„Nişte fete“, în regia lui Radu-Alexandru Nica, în premieră la Sfântu Gheorghe
https://www.ziarulmetropolis.ro/niste-fete-in-regia-lui-radu-alexandru-nica-in-premiera-la-sfantu-gheorghe/

Primele reprezentaţii cu spectacolul „Nişte fete“, de Neil LaBute, vor avea loc pe 7 şi pe 8 martie, în Sala Kamara a Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe.

Un articol de Dan Boicea|5 martie 2013

Primele reprezentaţii cu spectacolul „Nişte fete“, de Neil LaBute, vor avea loc pe 7 şi pe 8 martie, în Sala Kamara a Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe. Noul spectacol poartă semnătura lui Radu-Alexandru Nica (foto), unul dintre cei mai importanţi regizori din noul val, distins, printre altele, cu premiul UNITER pentru Debut în anul 2005.

Extraordinarul succes al piesei lui Neil LaBute, în lumea teatrală de pretutindeni, vine poate din faptul că, în orice limbă a pământului, confruntarea cu trecutul sună la fel/are acelaşi gust – dulcele-amărui gust al melancoliei că ai pierdut iremediabil ceva, ceva ce ziua care vine nu îţi mai poate aduce.

Aşadar, la o confruntare cu trecutul ne invită „Nişte Fete“, sub direcţia lui Radu-Alexandru Nica, care este la a doua întâlnire cu piesa dramaturgului american şi care mizează încă o dată pe curiozitatea spectatorilor de a privi pe gaura cheii în camera unde un bărbat se reîntâlneşte cu femeile ale căror chipuri refuză a se şterge din amintirile sale.

Un bărbat care, în pragul căsătoriei, a pornit pe urmele fostelor iubite, curios să afle ce a mai rămas din marile sale iubiri. Este curiozitatea unui TIP (Guy este chiar numele personajului din piesa lui LaBute) în care se pot regăsi toţi bărbaţii ajunşi la o vârstă când încep a-şi ficţionaliza trecutul, pentru a colora un prezent fără prea mari surprize. Iar trecutul lui Guy este plin de surprize, comice şi triste, aşa cum sunt de altfel toate reîntâlnirile cu fostele iubiri.

Colaboratori în realizarea spectacolului: Cristina Milea (scenografia şi costumele), Vlaicu Golcea (compozitor), Nagy B. Sándor (colaborator dramaturgie), Veress Zsóka (regizor tehnic) şi Dobra Mária Magdolna (sufleur). În distribuţie: Mátray László, Tulit Éva, Pál-Ferenczi Gyöngyi, D. Albu Annamária şi Fekete Mária. Traducerea în limba maghiară a piesei îi aparţine lui Ungvári-Zrínyi Ildikó, iar supratitrarea în limba română este realizată pe baza traducerii lui Bogdan Budeş.

30
/08
/23

Timp de 29 de zile, publicul este așteptat să se bucure de o nouă ediție a Festivalului Enescu, fie că asistă în sălile de concerte sau urmărește transmisiile de la Televiziunea Română sau de pe site-ul FestivalEnescu.ro. O lume întreagă este invitată să descopere o ediție a cărei temă este ”Generozitatea prin muzică”.

30
/08
/23

Asociația FRUI VITA te invită să te alături unei experiențe muzicale și culturale unice în cadrul evenimentului „Dor de Doină", care va avea loc pe data de 30 septembrie, începând cu ora 18:00, la Grădina Monteoru din București; ocazie care va marca și lansarea manualului digital, pe care tinerii îl vor putea utiliza pentru a explora doina în propriul ritm.

29
/08
/23

Competiția Internațională de Lungmetraj a Festivalului Internațional de Film Experimental București (BIEFF), dedicată filmelor cu o dimensiune experimentală care abordează într-o manieră inovatoare convențiile limbajului cinematografic, revine cu titluri semnate de cei mai apreciați cineaști emergenți ai momentului.

29
/08
/23

Spiritul generozității prin muzică se multiplică pe perioada Festivalului Internațional George Enescu printr-o mulțime de evenimente conexe organizate de parteneri de tradiție ai Artexim, în 12 orașe din toată țara dar și în locații din București. Pe lângă concerte și recitaluri, programele includ proiecții de film, expoziții și o inedită instalație artistică cu elemente de realitate augmentată.