Noaptea Caselor – circuritul nocturn prin casele Bucureştiului, pe 23 septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-caselor-circuritul-nocturn-prin-casele-bucurestiului-pe-23-septembrie/

Circuritul nocturn prin casele Bucureştiului, unul dedicat spaţiilor domestic-culturale, va avea loc anul acesta pe 23 septembrie, iar participanţii au un formular de înscriere la dispoziţie până la 28 august. Noaptea Caselor este o punte între aceste iniţiative, un agregator care dă coerenţă unui nou curent cultural.

Un articol de Petre Ivan|17 august 2017

Spaţiile care au participat la evenimentul de anul trecut au fost AICI, Artidava, Avanpost Opt, Carol 53, Casa Jurnalistului, Casa Lupu, Colivia, CZVL 12,  Manasia Hub,  EFdeN, Gradina Sticlarilor, Home Matasari, Insula 42, Modulab, The Room.Noaptea Caselor

Curentul spaţiilor alternative a început acum câţiva ani, cu câteva grupuri de tineri visători care realizau proiecte în ateliere improvizate şi bucătării înghesuite.

În timp, comunităţile legate în jurul acestor nuclee au construit împreună o reţea culturală descentralizată, una mai personală, mai liberă şi mai eficientă decât cele formale.

Multe dintre activităţile culturale din spaţiul bucureştean prezentate astăzi pe străzi, în galerii, baruri şi huburi au pornit din aceste spaţii.

Foto: Noaptea Caselor – facebook

03
/05
/22

Art Safari, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, va oferi publicului, în cadrul celei de-a 9-a ediții (12 mai-7 august 2022), o expoziție semnată de artistul aflat în centrul celei mai mari mișcări de avangardă în România și Israel și, totodată, creatorul primei construcții moderniste din Bucureștiul anilor ’20: Marcel Iancu.

02
/05
/22

Consulatul General al României din Torino și IUSE – Institutul Universitar de Studii Europene, în colaborare cu Accademia di Romania și cu Institutul Cultural Român, organizează în perioada 29 aprilie – 10 mai 2022 expoziția de fotografie „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor - Un proiect de antropologie vizuală”.

20
/04
/22

Creațiile a doi dintre cei mai importanți artiști plastici spanioli ai secolului XX – Picasso și Dalí – intră în dialog cu muzica maestrului Manuel de Falla și cu baletul „Le Tricorne” („Pălăria cu trei colțuri”) la Art Safari, într-o expoziție curatoriată de Dr. J. Óscar Carrascosa. Aflăm povestea acestei expoziții de la curatorul spaniol.

08
/04
/22

Asociația Docuart organizează spectacolul-expoziție „Confesiuni congruente - Ascultă-mă! Încurajează-mă! Hai să facem lucruri împreună!” la Ceauru-Bălești, județul Gorj, sâmbătă, 09 aprilie 2022, de la ora 11.00, pe locul de joacă de la Stadionul Ceauru. Evenimentul face parte din proiectul de intervenție socio-culturală „CONGRUENT”, organizat de Docuart în perioada 2021-2022 și dedicat copiilor, părinților, profesorilor și membrilor comunității din Ceauru-Bălești.

08
/04
/22

Artista Alina Ușurelu este rezidenta Casei Tranzit, la Cluj, până în 17 aprilie a.c. unde derulează o cercetare artistică și performativă despre epuizare în cadrul proiectului (burn)OUT. Rezidența se încheie cu două evenimente programate sâmbătă, 16 aprilie: un studio deschis intitulat „Explorarea epuizării fizice și psihice”, între 13:00 și 14:30, și prezentarea cercetării artistice la 18:00.

04
/04
/22

În ciuda relației noastre „love-hate” cu orașele de azi, datorită lor a apărut una dintre cele mai contrastante, fragile și inedite forme de exprimare: arta urbană/ stradală. Iată 10 teme de discuție despre orașul și agitația cotidiană ca surse de stres dar și de comunicare artistică, cu un artist vizual interesant de descoperit.

23
/03
/22

Muzeul Național de Artă Contemporană se alătură eforturilor susținute de a-i ajuta pe cei care fug din calea războiului. Spațiile MNAC devin, pentru a le oferi refugiaților câteva momente de liniște, centre cu activități pentru copii și donații, locuri de întâlnire cu cei apropiați și propun chiar și oportunități profesionale.