Nae Caranfil, Ambasadorul Audience Award Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/nae-caranfil-ambasadorul-audience-award-film-festival/

Între 10 şi 12 iunie va avea loc la Bucureşti prima ediţie a Audience Award Film Festival care va proiecta filme răsplătite cu premiul publicului în marile festivaluri ale lumii care conferă asemenea distincţii: Sundance FF, Toronto FF, Berlin FF, Rotterdam FF precum şi alte filme cu mare impact la public.

Un articol de Liliana Matei|3 iunie 2016

Proiecțiile vor avea loc în aer liber în curtea TIAB (str. Arthur Verona, nr. 17) și la cinema Elvire Popesco (Bd. Dacia, nr.77), festivalul fiind organizat în parteneriat și în aceeași perioadă cu Street Delivery.

Ambasadorul primei ediții a festivalului va fi Nae Caranfil, care va prezenta totodată și filmul de deschidere al festivalului, comedia iconică a lui Woody Allen, Zelig, proiectată pentru prima oară în România pe marele ecran.
Nae Caranfil: Premiile publicului seamănă cu alegerile libere – se dau pe bază de vot, de obicei anonim, de către oameni care nu se cunosc între ei și n-au reticențe în a-și exprima gustul personal. „Ștampila” (în cazul de față un sistem de notare) se aplică la cald, la sfârșitul fiecărei proiecții, spre deosebire de verdictul unui juriu oficial care dezbate palmaresul câteva ore în ziua sau pre-ziua galei de închidere; atunci, la capătul unei săptămâni sau chiar mai mult de proiecții, impresiile s-au mai estompat. Filmul distins cu „premiul publicului” este un câștigător incontestabil. Cel premiat de juriu poate fi (și de multe ori chiar este) rezultatul unui compromis.

Festivalul va prezenta în premieră în România filmul James White, unul dintre preferatele publicului la ediția din 2015 a celui mai mare festival independent de film din SUA – Sundance FF, festival inițiat de Robert Redford. James White, aflat în 2015 în selecția oficială a Festivalului  Internațional Toronto, precum și în cea a Festivalului Internațional de Film Locarno, a fost distins în același an cu Premiul Publicului și la AFI Fest, obținând astfel recunoașterea excelenței sale artistice.

Cineastul Josh Mond, cunoscut pentru producția filmelor Simon Killer (2012) și Martha Marcy May Marlene (2011), spune povestea unui tânăr new-yorkez care depune toate eforturile pentru a-și controla acțiunile auto-distructive și a-și reorganiza viața haotică, în încercarea de a fi alături de mama sa care se luptă cu o boală necruțătoare. „James White este o dramă interpretată visceral, ale cărei bogate texturi vizuale și sonore intensifică scufundarea în viața dezordonată a protagonistului”, comentează ”The Hollywood Reporter”.
Filmul îi aduce la un loc, în rolurile principale, pe actorii Christopher Abbott și Cynthia Nixon, aceasta din urmă fiind cunoscută publicului larg mai ales pentru rolul Mirandei Hobbes din popularul serial american Sex and the City. Cynthia Nixon, câștigătoare a multiple premii Emmy, Tony și Grammy, reușește să creeze în James White o figură maternă plină de grație, emoție, candoare, complet lipsită de orice urmă de vanitate.

Christopher Abbott, cu care regizorul a mai colaborat și pentru producția Martha Marcy May Marlene (2011), este una dintre cele mai promițătoare descoperiri ale Hollywood-ului, din ultimii ani. El a jucat în filme precum Criminal Activities (alături de John Travolta), A Most Violent Year și The Sleepwalker. În James White el reușește să ofere o interpretare autentică, zugrăvind fidel în fiecare secvență mesajul central al filmului: poți evita să înfrunți realitatea doar pentru o perioadă limitată, mereu te va prinde din urmă.

INFO

Programul complet al proiecțiilor va putea fi consultat în curând pe www.filmedefestival.ro. Biletele vor fi puse în vânzare la Cinema Elvire Popesco, pe Eventbook.ro și la standul festivalului din cadrul Street Delivery.

Citiţi şi:
01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.