NexT 2014 aduce cele mai bune scurtmetraje europene
https://www.ziarulmetropolis.ro/next-2014-aduce-cele-mai-bune-scurtmetraje-europene/

Câteva dintre cele mai bune scurtmetraje lansate anul trecut pot fi văzute la Festivalul Internaţional de Film NexT (3 – 7 aprilie), în două dintre cele mai îndrăgite secţiuni: Short Matters! şi Semaine de la Critique. Cea de-a opta ediţie a Festivalului NexT va avea loc la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPro şi Ceainăria Cărtureşti.

Un articol de Petre Ivan|7 martie 2014

Câteva dintre cele mai bune scurtmetraje lansate anul trecut pot fi văzute la Festivalul Internațional de Film NexT (3 – 7 aprilie), în două dintre cele mai îndrăgite secțiuni: Short Matters! și Semaine de la Critique. Cea de-a opta ediție a Festivalului NexT va avea loc la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPro și Ceainăria Cărturești.

Cele 13 scurtmetraje nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film (EFA) vor fi proiectate la NexT în programul Short Matters!

În cadrul turneului organizat de Academia Europeană de Film, spectatorii vor putea (re)vedea și Death of  a Shadow, de Tom Van Avermaet, nominalizat la Oscar și distins cu trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj la Premiile EFA.

Death of A Shadow, trailer

NexT aduce la București, în premieră, și cele zece scurtmetraje prezentate anul trecut în Semaine de la Critique, secțiunea paralelă a Festivalului de la Cannes, inclusiv câștigătorul Discovery Award, Come and Play, de Daria Belova.

NexT 2014 – Short Matters! / Scurtmetrajele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film

Cut / Tăietură, regia Christoph Girardet & Matthias Müller (Germania, 13’)

Death of A Shadow / Dood Van Een Schaduw / Moartea unei umbre, regia Tom Van Avermaet (Belgia-Franța, 20’)

Houses with Small Windows / Case cu ferestre înguste, regia Bülent Öztürk (Belgia, 15’)

Jump / Skok / Săritură, regia Petar Valchanov & Kristina Grozeva (Bulgaria, 30’)

Mystery / Misterio / Mister, regia Chema García Ibarra (Spania, 20’)

Morning / Dimineaţă, regia Cathy Brady (Irlanda-Marea Britanie, 20’)

Nuclear Waste / Yaderni wydhody / Deşeuri radioactive, regia Myroslav Slaboshpytskiy (Ucraina, 25’)

Orbit Ever After / Orbitând pentru totdeauna, regia Jamie Stone (Marea Britanie, 20’)

A Story for the Modlins / Una historia para los Modlin / O poveste pentru familia Modlin, regia Sergio Oksman (Spania, 26’)

NexT

Sunday 3 / Sonntag 3 / Duminică 3, regia Jochen Kuhn (Germania, 14’)

Though I Know The River Is Dry / Deşi ştiu că râul a secat, regia Omar Robert Hamilton (Qatar-Palestina, Egipt-UK, 19’)

The Waves / As Ondas / Valurile, regia Miguel Fonseca (Portugalia, 22’)

Zima, regia Cristina Picchi (Rusia, 13’)

Come And Play, trailer

NexT 2014 – Semaine de la Critique / Scurtmetrajele din competiția secțiunii paralele a Festivalului de la Cannes

Agit Pop, regia Nicolas Pariser (Franța, 31’)

Breathe Me / Ul-ge Ha-so-seo / Respiră-mă, regia Han Eun-young (Coreea de Sud, 20’)

Come And Play/ Komm Und Spiel / Hai la joacă, regia Daria Belova (Germania, 30’)

Butter Lamp / La lampe au beurre de yak / Lampa tibetană, regia Hu Wei (China-Franța, 15’)

Ocean / Océan, regia Emmanuel Laborie (Franța, 31’)

The Opportunist / Oportunistul, regia David Lassiter (SUA, 15’)

Patio / Pátio, regia Ali Muritiba (Brazilia, 17’)

Pleasure / Plăcere, regia Ninja Thyberg (Suedia, 15’)

NexT

Tau Seru, regia Rodd Rathjen (India-Australia, 8’)

Vikingar, regia Magali Magistry (Franța-Islanda, 14’29)

Foto cu Next, cele mai bune scurtmetraje europene – Next 2014

25
/10
/21

New Draft, prima rezidență online de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, s-a desfășurat în perioada iulie - octombrie, 2021. Dedicată regizorilor și scenariștilor din toată țara, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe (literatură, teatru, arte vizuale, etc.), cu proiecte în faza de început, prima ediție New Draft a dezvoltat 12 proiecte de lung-metraj, totul finalizând cu o sesiune de pitch online în fața unei audiențe formate din producători și regizori români.

24
/10
/21

Ultimele două programe ale actualei ediții a Cineclubului One World Romania, disponibile online, gratuit, până la 18 noiembrie, se concentrează pe activitatea de la Sahia a Mártei Mészáros și Slavomir Popovici, doi cineaști care și-au lăsat amprenta asupra producției studioului de film documentar în moduri foarte diferite.

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

18
/10
/21

Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, prima organizată într-o formulă hibrid, atât în cinematografele din capitală cât și online, disponibilă în toată țara.

12
/10
/21

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru povești surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoționantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existențială într-o tabără de nudiști, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-și dovedească identitatea, și Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

12
/10
/21

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.

11
/10
/21

Călătoria documentarelor KineDok prin țară va continua și în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite orașe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoțite de dezbateri cu specialiști din domeniile prezentate.

06
/10
/21

HBO Max a anunțat lansarea serviciului de streaming în 27 de teritorii în prima fază a extinderii în Europa. În completarea celor 20 de teritorii deja confirmate, urmează a fi live în alte șapte țări în 2022 - Olanda, Turcia, Grecia, Islanda, Estonia, Letonia și Lituania.