Noaptea Teatrului Tânăr – energie și educație alternativă prin artă
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-teatrului-tanar-energie-si-educatie-alternativa-prin-arta/

Vineri, 14 noiembrie, începând cu ora 19:30, energia, cultura şi educaţia alternativă prin artă, specifice Festivalului Naţional de Teatru Ideo Ideis, vin pe scena ArCuB din Bucureşti, la prima ediţie a evenimentului Noaptea Teatru Tânăr. Accesul la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile.

Un articol de Ziarul Metropolis|14 noiembrie 2014

Trei dintre trupele de liceeni care au participat în luna august la Ideo Ideis, Radu Iacoban, Tudor Aaron Istodor, doi dintre mentorii care ne susțin an de an – Marius Manole și Medeea Marinescu și alți prieteni ai festivalului pregătesc primul maraton de teatru tânăr din București, unul inspirat de realitatea tinerilor din România.

Programul maratonului Noaptea Teatrului Tânăr

19:30-19:45 – Deschidere Noaptea Teatrului Tânăr, ediția I

19:45-20:45 – Spectacol de teatru tânăr: AS (București) – Clasa noastră, după Tadeusz Slobodzianek
Într-o Polonie liberă, câţiva copii, evrei şi polonezi, intră în clasa întâi. Fiecare îşi priveşte cu seninătate şi speranţă viitorul: vor să devină doctori, pompieri, piloți, soldați … Însă destinul are un alt plan pentru ei.
Într-o perioadă marcată de atrocităţile sovieticilor şi, mai ales, ale naziştilor, vor fi nevoiţi să se transforme în victime şi persecutori, criminali şi eroi. Toţi vor fi încercaţi, însă doar unii vor supravieţui. Cea mai grea va fi confruntarea cu sine, cu propriile sentimente de frică și iubire, cu demnitatea şi trădarea, cu iertarea şi ura, subjugate toate voinţei de a trăi.

20:45-21:15 – Moment de improvizație muzicală

21:15-21:30 – Networking

21:30-22:20 – Spectacol de teatru tânăr – DOMINO (Râmnicu-Vâlcea) – 5 nuanțe de negru, creație proprie
În ciuda titlului monocromatic, este un spectacol plin de culoare, adevărata culoare provenită din inocența unor copii care iubesc teatrul. Momentele prezentate îndeamnă spectatorii să-și regăsească inocența și dorința de a fi viu. Scopul principal al spectacolului este acela de a motiva un grup de tineri actori să renunțe la viața petrecută în fața televizorului și a calculatorului și să caute frumusețea și hazul unor lucruri simple pe care deseori le trecem cu vederea. Într-un spațiu gol, sec și fără de viață, ei reușesc să creeze o lume a lor. Sperăm ca spectatorii să fure toată bucuria actorilor și să primească toată iubirea pe care ei o oferă.

22:20-22:45 – Proiecție serial Festival Ideo Ideis IX – Sfaturi pentru spectatori

22:45-23:15 – Ateliere de Teatru Tânăr

23:15-23:30 – Speech Marius Manole & Medeea Marinescu

23:30-00:30 – Spectacol de teatru tânăr – ATELIERUL DE TEATRU (Botoșani) – ampiticipecreier.com, de Ilinca Anamaria Prisăcariu

Un spectacol care ne-a demonstrat că, până la urma urmei, the sky is the limit. Totul a început cu o postare de pe blogul Ilincăi Anamaria Prisăcariu despre profesorii care ne limitează şi ne împiedică să fim şi să facem ceea ce ne dorim. A continuat, apoi, cu o picătură de poezie de pe blogurile lui Vlad Galer şi Sabinei Balan despre suflet, iubire şi pasiune. Apoi cu o serie de întrebări, printre care s-au numărat: „dar ce vreau eu să fiu, de fapt?” şi „dacă asta e ceea ce îmi doresc, ce mai contează?”. La un moment dat a intervenit „dacă sunt singura care trece prin asta?”, iar, într-un final, acestea au ajuns întrebările cheie ale spectacolului. Apoi s-a conturat o idee care avea să se concretizeze sub numele de “ampiticipecreier.com.”
E un spectacol pe simţit, nu pe întrebat ori pe presupus.

00:30-01:00 – Ateliere de Teatru Tânăr

01:00-02:00 – Spectacol invitat – Carpathian Garden, de Radu Iacoban, Godot Café Teatru, cu Radu Iacoban si Tudor Aaron Istodor

Jungla urbană românească e un izvor nesecat de inspiraţie pentru acest happening teatral prezentat de Radu Iacoban şi Tudor Aaron Istodor într-un spectacol 100% românesc. O oră şi douăzeci de minute de tiplogii umane din realitatea românească actuală. O piesă cu umor de bună calitate, cu un limbaj care nu trece niciodată în trivial.

Despre Noaptea Teatrului Tânăr

Noaptea Teatrului Tânăr, un concept special creat pentru tinerii bucureșteni, reprezintă o replică la scară mai mică a Festivalului Ideo Ideis; 9 zile, 8 secțiuni, se comprimă în noiembrie într-o singură noapte. Scopul acestui concentrat de teatru și evenimente conexe este în primul rând acela de a le oferi tinerilor acces liber la cultură, dar și de a le deschide sau de a le alimenta apetitul pentru artă.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.