Natalie Portman, 35
https://www.ziarulmetropolis.ro/natalie-portman-35/

“Nu-mi place să studiez. Urăsc studiul. Îmi place să învăţ. Să înveţi este frumos.” – Natalie Portman. Frumoasa şi talentata actriţă – un Oscar (pentru Black Swan) si doua Globuri de Aur (Closer şi Black Swan) – împlineşte astăzi 35 de ani. Portman care deţine o diplomă în psihologie la Harvard, vorbeşte fluent cinci limbi străine şi a publicat numeroase articole în reviste ştiinţifice este considerată, totodată, una dintre cele mai inteligente actriţe de la Hollywood.

Un articol de Petre Ivan|9 iunie 2016

Născută la Ierusalim, Natalie Portman s-a stabilit încă din copilărie în Statele Unite, după ce părinţii săi s-au mutat la Washington.

A intrat in lumea filmului la vârsta de13 ani – ”Léon: The Professional” (1994), in regia lui Luc Besson, rolul său atrăgând atât atenția criticilor, cât și pe cea a publicului.

Frumusetea copilei, care lucra pe atunci intr-o pizzerie, a fost remarcata si de o agentie de modelling care cauta modele copii.

În anul următor, Natalie Portman a deținut un rol mic, dar captivant, în pelicula ”Heat” (1995).

Au urmat: ”Beautiful Girls”, ”Everyone Says I Love You”, ”Star Wars I: The Phantom Menace”, ”Anywhere But Here” sau ”Where the Heart Is” – proiecte care o consacră pe Portman ca pe una dintre marile actrițe de la Hollywood.

În 2005 a fost distinsă cu Globul de Aur pentru cea mai bună actriță în rol secundar, pentru prestația din ”Closer” (2004), în care a jucat alături de Clive Owens, Julia Roberts și Jude Law. Același film i-a adus și o nominalizare la Oscar pentru rol secundar.

În 2010, a jucat în ”Black Swan” (Lebăda neagră), în regia lui Darren Aronofsky, fiind distinsă, în 2011, cu premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal, dar și cu premiul Globul de Aur la aceeași categorie, pentru portretul uneori terifiant pe care-l face unei balerine obsedate de perfecțiune.

În 2013 a debutat şi ca regizoare cu „A Tale of Love and Darkness”, un lungmetraj bazat pe volumul de memorii cu acelasi nume al romancierului Amos Oz.  Actriţa îşi mai exersase mâna în spatele camerei cu două scurtmetraje reuşite, ambele realizate în anul 2008.

Printre cele mai recente proiecte ale actriței se numără filmul ”Weightless” și ”Planetarium”, ce urmează a fi lansate în 2016 și ”Jackie” și ”Annihilation”, programate a fi lansate în anul 2017.

Natalie Portman este căsătorită cu coregraful francez Benjamin Millepied, împreună cu care are un băiețel, Aleph. Cei doi și-au început relația pe platourile de filmare ale producției „Black Swan”.

Foto:Natalie Portman – cinemagia

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.