Noaptea Lunga a Filmelor Scurte: 15 scurtmetraje în competiţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-lunga-a-filmelor-scurte-15-scurtmetraje-in-competitie/

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, evenimentul-maraton care aduce la un loc cele mai premiate scurtmetraje din ultimul an, va avea loc pe 28 iunie, outdoor, la Grădina Botanică din Bucureşti, începând cu ora 20:00. La a 6-a ediţie, publicul ShortsUP iese din scaunul spectatorului pentru a primi rolul juriului. 

Un articol de Petre Ivan|14 iunie 2014

Pentru prima dată, evenimentul Noaptea Lunga a Filmelor Scurte va include o competiție internațională de scurtmetraj în care cel mai bun film va fi ales de public și răsplătit cu 1.500 EURO.

Competiția ShortsUP Audience Award este susținută de Digi Film și include 15 pelicule care au fost deja validate de marile jurii internaționale de la Oscar, Sundance, Berlin, Palms Springs, Clermont-Ferrand.

Pe 28 iunie, scurtmetrajele anului urmează să treacă și testul publicului – cel care face ca povestea cinemaului sa continue de zeci de ani.

Filmele care vor putea fi votate de spectatori la Noaptea Lungă traversează în forță 12 spații culturale diferite: Franța, Spania, Danemarca, SUA, Rusia, Belgia, Canada, Polonia, Olanda, Finlanda, Marea Britanie și România. Un program plin de povești la timpul prezent, dramele și comediile ce compun întregul vieții de zi cu zi: unele amuzante, altele tragicomice, cele mai multe aducătoare de inspirație.

Printre filmele din competiție se numără Helium (r. Anders Walter, Danemarca, 2014), câștigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj în 2014, un film plin de imaginație despre lumea magică a lui Alfred, un băiețel bolnav.

Problema Voorman (r. Mark Gill, UK, 2012), amestec de comedie hilară și dramă, redă confruntarea dintre Williams, medic psihiatru cu reputație și pacientul său Voorman, un prizonier care se crede Dumnezeu.

Ce rămâne după o viață trăită pe pământ? Un posibil răspuns vine de la animația îndrăzneață Inventar la final de lume (r. Bernardo Britto, SUA, 2013), distinsă cu premiul publicului pentru cea mai bună animație la Sundance 2014. Scurtmetrajul care va pune la încercare emoția spectatorilor e Cel de atunci (r. Esteban Crespo, Spania, 2012), cel mai bun film scurt la premiile GOYA, dramă intensă despre viața unui fost soldat african.

Titlul românesc din competiția Noaptea Lungă este proaspătul câștigător al Premiului Zilele Filmului Românesc acordat în secțiunea de scurtmetraj la TIFF 2014. Odată cu spectatorii ShortsUP, Andrei și Maria, cuplul protagonist al filmului scurt Să mori de dragoste rănită (r. Iulia Rugină, România, 2014), vor auzi pentru ultima oară cântecul Angelei Similea.

Pentru că aceasta este seara în care fiecare a decis că va muri, de dragoste rănită.

Lista completă cu filmele din competiția ShortsUP Audience Award este disponibilă aici. Spectatorii vor putea vota filmele online, timp de 24 de ore, pe site-ul ShortsUP.

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte 2014 are loc la Grădina Botanică București, de la ora 20.00 până în zori la 5.00 dimineața. Spațiu perfect pentru evadare urbană, grădina va fi animată de şase ore de filme scurte plus muzică bună și visuals create special de radio-ul de vacanță nicecream.fm.

Biletele pot fi achiziționate în avans la prețul de 35 de lei prin MyTicket și Eventim, folosind opțiunea ”print at home”. În limita locurilor rămase disponibile, vor putea fi cumpărate și în seara evenimentului la prețul de 40 de lei.

INFO

ShortsUP face selecții tematice cu cele mai premiate filme scurte din toată lumea, fie că e vorba de ficțiuni, animații, documentare sau filme scurte experimentale. Scurtmetrajele ajung în atenția publicului larg în fiecare sezon, prin evenimente și zilnic, prin platforma de recomandări online www.shortsup.ro.

În ultimii 5 ani, evenimentele ShortsUP au fost adesea experienţe interactive şi mixuri neconventionale între film şi arte conexe cinematografiei. ShortsUP Musicology a fuzionat scurtmetrajele cu muzica pe scena Operei Naţionale Bucureşti, iar Adevăr sau Provocare a explorat graniţa dintre cinema şi teatru la Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

O dată pe an, ShortsUP organizează Noaptea Lunga a Filmelor Scurte, maratonul nocturn al iubitorilor de cinema în doze mici.

 

 

 

25
/10
/21

În urma anunțării noilor reguli de siguranță sanitară, cea de-a 12-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest continuă să aducă filmele și evenimentele anunțate, modificându-și programul pentru a respecta noile restricții ce intră în vigoare de astăzi.

25
/10
/21

New Draft, prima rezidență online de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, s-a desfășurat în perioada iulie - octombrie, 2021. Dedicată regizorilor și scenariștilor din toată țara, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe (literatură, teatru, arte vizuale, etc.), cu proiecte în faza de început, prima ediție New Draft a dezvoltat 12 proiecte de lung-metraj, totul finalizând cu o sesiune de pitch online în fața unei audiențe formate din producători și regizori români.

24
/10
/21

Ultimele două programe ale actualei ediții a Cineclubului One World Romania, disponibile online, gratuit, până la 18 noiembrie, se concentrează pe activitatea de la Sahia a Mártei Mészáros și Slavomir Popovici, doi cineaști care și-au lăsat amprenta asupra producției studioului de film documentar în moduri foarte diferite.

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

18
/10
/21

Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, prima organizată într-o formulă hibrid, atât în cinematografele din capitală cât și online, disponibilă în toată țara.

12
/10
/21

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru povești surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoționantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existențială într-o tabără de nudiști, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-și dovedească identitatea, și Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

12
/10
/21

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.

11
/10
/21

Călătoria documentarelor KineDok prin țară va continua și în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite orașe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoțite de dezbateri cu specialiști din domeniile prezentate.