăşilor Gheorghe Gheorghiu Dej şi Nicolae Ceauşescu pentru inspiraţie“

Foto: Nae Caranfil – facebook

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.