Nicole Kidman – curiozități (esențiale)…
https://www.ziarulmetropolis.ro/nicole-kidman-50/

S-a născut la Honolulu, în Hawaii, a fost pasionată de balet în adolesccenţă, a fost căsătorită de două ori, are patru copii, trei nomonalizari la Oscar si un premiu Oscar pentru rol principal. Nicole Kidman împlineşte, astăzi, 51 de ani…

Un articol de Petre Ivan|20 iunie 2018

Nicole Kidman a fost căsătorită de două ori, prima dată cu Tom Cruise, iar apoi cu cântăreţul de muzică country Keith Urban şi are patru copii: Isabella şi Connor, adoptaţi în timpul căsniciei cu Cruise, şi Sunday Rose şi Faith Margaret născuţi de o mamă surogat.

Perioada de timp dintre prezentarea filmului ”Moulin Rouge” la Festivalul de Film de la Cannes până la câștigarea Oscarului pentru rolul din ”The Hours”, a fost una foarte ciudată în viața mea deoarece a existat o coliziune totală între succesul profesional și eșecul personal. Acum însă mă simt realizată din punct de vedere personal, iar aceasta este cea mai importantă realizare. – Nicole Kidman

* * *

Totul despre Nicole Kidman

Nicole Kidman s-a născut la 20 iunie 1967, la Honolulu, în Hawaii. La scurt timp după naștere, familia s-a mutat la Washington DC, iar când mica Nicole avea trei ani, au revenit cu toții la Sydney, în Australia.Nicole Kidman

Prima mare iubire a actriței a fost baletul, apoi a manifestat interes și față de actorie. A debutat la vârsta de cinci ani, într-o piesă la școală. Până la vârsta de 10 ani, luase deja cursuri de actorie, iar la 16 ani deținea primul rol principal în filmul australian ”Bush Christmas” (1983).

Apariția în această producție i-a adus numeroase alte oferte, printre care un nou rol principal, în filmul ”BMX Bandits” (1983).

Pe când tânăra actriță avea doar 19 ani, celebrul regizor hollywood-ian George Miller scrisese deja mini-seriile tv ”Vietnam” și ”Bangkok Hilton”, cu roluri concepute special pentru ea, notează site-ul nicolekidmanofficial.com.

Pentru rolul din filmul ”Vietnam”, Nicole Kidman a fost distinsă cu premiul Institutului de Film Australian (AFI) pentru cea mai bună actriță.

În 1989, Nicole Kidman debutează în primul film american, thriller-ul ”Dead Calm”. Filmul care i-a schimbat cursul vieții a fost „Days of Thunder” (1990), în care a jucat rolul iubitei lui Tom Cruise, povestea de dragoste transpunându-se și în viața reală, prin mariajul celor doi protagoniști, la finalul aceluiași an.

Au urmat numeroase roluri în filme precum ”Flirting” (1991), ”Billy Bathgate” (1991), ”Far and Away” (1992), în care joacă din nou alături de Tom Cruise, și ”My Life” (1993).  Dani mai târziu, joacă în ”Batman Forever” (1995), dar reușește să se afirme cu rolul din filmul lui Gus Van Sant, ”To Die For” (1995), pentru care a fost distinsă cu Globul de Aur pentru cea mai bună actriță și cu o serie de premii de critică.

În 1996, Nicole Kidman se remarcă, alături de Jane Campion, în adaptarea cinematografică a romanului semnat de Henry James, ”The Portrait of a Lady”. Câteva luni mai târziu, schimbă registrul, cu rolul din filmul ”The Peacemaker” (1997).

În 1998, Kidman a debutat cu succes pe scena teatrală londoneză în piesa intitulată ”The Blue Room”, o adaptare a piesei ”La Ronde” a lui Arthur Schnitzler, în regia lui Sam Mendes. Atât Kidman, cât și partenerul său de scenă, Iain Glenn, au interpretat cinci roluri diferite în ”The Blue Room”, performanță care i-a adus lui Kidman o nominalizare la Premiul ”Laurence Olivier” pentru cea mai bună actriță.

Unul dintre rolurile care vor rămâne cu siguranță în memoria cinefililor este acela din „Eyes Wide Shut” (1999), o dramă psiho-sexuală în care joacă, de această dată, rolul soției lui Tom Cruise.

În 2001, însă, după 10 ani de mariaj, cei doi au divorțat. Au împreună doi copii adoptați, pe Isabella Jane și pe Connor Anthony. Divorțul nu a oprit ascensiunea profesională a lui Nicole Kidman, ea bucurându-se de un succes enorm cu filmul „Moulin Rouge” (2001), unde a jucat alături de Ewan McGregor. În rolul curtezanei din secolul al XIX-lea de la Paris, Nicole Kidman câștigă un Glob de Aur și o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriță. În același an, a jucat în ”Birthday Girl”.

În 2002, interpretează rolul Virginiei Woolf în filmul ”The Hours”, care i-a adus premiul Oscar pentru cea mai bună interpretare feminină. Filmul prezintă povestea a trei femei, din trei epoci diferite: Clarissa Vaughan, care o reprezintă pe doamna Dalloway din romanul scris de Virginia Woolf, Laura Brown, al cărei nume a fost preluat dintr-un eseu scris de aceeași Virginia Woolf, și Virginia Woolf, care reprezintă liantul dintre cele trei destine.

Pe lângă premiul Oscar acordat în anul 2003 pentru interpretarea binecunoscutei scriitoare, Nicole Kidman a mai fost distinsă cu Globul de Aur, BAFTA și Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin.

Cariera actriței a continuat, în 2003, cu filmele „The Human Stain”, „Dogville” și „Cold Mountain”, film turnat în România, lângă satul Potigrafu, aproape de București, apoi într-o localitate de munte, la Zărnești, nu departe de Poiana Brașov. Tot în 2003, Nicole Kidman a primit, în 2003, premiul Oscar pentru cea mai bună actriță, pentru rolul interpretat în filmul ”The Hours”, în regia lui Michael Moore.

În 2004, Nicole Kidman joacă în „Birth” și în „The Stepford Wives”, urmate de ”Bewitched” (2005), musicalul animat „Happy Feet” (2006), în care interpretează rolul Normei Jean (voce), ”Margot at the Wedding” (2007), „The Golden Compass” (2007), „The Invasion” (2007), ”Australia” (2008), ”Nine” (2009), ”Rabbit Hole” (2010, nominalizată la Oscar în 2011), ”Trespass” (2011), ”The Paperboy” (2012).

În anul 2014, Nicole Kidman interpretează rolul principal din filmul biografic ”Grace de Monaco”, care aduce pe marile ecrane povestea fascinantă a celebrei actrițe Grace Kelly, care a devenit prințesă de Monaco.

În 2015, au fost lansate alte patru filme în care poate fi văzută Nicole Kidman: ”Strangerland”, ”Queen of the Desert”, ”The Family Fang” și ”Secret in Their Eyes”. În 2016 joacă alături de Colin Firth și Jude Law în pelicula ”Genius” iar în 2017 în peliculele ”How to Talk to Girls at Parties”, ”Big Little Lies” (TV Mini-Series), ”The Killing of a Sacred Deer”, ”The Beguiled”.

În mai 2017, juriul celei de-a 70-a ediții aniversare a Festivalului de la Cannes i-a acordat premiul special datorită prezenței sale în două filme aflate în competiție, „The Beguiled”, al Sofiei Coppola, și „The Killing of a Sacred Deer” al regizorului grec Yorgos Lanthimos.

Nicole Kidman a acaparat toate flashurile cu ținuta sa juvenilă și o spectaculoasă brățară cu diamante și a pozat alături de echipa lungmetrajului, printre care și partenerul său din film, Colin Farrell.

Foto: Nicole Kidman – facebook

12
/10
/16

“Toni Erdmann”, în regia lui Maren Ade, coprodus de Ada Solomon, desemnat drept cel mai bun film al anului de către Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI), va deschide Festivalul Les Films de Cannes a Bucarest vineri, 14 octombrie, ora 18:30, în prezența regizoarei Maren Ade.

11
/10
/16

CRONICĂ DE FILM Filmat în bună parte în România, „Toni Erdmann”, al treilea lungmetraj al regizoarei germane Maren Ade, este o dramedie despre rolurile sociale şi măştile familiale spre care ne împinge viaţa şi de care ne este teamă să scăpăm pentru a redeveni noi înşine.

11
/10
/16

Abbas Kiarostami, unul dintre cei mai influenți cineaști ai ultimelor decenii, care s-a stins din viaţă, în iulie, anul acesta, la Paris, la vârsta de 76 de ani, va fi celebrat în cadrul unei retrospective la Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Invitata specială, cu acest prilej, este actrița Mania Akbari, care va lua parte la proiecții și va discuta cu publicul în primele patru zile de festival.

10
/10
/16

“Sandra”, un scurtmeraj despre un grup de fete excentrice care sunt închise într-o pseudo-comunitate de fete în care violența și prietenia se împletesc într-un mod nefiresc a câștigat trofeul Timishort 2016 în valoare de 3500 de euro.

08
/10
/16

Rulează în cinematografele din țara noastră filmul artistic „Două lozuri” (regizor Paul Negoescu). Comedie românească, așadar mai puțin romantică și vag tragică. Nu se râde deloc rău.

07
/10
/16

Şapte dintre cele mai noi şi mai de succes producţii româneşti, printre care extrem de aşteptatele „Sieranevada” de Cristi Puiu şi „Inimi cicatrizate” de Radu Jude, dar şi clasicul „La Moara cu noroc” de Victor Iliu vor putea fi văzute, în cadrul unor proiecţii cu intrare liberă, la a doua ediţie a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care va avea loc între 20 şi 23 octombrie la Cinema Odeon, cu participarea mai multor invitaţi speciali.

07
/10
/16

Actrița, regizoarea și scriitoarea Diane Keaton (70 de ani) va primi cea de-a 45-a distincție pentru întreaga carieră decernată de Institutul American de Film (AFI). Anterior, premiul a mai fost decernat printre alții lui John Williams, Jane Fonda, Mel Brooks și Morgan Freeman.

06
/10
/16

Între 17 și 23 octombrie 2016, Sibiul se conectează vreme de 7 zile cu realități din lumea largă pe calea filmului documentar, la Astra Film Festival, ediția cu numărul 23. Fuocoammare, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale 2016, va fi proiectat vineri, 21 octombrie, de la ora 21:30 la Sala Thalia.

05
/10
/16

Pe când „Câini” încă nu intrase în cinematografe, l-am provocat pe regizorul Bogdan Mirică la o scurtă discuție despre zilele petrecute pe platoul de filmare, dar și despre ce înseamnă pentru el premiile, masterul de scenaristică de la Londra sau simpatia vizbilă a publicului pentru un film românesc.

05
/10
/16

Ediția #11 a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est are loc în perioada 7-16 octombrie, la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Institutul Cervantes, Centrul CINETic, Club Fabrica și Club Control. Festivalul se deschide pe 7 octombrie cu La Tortue Rouge (Țestoasa roșie), o co-producție Franța-Belgia-Japonia în regia lui Michael Dudok de Wit.

05
/10
/16

De la incisive la joviale, cele 25 de filme selecționate în competiția Filminute 2016 aduc o gamă de perspective și povești captivante din 17 țări. Cea de-a 11-a ediție a FILMINUTE, festivalul internațional de filme de un minut, debutează în această săptămână cu o colecție a celor mai bune filme ultrascurte din lume, fiecare împachetând o poveste completă în fix un minut.