Noaptea Caselor – circuritul nocturn prin casele Bucureştiului, pe 23 septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-caselor-circuritul-nocturn-prin-casele-bucurestiului-pe-23-septembrie/

Circuritul nocturn prin casele Bucureştiului, unul dedicat spaţiilor domestic-culturale, va avea loc anul acesta pe 23 septembrie, iar participanţii au un formular de înscriere la dispoziţie până la 28 august. Noaptea Caselor este o punte între aceste iniţiative, un agregator care dă coerenţă unui nou curent cultural.

Un articol de Petre Ivan|17 august 2017

Spaţiile care au participat la evenimentul de anul trecut au fost AICI, Artidava, Avanpost Opt, Carol 53, Casa Jurnalistului, Casa Lupu, Colivia, CZVL 12,  Manasia Hub,  EFdeN, Gradina Sticlarilor, Home Matasari, Insula 42, Modulab, The Room.Noaptea Caselor

Curentul spaţiilor alternative a început acum câţiva ani, cu câteva grupuri de tineri visători care realizau proiecte în ateliere improvizate şi bucătării înghesuite.

În timp, comunităţile legate în jurul acestor nuclee au construit împreună o reţea culturală descentralizată, una mai personală, mai liberă şi mai eficientă decât cele formale.

Multe dintre activităţile culturale din spaţiul bucureştean prezentate astăzi pe străzi, în galerii, baruri şi huburi au pornit din aceste spaţii.

Foto: Noaptea Caselor – facebook

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.